Η Μικρασία των Ελλήνων!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113796-1544
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/11/11 20:27
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Κριτική Βιβλίων, 00285-113796-1544
Περιγραφή:

Η Μικρασία των Ελλήνων!..

Ένα συγκλονιστικό τρίτομο έργο του Καθηγητού της Ιστορίας της Επιστήμης κ. Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, που για μία ακόμη φορά μάς αιφνιδιάζει όχι μόνο με τον πλούτο των γνώσεών του, αλλά –κυρίως- με τις τεκμηριωμένες ιστορικές και αρχαιολογικές του έρευνες, όπως πρόσφατα με το εκπληκτικό έργο: «Η Μικρασία των Ελλήνων»!.. Διαβάστε το Προοίμιο και την Εισαγωγή που κάνει και στους τρεις τόμους ο καταξιωμένος ιστορικός ερευνητής και θα καταλάβετε πολλά!.. Αξίζει τον κόπο!...


ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ

Περιπλανήθηκα δέκα χρόνια στα χώματα της Μικράς Ασίας συλλέγοντας υλικό για το παρόν βιβλίο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσης ένα μέρος από την επιτόπια επίσκεψη. Φυσικά βοήθησε και η μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, με πρώτη, σημαντική πηγή το έργο των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Πολλοί απ' αυτούς υπήρξαν μικρασιάτες.
Τα ερείπια πολλών αρχαιοελληνικών πόλεων σώζονται και μας δίνουν μία αρκετά καλή εικόνα τού πως ήταν στην ακμή τους. Εκπληκτική πολεοδομία με δρόμους και ζηλευτές πλατείες, αγορές, βιβλιοθήκες, βουλευτήρια. Μεγάλα θέατρα με άριστη ακουστική. Λιμάνια φυσικά και τεχνητά με άρτιες εγκαταστάσεις· αγκυροβόλια και σημεία εκκινήσεως καλοτάξιδων πλοίων προς και από τα λιμάνια τού τότε κόσμου. Ναοί αφιερωμένοι στους θεούς της Ελλάδας, έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων, σχεδιασμένοι κυρίως κατά τον ιωνικό ρυθμό που δημιουργήθηκε εδώ. Στάδια μεγάλα όπου διεξάγονταν όχι μόνο αθλητικοί αλλά και μουσικοί και ποιητικοί αγώνες.
Η χώρα είναι απέραντη, πυκνοκατοικημένη κυρίως στις ακτές. Πολλές οροσειρές, ποτάμια, λίμνες. Τα ελληνικά τοπωνυμία ακούγονται εύηχα και συνδέονται συχνά με την ελληνική μυθολογία και την ιστορία από την αρχαιότητα ως το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το όρος Όλυμπος υπάρχει 4 φορές στη Δυτική Μ. Ασία. Άλλες οροσειρές: Ταύρος (προς τιμήν τού Διος που μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να κατακτήση την Ευρώπη), Αντίταυρος, Φοίνιξ, Δίνδυμον, Κάδμος. Ο ποταμός Ιάρδανος ρέει εδώ. Ποτάμια με το ίδιο όνομα βρήκαμε στην Κρήτη, την Ηλεία και την Παλαιστίνη (Ιορδάνης). Άλλοι ποταμοί: Μαίανδρος, Μέλας, Ευρυμέδων. Ο θρυλικός Γρανικός, ο χρυσοφόρος Πακτωλός. Πόλεις όπως η Σπάρτη, αι Ερυθραί, η Τραπεζούς, η Οινόη υπάρχουν και στον ελλαδικό χώρο.
Ο αρχαιοελληνικός κόσμος πατούσε σε 4 πόδια: Μητροπολιτική Ελλάς, που κατελάμβανε όλη την Ελληνική χερσόνησο μέχρι τον ποταμό Ίστρο (Δούναβη), Μεγάλη Ελλάς (Ιταλία, Σικελία), Αίγυπτος και Μικρά Ασία. Το πόδι της Μικράς Ασίας ήταν το πιο γερό.
Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω την Μικρασία με μία μόνο λέξη θα έλεγα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος Κηφισιά, Οκτώβριος 2010


ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1ου ΤΟΜΟΥ

Η απέραντη Μικρά Ασία ήταν γεμάτη ελληνικούς οικισμούς: πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά. Ο εποικισμός των Ελλήνων έγινε, εν μέρει, πριν από τον 11ο αι. π.Χ. Ιστορικά στοιχεία έχουμε από τον 9ο αιώνα και μετά.
Η επικοινωνία με τη μητέρα πατρίδα και μεταξύ τους, ήταν συνεχής. Η συγκέντρωση πληθυσμών ήταν μεγαλύτερη στις ακτές: Αιγαίον Πέλαγος, νότιες ακτές (Ροδιακόν και Λυκιακόν Πέλαγος, Κιλίκιος Αυλών, Ίσσικος Κόλπος), Εύξεινος Πόντος. Η επαφή μέσω θαλάσσης, εκείνη την εποχής ήταν πολύ πιο άνετη.
Οι πόλεις κατατάσσονται με αλφαβητική σειρά σε 21 περιοχές: Αιολίς, Αν. Θράκη, Βιθυνία, Γαλατία, Ελλήσποντος, Ισαυρία, Ιωνία, Καππαδοκία, Καρία, Κιλικία, Λυδία, Λυκαονία, Λυκία, Μυσία, Παμφυλία, Παφλαγονία, Πισιδία, Πόντος, Προποντίς - Βόσπορος, Τρωάς, Φρυγία. Πολλές από τις περιοχές αυτές ήταν, επί αιώνες, ανεξάρτητα βασίλεια με μεταβλητά σύνορα, ή έγιναν αργότερα Βυζαντινά θέματα. Εκτός από τους πολέμους, κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, επικρατούσε ειρήνη με περιόδους δημιουργίας.
Υπήρξαν «Ομοσπονδίες Πόλεων», ένα είδος κοινής αγοράς, όπως η Λυκιακή Τετραπόλις, το Κοινόν της Λυκαονίας, η Δωρική Εξάπολις, η Ιωνική Δωδεκάπολις. Στην τελευταία ανήκαν και νησιά τού Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Χίος και η Σάμος, λόγω γειτνιάσεως με τη μικρασιατικήν ακτή.
Πολλοί ξένοι λαοί ζήλεψαν την ομορφιά, τον πλούτο και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας. Κάποιοι κατάφεραν να την καταλάβουν, να καταστρέψουν, να λεηλατήσουν. Μεταξύ αυτών οι Πέρσες που ανάγκασαν πολλούς να μεταναστεύσουν και να ιδρύσουν αποικίες στον Εύξεινο Πόντο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αίγυπτο. Ένας από τους αποίκους ήταν και ο μεγάλος μικρασιάτης ιστορικός Ηρόδοτος. Είναι γνωστή η φράση του: «'Εχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία και θάλασσα».
Στο τέλος του παρόντος τόμου υπάρχει ειδικός πίναξ αποικιών των μικρασιατών.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2ου ΤΟΜΟΥ

Η Μικρασία είναι γεμάτη ελληνικά μνήματα και μνημεία. Πολλά από αυτά σώζονται σε καλύτερη η χειρότερη κατάσταση, αψευδείς μάρτυρες τού μοναδικού ελληνικού πολιτισμού. Στον παρόντα τόμο παρουσιάζονται 816 κτίσματα, που χωρίζονται σε δέκα ομάδες. Όπου υπάρχουν στοιχεία αναφέρονται:
Στις 50 ΑΓΟΡΕΣ, τις 15 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ και τα 35 ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΑ: Πόλις, περιγραφή, πηγές (κυρίως αρχαίοι συγγραφείς).
Στα 137 ΘΕΑΤΡΑ: Θέση, χρόνος κατασκευής, θέσεις θεατών, περιγραφή, πηγές και Μικρόν Λεξικόν Θεάτρου.
Στα 124 ΛΙΜΑΝΙΑ: Τόπος, περιγραφή, πηγές.
Στους 329 ΝΑΟΥΣ: Τόπος, χρόνος κατασκευής, ρυθμός, κίονες, κάτοψη, εμβαδόν, ύψος, αρχιτέκτων, πηγές, επεξηγήσεις και Μικρόν Λεξικόν Ναών.
Στα 42 ΣΤΑΔΙΑ: Τόπος, μήκος, θέσεις, περιγραφή, αγώνες-εορταί, πηγές, μήκη και προδιαγραφές σταδίων - Αρχαία αγωνίσματα.
Στα 43 ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ και ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ: Τόπος, περιγραφή, πηγές.
Στα 26 ΩΔΕΙΑ: Τόπος, χρόνος κατασκευής, θέσεις θεατών, πηγές.
Ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται στα ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ της Αρχαίας Ελλάδος (Μικράς Ασίας) και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Τον τόμο συμπληρώνει το κεφάλαιο ΑΓΓΕΙΑ με Μικρόν Λεξικον Αγγείων και απεικόνιση 55 αγγείων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3ου ΤΟΜΟΥ

Είναι πολλοί οι μικρασιάτες επιστήμονες και καλλιτέχνες, διάσπαρτοι σε όλη την χώρα, που με έργα τους συνέβαλαν στην άνοδο τού πολιτιστικού επιπέδου της γης. Σ' αυτόν τον τόμο έγινε μία επιλογή. Περιγράφονται 627 εξ αυτών, χωρισμένοι σε 18 «ειδικότητες».
Αρχιτέκτονες, Αστρονόμοι, Γεωγράφοι - Εξερευνητές, Γεωπόνοι - Ζωολόγοι, Γλύπτες, Γραμματικοί - Φιλόλογοι, Ζωγράφοι - Αγγειογράφοι, Ιατροί - Φαρμακολόγοι, Ιστοριογράφοι, Μαθηματικοί, Μηχανικοί - Εφευρέτες, Μουσικοί - Νομικοί - Ολυμπιονίκες, Ποιητές, Ρήτορες, Στρατηγοί - Ναύαρχοι, Φιλόσοφοι. Ανάμεσά τους οι κορυφές της επιστήμης και της τέχνης, όπως ο Ιππόδαμος, θεμελιωτής της πολεοδομίας, οι μεγάλοι αστρονόμοι Αναξαγόρας και Αναξίμανδρος, οι κοσμογυρισμένοι γεωγράφοι - εξερευνητές Εκαταίος, Εύδοξος και Στράβων. Ο μεγάλος ζωολόγος Οππιανός. Οι εκπληκτικοί γλύπτες Αρχέλαος κα Βρύαξις. Οι συστηματικοί γραμματικοί - φιλόλογοι Αριστοφάνης και Κράτης. Οι προικισμένοι ζωγράφοι με παγκόσμια εμβέλεια, Απελλής και Ζεύξις. Οι κολοσσοί της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής επιστήμης Αθηναίος, Ασκληπιάδης, Γαληνός (μεγαλύτερος ιατρός στον κόσμο μετά τον Ιπποκράτη), Διοσκουρίδης (ο πατέρας της φαρμακολογίας), Σωρανός. Οι ιστοριογράφοι Αλέξανδρος, Αρριανός και Ηρόδοτος (ο πατέρας της ιστορίας). Οι ευφυείς μαθηματικοί Απολλώνιος, Θαλής και Θέων. Οι μηχανικοί - εφευρέτες Αρτέμων, Γοργός, Σώστρατος (φάρος Αλεξανδρείας) και Φίλων. Οι μουσικοί Διονύσιος και Πολύμνηστος. Ο μέγας νομοθέτης Ερμόδωρος. Οι 67 Ολυμπιονίκες που δόξασαν τη Μικρά Ασία. Οι ταλαντούχοι ποιητές Ανακρέων και Ξενοφάνης. Οι σπουδαίοι ρήτορες Θρασύμαχος και Πολέμων. Οι στρατηγοί Ίλλος και Φιλέταιρος. Οι φιλόσοφοι Βίας (ένας από τους 7 σοφούς) και Πρόκλος.
Με βάση την έρευνά μας και τα υπάρχοντα στοιχεία για τον καθένα από αυτούς αναφέρονται: Χρονική περίοδος ζωής, τόπος καταγωγής, σύντομο βιογραφικό έργο και πηγές.
Επιλογή βιβλιογραφίας παρουσιάζεται για κάθε «ειδικότητα».

Ο Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης κ. Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος (δεύτερος από αριστερά) καθώς προλογίζει το έργο του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή κ. Άγγελου Π. Σακκέτου (τρίτος από αριστερά). Χαρακτηριστικό του Πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Κ. Γεωργακόπουλου είναι η επιμέλεια σε υπερμεγέθεις χάρτες, που διακρίνονται πίσω του, για να γίνονται πιο κατανοητά όλα όσα αναφέρει στις επιστημονικές μελέτες του!.. (Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά ο π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γιάννης Παπαγιάννης, γνωστός δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής, που εκείνη την ημέρα είχε τον συντονισμό της συζήτησης).

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ

Ο Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης κ. Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, πολυταξιδεμένος στα ίχνη των αρχαίων Ελλήνων, δίνει μεγάλη σημασία στην επιτόπια επίσκεψη. Έρευνα βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους απανταχού της γης. Μελετά συστηματικά την Αρχαιοελληνική και την λατινική γραμματεία, άλλα και την παγκόσμια βιβλιογραφία, ως πολύγλωσσος, στο πρωτότυπο. Πολυάριθμες οι διαλέξεις, οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές του.
Γνωστό και αξιόλογο το συγγραφικό του έργο. Τα δυο τελευταία βιβλία του «Αρχαίοι Έλληνες Θετικοί Επιστήμονες» και «Αρχαίοι 'Ελληνες Ιατροί», είναι μοναδικά. Πλήθος άρθρων του έχουν δημοσιευθή σε περιοδικά και εφημερίδες.
Τα βιβλία του μπορεί να τα βρει κανείς σε απευθείας επικοινωνία με τον συγγραφέα. Τηλέφωνα: 210.6251615 και 210.6251617.