Το δίδαγμα της Αντιγόνης!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113700-2247
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/03/12 18:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Θείος Έρως και Αγάπη!.., 00285-113700-2247
Περιγραφή:

Μαριαλένα Ανδρέου. Η γνωστή και καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια η οποία πολλές φορές με τους ρόλους της έχει ενσαρκώσει αρχαίες Ελληνίδες, όπως στη φωτογραφία μας!

Η Αντιγόνη, ως γνωστό, θεώρησε φοβερό και ανόσιο έργο να παραμείνει άταφο το κορμί του αδελφού της, γιατί έτσι ποτέ δε θα έβρισκε ανάπαυση και θα περιφερόταν για πάντα το πνεύμα του στον πάνω κόσμο! Έθαψε, λοιπόν, τον Πολυνείκη, παρ' όλο που ήξερε ότι έτσι υπόγραφε τη θανατική της καταδίκη, γιατί ο Κρέοντας είχε διατάξει ότι θα πέθαινε εκείνος που θα παράβαινε την εντολή του!..

Η Τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σώζεται ολόκληρη. Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία της συγγραφής της, πιστεύεται όμως ότι διδάχτηκε στα Μεγάλα Διονύσια του 411 π.Χ. Η τραγωδία αυτή μαζί με την «Ηλέκτρα» και τον «Οιδίποδα Τύραννο» αποτελούν τα πιο γνωστά έργα του δραματουργού.

Ομότιτλη τραγωδία έγραψε και ο Ευριπίδης, σώζεται όμως σε αποσπάσματα. Εξάλλου, τον ίδιο τίτλο φέρει η τραγωδία που έγραψε ο Ιταλός συγγραφέας Βιτόριο Αλφιέρι (1749-1803), όπως και μια από τις τραγωδίες που έγραψε ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ (1943).

Η Αντιγόνη, για όσους έτυχε να μη γνωρίζουν, ήταν κόρη του βασιλιά των Θηβών Οιδίποδα και της Ιοκάστης, αδελφή της Ισμήνης, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη.

Μετά από το θάνατο του πατέρα τους οι δυο γιοι του συμφώνησαν να βασιλεύουν από ένα χρόνο ο καθένας. Αλλά, όταν πέρασε ο πρώτος χρόνος, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει τη βασιλεία στον αδελφό του τον Πολυνείκη, που φεύγοντας από τη Θήβα ξαναγύρισε με στρατό και πολιόρκησε την πατρίδα του. Στον πόλεμο σκοτώθηκαν και τα δυο αδέλφια και ο Κρέοντας, που πήρε το θρόνο, διάταξε να θάψουν με τιμές τον Ετεοκλή, αλλά να αφήσουν άταφο το σώμα του Πολυνείκη.

Η Αντιγόνη θεώρησε φοβερό και ανόσιο έργο να παραμείνει άταφο το κορμί του αδελφού της, γιατί έτσι ποτέ δε θα έβρισκε ανάπαυση και θα περιφερόταν για πάντα το πνεύμα του στον πάνω κόσμο. Έθαψε, λοιπόν, τον Πολυνείκη, παρ' όλο που ήξερε ότι έτσι υπόγραφε τη θανατική της καταδίκη, γιατί ο Κρέοντας είχε διατάξει ότι θα πέθαινε εκείνος που θα παράβαινε την εντολή του!

Πράγματι, έκλεισε σ' ένα σκοτεινό τάφο την Αντιγόνη, για να πεθάνει ζωντανή και αυτή αυτοκτόνησε, κρεμασμένη από το σεντόνι του κρεβατιού της.

Το μύθο αυτό με καταπληκτική χάρη και δύναμη μας τον διηγείται ο Σοφοκλής, με την απαράμιλλη τέχνη του, στην ωραιότερη από τις τραγωδίες του την "Αντιγόνη".


‘Ερως ανίκατε μάχαν…

Θα κλείσουμε με έναν ύμνο στο ερωτικό αίσθημα έτσι όπως ακριβώς το έγραψε με το χέρι του ο Σοφοκλής στην "Αντιγόνη", βάζοντας στο στόμα του Χορού τούτα τα λόγια:

"Έρωτα ακαταμάχητε εσύ που ξενυχτίζεις
στου κοριτσιού τα μάγουλα, εσύ που αιχμαλωτίζεις
ως και τον πλούσιο άνθρωπο, και στις καλύβες μπαίνεις,
και θάλασσα διαβαίνεις και θάλασσα περνάς!
Κι ούτε κανείς αθάνατος γλίτωσε από σένα
ούτ΄ άνθρωπο εφήμερο δεν άφησες κανένα.
Εσύ που είσαι το λούλουδο ζωής τυραννισμένης
εσύ που ξετρελαίνεις εκείνον που κρατάς!
Εσύ και δίκαιο άνθρωπο σπρώχνεις στην αδικία
εσύ και τώρα σήκωσες τέτοια φιλονικία.
Κι ο πόθος κόρης όμορφης πια βασιλεύει ακόμη
παρά οι μεγάλοι νόμοι που δώσανε οι θεοί.
Μα τώρα κι εγώ σπρώχνομαι τους νόμους να πατήσω
και δεν μπορώ, αυτά βλέποντας, τα δάκρυα να κρατήσω
όταν θωρώ τη δύστυχη εδώ, την Αντιγόνη,
στο στρώμα να σιμώνει, που όλους θα μας δεχτεί...".