Ο Άγιος Έρως !!!

Κωδικός Πόρου: 00285-113702-2135
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/02/12 17:25
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Θείος Έρως και Αγάπη!.., 00285-113702-2135
Περιγραφή:

Ο Άγιος Έρως !!!

Ενώ η Αρχαία Ελληνική και Χριστιανική Γραμματεία μας πλημμυρίζουν κυριολεκτικά από ένδοξα και περιφανή ονόματα, με κλέος και δόξα, εν τούτοις δανειζόμαστε δυτικά και ξενόφερτα ονόματα αγίων, πολλάκις αμφισβητουμένων, ως ο Άγιος Βαλεντίνος!.. Κι όμως!… ΄Οχι μόνον έχουμε ως άγιο της αγάπης τον Υάκινθον, που θέλουν να καθιερώσουν οι Κρήτες, αλλά (ώ Έλληνες!…) κι αυτόν ακόμη τον Άγιο Έρωτα !!!

Μαριαλένα Ανδρέου. Η γλυκύτατη και πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, χάριν της οποίας έχουμε και την κατηγορία: «Θείος Έρως» μέσα στην ιστοσελίδα μας, όπου μιλάμε για το θεϊκό στοιχείο του έρωτα από την αρχέγονη εποχή μέχρι σήμερα!..

ΦΛΟΓΟΒΟΛΟΣ Ο ΕΡΩΣ!… Δυνατός και σαρωτικός!… Είναι αυτός πού παρασύρει στο διάβα του κάθε ανθρώπινη λογική!… Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη!…Πού κυβερνά τους πάντες και τά πάντα!… Έτσι και «φουντώσει» περισσότερο, δεν τον σταματάς με τίποτε!… Γίνεται ανεμοστρόβιλος του νού, καταιγίδα της νόησης, άνεμος της παραζάλης, χιονοστιβάδα των αισθημάτων, διαρκής χείμαρρος λογικών και διανοητικών παρακρούσεων!… Τρέμει μπροστά του ο Ουρανός, στη θέα του καθηλώνεται η Γή, η Νύχτα του « κλείνει κρυφά το μάτι» και η Ημέρα τον αγναντεύει με περίσσεια θέληση για υποταγή!…
Πανάθεμά τον για Έρωτα!.. Μόνον όποιος δεν τον έζησε δεν μπορεί να τον καταλάβει!.. Είναι αυτός πού έκανε την καρδιά του Πάρι να τρέμη από λαχτάρα για την Ωραία Ελένη!.. Είναι αυτός πού σαϊτεψε την καρδιά του Αχιλλέα μόλις είδε την Αμαζόνα Πενθεσίλεια να ξεψυχάη στα χέρια του μη δυνάμενος να την σώση!..Είναι αυτός πού παρέλυσε το φυλλοκάρδι της Αντιγόνης λέγοντας το περίφημο εκείνο: « Έρως ανίκατε μάχαν…», έτσι όπως μας τον περιγράφει ο Χορός στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλέους!… Είναι αυτός πού γήτεψε κάθε Ελληνική καρδιά, πού μαγνήτισε κάθε Ελληνική ψυχή, πού αιχμαλώτισε κάθε ανθρώπνη ύπαρξη!…
Ανάθεμά σε Έρωτα!.. Το λέει και το δημοτικό τραγούδι: «Από τά μάτια πιάνεσαι, στα χείλη κατεβαίνεις, κι από τά χείλη στην καρδιά ριζώνεις και δεν βγαίνεις »!…
Ποιος άνθρωπος δεν άντεξε στο πέρασμά σου; Ποιος άνδρας ή ποια γυναίκα είπε όχι στο δελεαστικό σου νεύμα; Ακόμη και τά λουλούδια γυρίζουν και φιλούν τη γή μόλις καταλάβουν ότι δακρύζουν από παράφορη αγάπη!… Δεν βλέπετε τα πουλιά πώς κελαϊδούν τρελλαμένα από έρωτα το ένα με το άλλο; Πώς χτίζουν την φωλίτσα τους υμνώντας τον θείο έρωτα, πού τους φλόγισε την καρδούλα;
Αλλά και η ίδια η Φύση δεν υμνεί τον « άγιο έρωτα » ; Δεν ανθίζει ερωτικά την ΄Ανοιξη και δεν γιομίζει από αγάπη η καρδιά των ανθρώπων αντικρύζοντάς την στολισμένη και πλουμισμένη από μυριάδες λουλουδιασμένα δένδρα; Ακόμη και το κρυστάλλινο νερό, πού κυλάει γάργαρο μέσα στα ρέματα και τις σπηλιές, τις Νεράϊδες του ζητά για να τραγουδήση μαζί τους « τά πάθια και τους καημούς του κόσμου», πού βυθίστηκε γλυκά στην αγκαλιά του Έρωτα!… Του Έρωτα του μονάκριβου, αλλά και του … πανάκριβου!

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ !…

Τι να πρωτοπή κανείς και τι να πρωτοθαυμάση με τά «καμώματα» του Έρωτα!.. Ακόμη και οι μεγάλοι πόλεμοι, οι συρράξεις και οι ταραχές του πλανήτου μας, πολλοί από αυτούς έγιναν για χάρη του ‘Ερωτα και μόνον του Έρωτα! Όποιος θελήσει να διαβάση το βιβλίο μου «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητος», πού θα βρίσκεται στα χέρια σας σε λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις του φίλου μου του Δημοσθένη Λιακόπουλου, θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές:
Ο Τρωϊκός Πόλεμος έγινε διά την Ωραίαν Ελένη, ο λοιμός διά την Χρηηίδα, ο θυμός του Άχιλλέως διά την Βρησηίδα, ο «Ιερός πόλεμος», τον οποίον αναφέρει ο Δούρις, διά την εκ Θηβών Θεανώ, αρπασθείσαν από κάποιον Φωκέα, για να διαρκέση μάλιστα πέραν των δέκα ετών!… Ο Κρισαϊκός πόλεμος έγινε προς χάριν της Μεγιστούς, θυγατρός του Φωκέως, την οποιαν άρπαξαν οι Κιρραίοι, ενώ όλοι σχεδόν οι βασιλικοί οίκοι ανετράπησαν «για το χατίρι μιάς γυναικείας καρδιάς»: Ο του Φιλίππου δια τον γάμον της Κλεοπάτρας, ο του Ηρακλέους διά την επιγαμίαν της Ιόλης, θυγατρός του Ευρύτου, ο του Θησέως διά την Φαίδραν, ο του Αθάμαντος διά την Θεμιστόν, ο του Ιάσονος διά την Γλαύκην, ο του Αγαμέμνονος διά την Κασάνδραν, ενώ κι αυτή ακόμη η εκστρατεία του Καμβύσου κατά την Αιγύπτου διά μίαν γυναίκα έγινε, πού θα ήταν, προφανώς, πανεύμορφη και ελκυστική!
Και να ήσαν μόνον αυτοί οι πόλεμοι;
Η αρπαγή δύο γυναικών της ακολουθίας της Ασπασίας, σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, δημιουργεί Πελοποννησιακόν πόλεμον!… Η Εταίρα Θαϊδα, εκμεταλλευόμενη την φλογισμένη καρδιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι αυτή που αρπάζει πρώτη τον αναμμένο δαυλό και βάζει φωτιά στην Περσέπολη, συμπαρασύρουσα κι αυτόν ακόμη τον Μεγάλο Στρατηλάτη, ενώ η Εταίρα Γλυκέρα αναγκάζει τον εραστή της Άρπαλο να κάνη πράγματα, πού δεν συνάδουν με την λογική και την φιλοσοφίαν της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου πού τον είχε εμπιστευθή στο θησαυροφυλάκιο της Βαβυλώνος!...

ΧΩΡΙΣ αμφιβολία, σε όλα τά μεγάλα γεγονότα του κόσμου, πάντα κρυβόταν πίσω τους μία γυναικεία καρδιά. Μία καρδιά πού δεν εδίσταζε να κάνη τά πάντα προς χάριν και μόνον της αγάπης!
Γράφει ο Γρηγόριος Στεφάνου:
« Υπάρχει όμως σήμερον ένας Αρμόδιος και ένας Αριστογείτων να εμπιστευθούν το μυστικόν της συνωμοσίας των εις την ερωμένην των και μία Λέαινα η οποία, διά να μη αναγκασθή από τα βασανιστήρια του τυράννου και ομολογήση τι περί της συνωμοσίας, να αποκόπτη την γλώσσαν της δια των ιδίων της οδόντων και να την πετά κατά πρόσωπον του Ιππίου; …
Η Ροδόπη κτίζει περίφημον πυραμίδα. Η Λαϊς καλλωπίζει ολόκληρον την Κόρινθον δια μνημείων και κήπως ονομαστών. Η Φρύνη κατορθώνει και αποσπά το καλλίτερον έργον του Πραξιτέλους διά να κοσμήση δι’ αυτού τον Ναόν της Αφροδίτης, της ιδιαιτέρας της πατρίδος. Τά πάντα τέλος έτεινον προς την υψηλοτέραν ιδέαν του καλού, ολόκληρος δε ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών ένα είχεν αντικειμενικόν σκοπόν : την προς το θείον ανύψωσιν της ψυχής.
Παντού μεγαλοπρεπείς και επιβλητικοί Ναοί της Αφροδίτης.
Παντού αγάλματα του Έρωτος.
Η διά του Έρωτος εκδηλουμένη πνευματική και σωματική ηδονή, δεν θεωρείται ανήθικος.
Ο Έρως επιστεύετο – κατά τον Ευριπίδην - ως ο υπέρτατος όλων των δαιμόνων. Ο Πλάτων διεκήρυττεν, ότι ο Έρως και τον δειλόν καθιστά ήρωα. Ο δε Φιλόστρατος λέγει σαφώς, ότι « ου το εράν νόσος, αλλά το μη εράν ει γάρ από του οράν το εράν, τυφλοί οι μη ερώντες».
Αυτά, λοιπόν, για τον … αναθεματισμένο Έρωτα, πού δεν φαίνεται «να κάθεται στ’ αυγά του», αλλά περνάει σε πολύ υψηλούς κοινωνικούς χώρους, πού άπτονται όλων σχεδόν των χώρων της πνευματικής, επιστημονικής, πολιτικής, καλλιτεχνικής ζωής κλπ, αν αναλογισθούμε τά πάσης μορφής ερωτικά σκάνδαλα ή τους μεγάλους και σφοδρούς έρωτες των μεγάλων ανδρών, πού πολλάκις διαπλέκονται μεταξύ των. Τα ερωτικά σκάνδαλα Προφιούμο –Κίλερ ή Μπίλ Κλίντον – Μόνικας Λεβίνσκυ είναι χαρακτηριστικοί, ενώ οι έρωτες Ωνάση-Κάλας, Κένεντυ- Τζάκυ, Τζάκυ – Ωνάση και τόσοι άλλοι, μας δείχνουν το … διαπλανητικό σκηνικό, πού πολλές φορές γίνεται και αιματηρό, αν αναλογισθούμε το τραγικό τέλος της πρηγκίπισσας Νταϊάνας, πού απατούσε, σύμφωνα με δική της ομολογία, τον Κάρολο, διάδοχο του Αγγλικού θρόνου!..

Ο Άγιος Έρως. Η εικόνα υπάρχει και μέσα στο βιβλίο του κ. Θεοχάρη Δετοράκη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Άρχοντα Μεγάλου και Πρωτονοτάριου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας: «Μηνάς ο Μεγαλομάρτυς - Ο Άγιος του Μεγάλου Κάστρου: Αγιολογικά – Υμνολογικά - Ιστορικά», Ηράκλειον 1995, σελίδα 586)

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΩΣ

Παρά ταύτα, οι σύγχρονοι Χριστιανοί και μάλιστα οι ΄Ελληνες υιοθέτησαν ως «άγιον της αγάπης» τον ΄Αγιο Βαλεντίνο, ένα αμφισβητούμενο πρόσωπο της Δυτικής Εκκλησίας, πού ήταν ερωτύλος και «αγαπησιάρης» στα κορίτσια του καιρού του, ενώ η Ορθοδοξία μας (δόξα τω Θεω!) έχει να μας προσφέρη τον Άγιο Υάκινθο, πού εορτάζομεν στις 3 Ιουλίου (Άγιος Υάκινθος ο Κουβικουλάριος, Θαλαμηπόλος), στις 18 Ιουλίου (Άγιος Υάκινθος από την Αμάστριδα) και 24 Δεκεμβρίου (Άγιοι Πρωτάς και Υάκινθος). Μάλιστα, για τον Άγιο Υάκινθο τον Κουβικουλάριο υπάρχει και το ακόλουθο απολυτίκιο:

«Ως λίθος υάκινθος, της Εκκλησίας Χριστού, αστράπτεις τοις πέρασι, ταις των χαρίτων αυγαίς, παμμάκαρ Υάκινθε σύ γάρ ομολογία, πυρσωθείς ευσεβείας, έλαμψας εν αθλήσει, τη του Λόγου μιμήσει εντεύθεν καταφαιδρύνεις, τους σε γεραίροντας.».

Βεβαίως, η Εκκλησία μας έχει να επιδείξη μυριάδες αγίους, οσίους και μάρτυρες παγκάλου ωραιότητος, αγνότητος και αρετής. Θυμηθείτε τον Πάγκαλο Ιωσήφ, πού απέφευγε τους γυναικείους πειρασμούς, τον Άγιο Χριστοφόρο, πού ένεκα της ωραιότητός του και για να μη υποπίπτη σε ερωτικούς πειρασμούς παρεκάλεσε τον θεό να τον κάνη άσχημο (έτσι , κατά την χριστιανική μας παράδοση, έλαβε την μορφήν κυνός),και πλήθος άλλων ανθρώπων της Εκκλησίας μας.
Ποιος, όμως, γνωρίζει ότι η Εκκλησία μας την 25ην Ιουνίου τιμά την μνήμη και ενός άλλου Αγίου πού φέρει το όνομα Έ ρ ω ς ;
Ο Άγιος Έρως, σύμφωνα με το Αγιολόγιον της Εκκλησία μας, ήταν ένας από τά επτά αδέλφια, πού είχε η οικογένειά του, ξακουστά για την ανδρεία τους και υπηρετούσαν ως στρατιώτες στην Θράκη, κατά τά χρόνια του αυτοκράτορος Διοκλητιανού.
Αυτά τά αδέλφια, λοιπόν, (Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριακός και Λογγίνος), πολεμούσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, ώσπου, σε κάποια μάχη με τους Σκύθες, ο Ορέντιος κατόρθωσε να σκοτώση τον σκληρό και γενναίο αρχηγό τους, Μαραρών. Για το κατόρθωμά του αυτό τιμήθηκε , αλλά συγχρόνως προσκλήθηκε να συμμετάσχη στις θυσίες προς τά είδωλα., πού θα προσφέρονταν για την νίκη του. Ο χριστιανός ήρωας αρνήθηκε ρητά, και διεκήρυξε ότι αυτός ένα Θεό αληθινό αναγνωρίζει και λατρεύει, τον Θεό των χριστιανών. Βέβαια δεν τον τιμώρησαν αμέσως, λόγω του ανδραγαθήματός του. Αλλά μαζί με τά έξι αδέλφια του, τους έστειλαν σε δυσμενή μετάθεση στην Αρμενία., όπου σε λίγο χρόνο ανεκρίθησαν. Τότε και οι επτά αδελφοί μ’ ένα στόμα εδήλωσαν, ότι μέχρι την τελευταία τους πνοή θα μείνουν πιστοί στον Αρχηγό της σωτηρίας τους, και Κριτή τους κατά την ημέρα της παγκοσμίου αναστάσεως και ανταποδόσεως. Κατόπιν αυτού κατεδικάσθησαν σε εξορία μακρινών και σκληρών τόπων, όπου και οι επτά πέθαναν ο ένας κατόπιν του άλλου από κακουχίες και ταλαιπωρίες, χωρίς να βγάλουν έστω και ένα γογγυσμό!…
Πάντα ταύτα, την ώρα πού οι χρήστες του Ίντερνετ, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (5 Φεβρουαρίου 2003), ψηφίζουν τον άγιο του Διαδικτύου, πού θα τους προστατεύη από χάκερ, ιούς και ηλεκτρονικές απάτες.
Και ποιοι είναι αυτοί οι υποψήφιοι άγιοι ; Ο Άγιος Ισίδωρος της Σεβίλλης, η Αγία Κλαίρη της Ασίζης και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ!