Το Ρόδο των Χριστουγέννων!..

Κωδικός Πόρου: 00285-114417-3325
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/11/12 20:53
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Παράξενα και Περίεργα!.., 00285-114417-3325
Περιγραφή:

Το Ρόδο των Χριστουγέννων!..

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις γύρω από ένα φυτό, όπως ο ελλέβορος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες μορφές της ελληνικής μυθολογίας, της ελληνικής ιστορίας και του χριστιανισμού!..

Σύμφωνα με έναν αρχαιοελληνικό μύθο, ο Μελάμπους ο μεγάλος μάντης και θεραπευτής χρησιμοποίησε αυτό το φυτό σαν βότανο για να θεραπεύσει την τρέλα των θυγατέρων του βασιλιά του Άργους Προίτου, όπως και άλλων γυναικών, που είχαν χάσει τα μυαλά τους και περιπλανιόνταν σκορπισμένες ανάμεσα στα βουνά και στην έρημο της Τύρινθας νομίζοντας ότι είναι αγελάδες. Ο Μελάμπους και ο αδερφός του ο Βίας κέρδισαν μια περιουσία (τα δύο τρίτα από το βασίλειο του βασιλιά Πρόετου) αφού παντρεύτηκαν τις θεραπευμένες πριγκίπισσες.

Ποιος ο Μελάμπους

Όπως είναι γνωστό, ο Μελάμπους ήταν ένας σπουδαίος μάντης και γιατρός της μυθολογίας μας. Το όνομα του σημαίνει μαυροπόδαρος κι αυτό γιατί όταν γεννήθηκε, η μητέρα του τον άφησε σε ένα δάσος, όπου τα πόδια του, συνεχώς εκτεθειμένα στον ήλιο, μαύρισαν και έτσι απόκτησε το όνομα του. Ο Μελάμπους θεωρείται πως ήταν ο πρώτος θνητός στον οποίο οι θεοί χάρισαν το προνόμιο να προλέγει το μέλλον και να γιατρεύει αρρώστιες. Ήξερε τη γλώσσα των πουλιών και των ζώων και αυτά του έλεγαν διάφορα μυστικά για τους ανθρώπους, που ο Μελάμπους στη συνέχεια τους τα μετέφερε. Ο μάντης αυτός αναφέρεται από τον Όμηρο και οι απόγονοι του στο Άργος λέγονταν Μελαμπίδες. Λατρεύονταν ιδιαίτερα στην περιοχή των Μεγάρων, όπου υπήρχε ιερό δικό του κι όπου γίνονταν αγώνες προς τιμή του.

Τι αναφέρει μία χριστιανική παράδοση…

Σύμφωνα με έναν χριστιανικό βορειοευρωπαϊκό μύθο, μια νεαρή βοσκοπούλα, η Μαγδαληνή, φύλαγε το κοπάδι της μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα. Όπως λοιπόν πρόσεχε τα πρόβατά της μια ομάδα από σοφούς ανθρώπους και άλλους βοσκούς πέρασε από μπροστά της κρατώντας δώρα για να τον νεογέννητο Ιησού. Η Μαγδαληνή έβαλε τα κλάματα, γιατί δεν είχε ένα δώρο να προσφέρει στον Νεογέννητο Βασιλέα, ούτε καν ένα απλό λουλούδι...
Ένας άγγελος από ψηλά ακούγοντας το κλάμα της εμφανίστηκε μπροστά της. Σκούπισε το χιόνι ανάμεσά τους και από κάτω ξεπήδησε ένα υπέροχο λευκό λουλούδι με ροζ πινελιές. Το ρόδο των Χριστουγέννων...