Τα … κέρατα των ιστορικών φυσιογνωμιών!!

Κωδικός Πόρου: 00285-114430-507
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/06/11 18:15
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Παράξενα και Περίεργα!.., 00285-114430-507
Περιγραφή:

Τα … κέρατα των ιστορικών φυσιογνωμιών!!

Πώς γίνεται και ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Μωϋσής, ο Μέγας Αλέξανδρος και ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες θεοί, απεικονίστηκαν από τους μεγάλους καλλιτέχνες ως μυστηριώδεις κερασφόροι της παγκόσμιας ιστορίας!.. Αλήθεια, γιατί;

Αριστερά: «O Kερασφόρος Θεός». Χάλκινο άγαλμα ύψους 54 εκ. που φέρει περικεφαλαία με κέρατα. Δεξιά: «Ο Θεός επί Tαλάντου». Επίσης χάλκινο, ύψος 35 εκ., που φέρει κι αυτός κράνος με κέρατα, αλλά κρατά στρογγύλη ασπίδα, κραδαίνει το δόρυ του και στέκεται πάνω σε τάλαντο (το σχήμα που δίνεται στο εμπορεύσιμο χαλκό). (Έγκωμη Αμμοχώστου, Κυπριακό Μουσείο).

ΚΑΠΟΙΟΙ  κύριοι, στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν τον Χριστιανισμό (με χιούμορ το λέω, αλλά θα είναι από εκείνους, που πιστεύουν, ότι έχουν την δύναμη να «γκρεμίσουν» τον Χριστό από τα σύννεφα), πήγαν και βρήκαν μια εικόνα, που δείχνει τον «Μωϋσή», το γνωστό γλυπτό έργο του Μιχαήλ Άγγελου να είναι κερασφόρος (με κέρατα)*. Ως γνωστόν το άγαλμα λαξεύτηκε το 1513 για τον τάφο του πάπα Ιουλίου Β' και είναι τοποθετημένο στο μαυσωλείο του Σαν Πιέτρο ιν Βίνκολι στη Ρώμη.
Οι κύριοι αυτοί ενοχλήθηκαν επειδή ορισμένοι «εραστές του ωραίου» μίλησαν για μνημειώδες έργο του Μιχαήλ Άγγελου ή πώς ο «Μωυσής», στο έργο αυτό, είναι επιβλητικός, γιγαντιαίος (πατριάρχης της Βίβλου, γαρ…) αυστηρός και δυναμικός και γιατί από την ένταση στην οποία βρίσκεται μπορούμε να παρατηρήσουμε τη διαγραφή κάθε φλέβας κάτω από την επιδερμίδα στα χέρια του ή πόσο "ζωντανός" μοιάζει!
Θέλω εκ προοιμίου να πω ότι δεν έχω τίποτε και με κανέναν προσωπικά, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι ορισμένοι, ίσως από άγνοια ή και σκοπιμότητα, νόμισαν ότι ανακάλυψαν την … Αμερική και επιχειρούν να πλήξουν την πίστη μας, ενώ για το έργο του Μιχαήλ Άγγελου καταλήγουν με την εξής φράση: «Αυτά γράφουν στο διαδίκτυο. Καλά, τα κέρατά του κανείς δεν τα βλέπει; Ο Μωυσής είχε κέρατα. Φυσικά, ο Μιχαήλ Άγγελος ούτε ανόητος ούτε άσχετος ήταν και λάξευσε έτσι τον Μωϋσή... άντε να μη πω τίποτα για τα κέρατά του τώρα...»!
Φαίνεται ότι η Ιστοριογνωσία (ένα μάθημα που μαθαίναμε σαν παιδιά εκείνα τα χρόνια) πρέπει να επανέλθει για μάθημα στα σχολεία, ώστε ορισμένοι (και το λέω καλοπροαίρετα) πριν εκτεθούν στο Διαδίκτυο να διαθέτουν τουλάχιστον ορισμένες στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις. Και τούτο διότι αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει τόσο μεγάλη άγνοια και δεν γνωρίζουν μερικοί ότι στην αρχαιότητα οι άνθρωποι που ήσαν ισχυροί, δυνατοί και κραταιοί, τους απεικονίζονταν συμβολικά με ένα κέρατο ή δικέρατο στο κεφάλι ή στην περικεφαλαία!
Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος απεικονίζονταν ως κερασφόρος (= με κέρατα) ενώ το ίδιο το Κοράνι τον θεωρεί προφήτη και τον αποκαλεί «Δικέρατο» (Δουλ-Καρνέϊν). Δεν είναι τυχαίο ένα βιβλίο που κυκλοφορεί με τίτλο: «Κοράνι και σύγχρονη φυσική», το οποίο έχει γράψει ο συγγραφέας Hans von Aiberg. To βιβλίο αυτό προχωρεί σε μία επιστημονική ερμηνεία του Κορανίου, βασιζόμενο ιδιαίτερα στις ιστορίες που αναφέρονται στη 18η Σούρα ελ-Κεχφ (Η Σπηλιά), όπως αυτή των επτά κοιμωμένων, του Μωυσή και του Δουλ-Καρνέιν (Δίκερως)!
Ακόμη και η Παλαιά Διαθήκη, προφητεύοντας την κοσμοκρατορία που θα έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος τον συμβολίζει με τον ίδιο τρόπο: «ο τράγος των αιγών βασιλεύς Ελλήνων και το κέρας το μέγα ο ην αναμέσον των οφθαλμών αυτού, αυτός εστιν ο βασιλεύς ο πρώτος» (Δαν. 8,20)!
Αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες, για να έλθουμε στα δικά μας, δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούσαν ένα αργυρό τετράδραχμο, που απεικονίζει τον Αλέξανδρο με κέρατα (αυτό που έβαλε στο εξώφυλλο του βιβλίου της για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Ελληνίδα αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή), ενώ όποιος διαβάσει, για παράδειγμα, τι ήταν ο θεός Κάρνος ή τα «Κάρνεια», μια γιορτή της αρχαιότητας, θα μάθει πολλά για τους λεγόμενους κερασφόρους ή αυτούς που φορούσαν κέρατα!
Θα κλείσω με κάτι που βρέθηκε στην Κύπρο από τον αρχαιολόγο κ. Πορφύριο Δίκαιο ο οποίος ανακάλυψε το Iερό του «Kερασφόρου Θεού», ενώ ο Γάλλος Schaeffer το Iερό του «Θεού του Tαλάντου». Τι περίεργο!... Και οι δύο θεοί φορούν … κέρατα!

-------------

*κερασφόρος
-ο (ΑΜ κερασφόρος, -ον)· αυτός που έχει κέρατα (α. «κερασφόρα ζώα»· β. «κερασφόροι στόρθυγγες», Σοφ.)· || (νεοελλ.-αρχ.) απατημένος σύζυγος, κερατάς· || (αρχ.) (φρ.) «τὸ κερασφόρον γένος»· τα ζώα που έχουν κέρατα (Γαλ.).
[ΕΤΥΜΟΛ. < κέρας + -φορος (< φόρος < φέρω)].