Ποιον έβγαλαν –λέει- άνθρωπο της χιλιετίας;

Κωδικός Πόρου: 00285-114426-734
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/07/11 18:29
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Παράξενα και Περίεργα!.., 00285-114426-734
Περιγραφή:

Ποιον έβγαλαν –λέει- άνθρωπο της χιλιετίας;

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι ο άνθρωπος της χιλιετίας είναι αυτός, ο οποίος «ενσάρκωσε τον πολιτισμένο και ταυτόχρονα βάρβαρο χαρακτήρα του ανθρώπινου γένους»! Ποιος είναι αυτός; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

ΕΙΝΑΙ αλήθεια!.. Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» έχει την άποψη ότι ο άνθρωπος της χιλιετίας, που μας πέρασε, δεν είναι ούτε ο Μέγας Ναπολέων, ούτε κανένας άλλος!

Είναι ο … Τζένγκις Χάν, ο Μογγόλος κατακτητής του 13ου αιώνα, ο οποίος ενσάρκωσε τον πολιτισμένο και ταυτόχρονα βάρβαρο χαρακτήρα του ανθρώπινου γένους!

Κι όχι μόνο.

Η παραπάνω εφημερίδα υποστηρίζει ότι το επίτευγμα του Τζένγκις Χάν είναι μια αυτοκρατορία, που έφτανε από τον Ειρηνικό ως την ανατολική Ευρώπη και από τη Σιβηρία έως τον Περσικό κόλπο!

Σφαγές και μόνο σφαγές!…

Συνεχίζοντας θα λέγαμε ότι μέσο επιβολής του Τζένγκις Χάν δεν ήταν οι … αβροφροσύνες ή οι φιλοφρονήσεις του, αλλά, όπως ισχυρίζεται η παρπάνω εφημερίδα, οι ….άγριες σφαγές σε πρωτοφανή για την εποχή του έκταση!

Πάντως, για να μην έχουμε παράπονο, η «Ουάσιγκτον Ποστ» μεταξύ των υποψηφίων, που έθεσε, για «άνθρωπο της χιλιετίας», περιέλαβε τον Χριστόφορο Κολόμβο και την Βασίλισσα Βικτωρία, οι οποίοι όμως, για να κάνουμε και το σχετικό μας χιούμορ, δεν έκαναν σφαγές, για να κερδίσουν την … τιμή του Τζένγκις Χάν! Ας πρόσεχαν!... (*)

Ποιος ήταν ο Τζένγκις Χάν

Ο Τζένγκις Χάν ήταν ένας διάσημος Μογγόλος κατακτητής ο Τζένγκις - Χαν (1167 -1227), που το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν, έγινε στα 13 του χρόνια αρχηγός 30 μογγολικών φυλών μετά από το θάνατο του πατέρα του. 

Όπως ήταν φυσικό, συνάντησε βίαιη αντίδραση από το μέρος των υποτελών του φυλών, αλλά όταν παντρεύτηκε την κόρη του μεγάλου Χαν των Κοραϊτών Μογγόλων Ουνγκ και πήρε βοήθεια και υποστήριξη από αυτόν, γρήγορα επιβλήθηκε κι απέδειξε τις έξοχες στρατιωτικές του ικανότητες. Τόση μεγάλη ήταν η δύναμη που απόκτησε, ώστε ο πεθερός του άρχισε να φοβάται για την αρχή του και διέταξε να τον σκοτώσουν. Ο Τζένγκις-Χαν όμως δραπέτεψε και κατόρθωσε μετά από πολλές συγκρούσεις να ανακηρυχτεί Χαν και να στραφεί ενάντια στην Κίνα. Κατέλαβε το Πεκίνο κι ύστερα τη Βουχάρα και τη Σαμαρκάνδη και έφτασε μέχρι τη Ρωσία. Πέθανε αφού νίκησε ολοκληρωτικά το βασιλιά της βορειοδυτικής Κίνας. (**)
 

(*) Βασική πηγή για το παραπάνω θέμα είναι η εφημερίδα «Καθημερινή» της Τετάρτης, 3 Ιανουαρίου 1996.

(**) Βλέπε: Ματζέντα, Εγκυκλοπαιδικό Ερμηνευτικό Λεξικό