Δηλαδή οι σφήκες κατασκεύασαν πρώτες το ... χαρτί ;

Κωδικός Πόρου: 00285-114416-4082
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 01/05/13 0:32
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Παράξενα και Περίεργα!.., 00285-114416-4082
Περιγραφή:

Δηλαδή οι σφήκες κατασκεύασαν πρώτες το ... χαρτί ;

Διάφοροι ιστορικοί λένε ότι οι Κινέζοι ήσαν εκείνοι οι οποίοι κατασκεύασαν πρώτοι το χαρτί και πώς οι Αιγύπτιοι τελειοποίησαν τους παπύρους!... Ε, λοιπόν, κύριοι, ας πληροφορηθούμε κάποτε ότι οι πρώτοι που κατασκεύασαν χαρτί, για να έχουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι και να τυπώνουμε τις εφημερίδες μας , ήσαν .. οι σφήκες (!!).

Μηχανή κατασκευής χαρτιού! (Στην πάνω φωτογραφία: Μία από τις γνωστές σφήκες, που υπάρχουν στο εξωτερικό. Ονομάζονται "βέσπες" και ιδίως οι αμερικανικές βέσπες είναι οι σφήκες εκείνες που κατασκευάζουν χαρτί!..)

Κρίμα!... Είχα την αίσθηση ότι εδώ και αιώνες οι Κινέζοι και στη συνέχεια οι Αιγύπτιοι ήσαν εκείνοι, που κατασκεύασαν πρώτοι το χαρτί! Πως εδώ και χιλιάδες χρόνια η βιομηχανία κατασκευής χαρτιού ήταν επινόηση των ανθρώπων!..

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Κινέζοι χρονολογούν την εφεύρεση του χαρτιού στα 105 μ.Χ., όταν ο Τσάι Λουν, μεγάλος αξιωματούχος της Αυλής, εξέφρασε την έμπνευση του στον αυτοκράτορα Χο-Τι της δυναστείας των Χαν και κατόπιν, κατασκεύασε χαρτί από υλικά όπως ο φλοιός των δέντρων, ίνες από κάνναβη, παλιά κουρέλια και κομμάτια μετάξι, που τα πολτοποιούσε σφυροκοπώντας τα μέσα στο νερό, έχυνε μετά τον πολτό επάνω σε μια πλάκα και το φύλλο που γινόταν έτσι το άφηνε να στεγνώσει στον ήλιο.

Παρά ταύτα, όπως διαβάζουμε και μέσα στο διαδίκτυο, αν και πολλοί θεωρούν ότι η ακριβής αυτή χρονολογία ανήκει στην περιοχή του θρύλου, αφού μια τέτοια εφεύρεση δεν μπορεί παρά να ήταν επιστέγασμα μακρόχρονης εμπειρίας, ωστόσο, οι ανακαλύψεις του αρχαιολόγου Aurel Stein τείνουν να επιβεβαιώσουν την αρχαία αυτή παράδοση.

Ο Stein, σε ένα πύργο του Σινικού Τείχους, βρήκε το 1907 ένα κιβώτιο που περιείχε εκτός άλλων, εννέα επιστολές γραμμένες σε χαρτί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένα από τα έγγραφα του κιβωτίου δεν ήταν μεταγενέστερο από το έτος 137.

Οι πάπυροι των Αιγυπτίων

Βεβαίως και οι Αιγύπτιοι δεν πήγαιναν πίσω.. Αυτοί ήσαν εκείνοι που τελειοποίησαν το χαρτί με τη μορφή του παπύρου, που γνωρίζουμε επί αιώνες! Το γράφουμε και μέσα στο τρίτομο έργο μας «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα», όπου μεταξύ άλλων λέμε τα εξής:

«…Οι πάπυροι είχαν σχήμα ορθογώνιο και έγραφαν στο εσωτερικό μέρος πάνω σε γραμμές που είχαν χαράξει τυλίγοντάς τους σ' ένα κύλινδρο, ο οποίος πολλές φορές έφθανε τα 12 μέτρα. Έχουμε όμως, και αιγυπτιακούς παπύρους μήκους 45 μέτρων. Από την ώρα, όμως, που καθιερώθηκε ως γραφική ύλη η περγαμηνή, τα φύλλα βιβλιοδετούνταν όπως τα σημερινά τετράδια συρραπτόμενα στο περιθώριο. Ο τύπος αυτός του χειρογράφου εκαλείτο Κώδιξ [codex] . Τα τετράδια αυτά είχαν μία αρίθμηση στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδος και στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας αναγράφονταν οι πρώτες λέξεις του επομένου τετραδίου. Τα διασωθέντα δε χειρόγραφα αυτού του είδους δεν είναι παλαιότερα του 4ου ή του 3ου αιώνος μ.Χ….»

Παρ' όλα αυτά, Κινέζοι και Αιγύπτιοι υστερούσαν κατά πολύ από τις σφήκες, τις μεγάλες Αμερικανικές σφήκες και τις κοινές βέσπες. Και πώς το γνωρίζουμε αυτό;

Ας πληροφορηθούμε, λοιπόν, ότι οι φτερωτοί αυτοί εργάτες μασούσαν σαπισμένα ξύλα, και κατασκεύαζαν έτσι ένα γκρίζο χαρτί για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Οι σφήκες αυτές κρεμούν τις μεγάλες στρογγυλές φωλιές τους από ένα δέντρο. Το εξωτερικό κάλυμμά τους αποτελείται από πολλά στρώματα σκληρού χαρτιού που χωρίζονται με αερόκενα διαστήματα. Έτσι αποτελεί μονωτικό για τη φωλιά κατά της ζέστης και του κρύου, τόσο αποτελεσματικά όσο και ένας τοίχος από τούβλα, πάχους περίπου 40 εκατοστών του μέτρου (16 ιντσών)!!

Οι ελληνικοί πάπυροι

Όπως γράφουμε και μέσα στον 1ο τόμο της επανέκδοσης του βιβλίου μας «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα», στην Κατερίνη υπάρχουν ορισμένοι γεωργοί, οι οποίοι έδειχναν στον γράφοντα ένα χόρτο που το έλεγαν «παπίρ», όπου οι παλιότεροι κατασκεύαζαν χαρτί!

Η λέξη «παπίρ», η οποία ούτως ή άλλως στα ουγγρικά σημαίνει χαρτί (= papir), εν τούτοι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι παραφθορά της λέξεως «πάπυρος», κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, και οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την κατασκευή του χαρτιού, άσχετα αν δεν το εμπορευματοποίησαν όπως οι Κινέζοι ή οι Αιγύπτιοι και έδωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πάπυρο και αργότερα στην περγαμηνή (από την Πέργαμο).

Γρήγορα το … Βραβείο Νόμπελ!

Μετά από όλα αυτά, καλό θα ήταν να δίναμε -και μάλιστα γρήγορα- ένα … Βραβείο Νόμπελ στις σφήκες πριν οι κυρίες βέσπες καταφύγουν στα παγκόσμια φόρα και μας κατηγορήσουν για … κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας!..