Θα κλείσουν και το ιστορικό σχολείο της Δημητσάνας;

Κωδικός Πόρου: 00285-112916-387
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 23/05/11 17:50
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Παιδεία, 00285-112916-387
Περιγραφή:

Θα κλείσουν και το ιστορικό σχολείο της Δημητσάνας;

Διαβάστε τι αναφέρει σε ψήφισμα διαμαρτυρίας ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς « Η αγία Λαύρα», ο οποίος προσθέτει τη δική του φωνή διαμαρτυρίας στην άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να κλείσει το ιστορικό σχολείο της Δημητσάνας, που γέννησε τόσους μεγάλους άνδρες του Γένους μας!

Κατάληψη που πραγματοποίησαν διάφοροι φορείς της Δημητσάνας στο δημαρχείο Γορτυνίας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του σχολείου της κωμόπολής τους. Ζητούν σεβασμό στην ιστορία και την παραμονή του σχολείου στην παρούσα τοποθεσία αφού με τις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση κλείνοντας το σχολείο της Δημητσάνας καταδικάζει τους νέους που φοιτούν στο να χάνουν έως και 2 ώρες καθημερινά για να μάθουν γράμματα.


ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιά «η αγία Λαύρα» επ’ αφορμή της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου μάθησης να συγχωνεύσει ( ουσιαστικά κλείσει ) το ιστορικό σχολείο Δημητσάνας, και λόγω των έντονων αντιδράσεων των τοπικών φορέων στην απόφαση αυτή, αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει με ψήφισμα τα εξής:

1. « Όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Ευχόμαστε ο ιστορικός του μέλλοντος να μην καταγράψει «όπου κλείνει ένα σχολείο ερημώνει ο τόπος».

2. Τα ιστορικά σχολεία όπως της Δημητσάνας, που έβγαλαν εκατοντάδες μαθητές, Πατριάρχες ( Γρηγόριο Ε’) ή Δεσπότες ( Π.Π.Γερμανό ) και άλλους λογίους, που είναι η γενέθλια γη αναστημάτων όπως ο μουσουργός Μητρόπουλος και πάμπολλων επιστημόνων και πετυχημένων επιχειρηματιών ή εργαζομένων, η Πολιτεία δεν τα κλείνει, αλλά τα ενισχύει αναβαθμίζοντάς τα σε πρότυπα κέντρα «δια βίου μάθησης» !!

3. Περιοχές που αποδεδειγμένως είχαν κρυφό σχολείο, ενισχυόμενο από την Μονή Φιλοσόφου δεν κλείνουν , αλλά αποτελούν αποδείξεις διαχρονικής συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού και έθνους που επέζησε παρά τις δυσκολίες , μιας και τα πνευματικά αυτά κέντρα συμπύκνωναν την έννοια πατρίδα όταν δεν υπήρχε κράτος.

4. Περιοχές που πρωτοστάτησαν στους αγώνες του έθνους, δεν μπορούν το 2011 να στερούνται σχολείου. Το αυτό ισχύει και για τα κοντινά Λαγκάδια Γορτυνίας, την γενέθλια γη του πρωθυπουργού Δεληγιάννη.

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιά «η αγία Λαύρα» συμπαρίσταται ομοφώνως και σύσσωμος στο δίκαιο αίτημα των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής και ζητεί με το παρόν από το αρμόδιο υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ

Αθ. Χρονόπουλος