Θείο δώρο η ομορφιά απ’τη φύση;

Κωδικός Πόρου: 00285-112850-1899
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 05/01/12 18:13
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Νεολαία, 00285-112850-1899
Περιγραφή:

Θείο δώρο η ομορφιά απ’τη φύση;

Ας γίνουμε για λίγο «δραπέτες» της σκληρής και ανελέητης πραγματικότητας!.. Αρκετά πια με τις εφορίες, τις τρόϊκες, τα μνημόνια και τόσα άλλα!.. Ένα διάλειμμα χρειάζεται σε όλους για να αναθαρρήσουμε λιγάκι από την ομορφιά που χαρίζει ο θεός στον άνθρωπο κάνοντάς τον να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα πλάσματα. Η πανέμορφη και ταλαντούχος καλλιτέχνιδα, Τζοάννα Λεοχάρη, είναι η αφορμή για το άρθρο που ακολουθεί…

Η ΟΜΟΡΦΙΑ, όπως λένε όλοι όσοι ασχολούνται με κάθε τι ωραίο στη ζωή, είναι ένα θεϊκό δώρο. Ένα δώρο της φύσης. Και την ομορφιά χαρίζει ο θεός στον άνθρωπο για να του δίνει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα. Να αισιοδοξεί στη ζωή του!..

Αντικρίζοντας κανείς αυτήν την αστραφτερή Ελληνίδα καλλονή, την ταλαντούχο καλλιτέχνιδα, Τζοάννα Λεοχάρη* , που μας εξέπληξε με την ομορφιά της, το λιγότερο που σκέπτεσαι είναι το πώς ο θεός χάρισε την ομορφιά στον άνθρωπο!

Για σκεφτείτε το λιγάκι: Την ομορφιά τη χάρισε ο υπερνέφελος θεός στον άνθρωπο στα πρώτα χρόνια της ζωής του! Γιατί το έκανε αυτό;

Μα, είναι απλούστατο. Χωρίς ομορφιά δεν υπάρχει κίνητρο για ζωή, για δημιουργία, για επιβίωση! Κι ο άνθρωπος που έχει ομορφιά (στο πνεύμα, την ψυχή ή το σώμα) έχει μια αυτοπεποίθηση. Μια σιγουριά για το αύριο!

Η Τζοάννα Λεοχάρη, όπως την βλέπουμε στις φωτογραφίες, δεν είναι απλά ένα χαριτωμένο, αλλά ένα θεσπέσιο πλάσμα!.. Τι σημαίνει, όμως, η λέξη θεσπέσιος;

Η Τζοάννα Λεοχάρη είμαι βέβαιος πως γνωρίζει την απάντηση, που ακολουθεί:

Θεσπέσιος είναι αυτός που προέρχεται από τον θεό, ο θείος, ο θαυμάσιος, «τέχνη θεσπέσια», έλεγε ο Πλάτων! Κι όχι μόνο! 

Επειδή η Τζοάννα Λεοχάρη είναι τραγουδίστρια, ο όρος «θεσπέσιος» ή «θεσπέσια» … «της πάει γάντι», όπως θα λέγαμε και στην κοινή καθομιλουμένη, διότι, όποιος διαβάσει το Λεξικό του Παπύρου θα δει ότι όταν μιλάμε για φωνή ή για λόγο, η λέξη «θεσπέσιος» σημαίνει αυτός που λέγεται από τον θεό, που ηχεί θεία, που έχει εμπνευστεί από τον θεό (!!)

Πόσο όμορφα τα αποδίδει, αλήθεια η ελληνική γλώσσα!.. Η θεϊκή μας γλώσσα!.. «Η γλώσσα που μιλούσαν οι θεοί», όπως έλεγε ο Κικέρων!

Ιδού, λοιπόν, γιατί οι άνθρωποι έλκονται από την ομορφιά!. Από τη θεσπέσια ομορφιά, όπως της Τζοάννας Λεοχάρη, αφού το ίδιο το λεξικό μας λέει ότι η ρίζα της λέξης σημαίνει: «αυτός που έχει κηρυχθεί από τον θεό, ο θεόπνευστος, ο θείος» (!!)

Ένα μπουκέτο λουλούδια, από αιθέριες και θεσπέσιες υπάρξεις, μεταξύ των οποίων και η Τζοάννα Λεοχάρη!.. Η ομορφιά, όπως και να το κάνουμε, βρε παιδιά, είναι δώρο του θεού!..

Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμά μας στην ομορφιά, αξίζει να πούμε ότι η Τζοάννα Λεοχάρη μπορεί να … απογοητεύσει ορισμένους «ερυθρόλευκους», αφού έχει .. «πράσινα μάτια», αλλά η ομορφιά, όπως θα ισχυρίζεται και η ίδια, δεν έχει χρώμα, παρά μονάχα εκείνο που έλκει και δελεάζει τον άνθρωπο: την ανθρώπινη γοητεία και την αγάπη!..

Να είσαι καλά, Τζοάννα μας, που μας έκανες για λίγο δραπέτες από την σκληρή και ανελέητη πραγματικότητα! Ένα εκατομμύριο φορές να βλέπουμε εσένα, παρά τον κάθε κύριο της … Τρόϊκας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που μας μαυρίζουν κάθε τόσο την ψυχή.

Τουλάχιστον εσύ μας κάνεις και αισθανόμαστε άνθρωποι. Και το εννοούμε αυτό που γράφουμε!...

-----

* Το όνομα είναι γνήσιο αρχαίο ελληνικό. Πιθανόν να προέρχεται από τον Λεωχάρη (η χάρη του λαού).Αρχαίος Έλληνας γλύπτης. Δεν είναι γνωστός ο τόπος που γεννήθηκε. Είναι γνωστός γιατί τον αναφέρει ο Παυσανίας, ο Πλίνιος κι ο Βιτρούβιος. Ο Λεωχάρης έζησε και μας έδωσε τα έργα του στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Εργάστηκε μέχρι το 320 π.Χ. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Αθήνα. Έργα του είναι το περίφημο άγαλμα του Ισοκράτη, τα χρυσελεφάντινα αγάλματα του βασιλιά Φιλίππου της γυναίκας του Ολυμπιάδας, του Αλέξανδρου και το χάλκινο σύμπλεγμα "κυνήγι" του Μ. Αλέξανδρου. Μεγάλο μέρος του μαυσωλείου της Αλικαρνασσού κι ο τάφος του τύραννου της πόλης φτιάχτηκε από το Λεωχάρη. Ακόμα, έργα δικά του είναι το άγαλμα του Δία στην Ακρόπολη, το άγαλμα του Απόλλωνα, η προτομή του Αυτόλυκου, η αρπαγή του Γανυμήδη και άλλα πολλά. (Βλέπε και Βικιπαίδεια)