Οι νέοι της Πρωτομαγιάς!..

Κωδικός Πόρου: 00285-112845-2528
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 01/05/12 17:38
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Νεολαία, 00285-112845-2528
Περιγραφή:

Οι νέοι της Πρωτομαγιάς!..

Ας δούμε τι ήταν η Πρωτομαγιά και τι αισθάνονται γι’ αυτήν ορισμένοι σύγχρονοι νέοι της Ελλάδος, που βλέπουν μέσα στην Πρωτομαγιά ν’ ανθίζει το δικό τους όνειρο! Η δική τους ελπίδα!...."Είμαστε συνεχώς σε μία επαφή με τη φύση και τον κόσμο. Κι αυτό εμείς οι καλλιτέχνες το νιώθουμε περισσότερο όταν βλέπουμε τα χιλιάδες μυρωμένα λουλούδια που μας ρίχνει ο κόσμος όπου εμφανιζόμαστε!.. Είναι απερίγραπτη η συγκινησιακή φόρτιση με όλα αυτά που ζούμε και νιώθουμε!.. Για μας η Πρωτομαγιά είναι 356 μέρες το χρόνο και όχι μονάχα τη 1η του Μάη", λένε οι καλλιτεχνες!..

Σύνθεση από λουλούδια που απεικονίζει τις Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς 2002 (φωτογραφία ΑΠΕ- Δομή).

ΛΕΝΕ πως η Πρωτομαγιά (η πρώτη μέρα του Μαΐου) είναι μια λαϊκή γιορτή των λουλουδιών που γιορτάζεται ολόκληρη τη μέρα της πρώτης Μαΐου, με ομαδικές εξόδους στην ύπαιθρο και διασκεδάσεις.
Η καταγωγή της γιορτής είναι αρχαιότατη. Ανάλογες γιορτές είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Ο Μάιος θεωρούνταν επικίνδυνος μήνας, καθώς η σοδειά του προηγούμενου χρόνου τελείωνε και η καινούρια δεν είχε συγκεντρωθεί ακόμη. Έτσι, έπρεπε να εξευμενιστούν οι «δαίμονες» της φύσης, για να εξασφαλιστεί η αναμενόμενη σοδειά. Οι Ρωμαίοι το Μάιο γιόρταζαν τα Λεμούρια, γιορτή προς τιμή των νεκρών και των χθόνιων δαιμόνων.
Γιορτές παρόμοιου χαρακτήρα είχαν οι αρχαίοι Έλληνες (τα Αδώνεια), που συμβόλιζαν την αναζωογόνηση της φύσης. Την υπόθεση αυτή ενισχύει η διατήρηση ορισμένων τελετών στον τόπο μας την πρώτη Μαΐου, που ο πυρήνας τους είναι θάνατος και ανάσταση του ανθρώπου, με συμβολικό χαρακτήρα την αναζωογόνηση της φύσης (το «φουσκοδέντρι» στην Καστανιά της Στυμφαλίας, ο «Ζαφείρης» στο Ζαγόρι της Ηπείρου). Παράλληλα, επειδή πιστευόταν ότι ο Μάιος είναι κατάλληλος μήνας για μάγια, την πρώτη μέρα του μήνα έπαιρναν πολλές προφυλάξεις, για να εξασφαλίσουν το σπίτι, την περιουσία, τα παιδιά, τη σοδειά, το γάλα των ζώων κ.ά.

Εργατική Πρωτομαγιά.

Η μέρα της Πρωτομαγιάς καθιερώθηκε ως μέρα πανεργατικής γιορτής από το Διεθνές Εργατικό Συνέδριο του Παρισιού το 1889, σε ανάμνηση της απεργίας που κηρύχτηκε την 1η Μαΐου 1886 στο Σικάγο των ΗΠΑ για την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας.

Σίγουρα η Πρωτομαγιά είναι η μόνη ελληνική λαϊκή γιορτή που δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου, που γιορτάζεται και από την παραμονή. Την Πρωτομαγιά πωλούνται και στεφάνια από άνθη. Παλαιότερα, τα στεφάνια αυτά τα έπλεκαν με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, σκόρδα και κρεμμύδια.

Από το 1889, η Πρωτομαγιά είναι διεθνής εργατική γιορτή, σε ανάμνηση της απεργίας των εργατών των ΗΠΑ, που έγινε την 1η Μαΐου 1886 με το σύνθημα 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνος. Στην απεργία αυτή σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς στο Σικάγο εκατοντάδες απεργών.

Δημήτρης Παλαιολόγου: Ένας νέος της εποχής μας. Πιστεύει ότι η Πρωτομαγιά είναι ένα λουλούδι που ανθίζει όχι μόνο την 1η Μαΐου, αλλά σε όλη τη ζωή του ανθρώπου, αρκεί να είναι δημιουργικός και ωφέλιμος στον εαυτό του και στην κοινωνία!..

ΧΩΡΙΣ αμφιβολία η Πρωτομαγιά αποτελεί για τους νέους μας μια ελπιδοφόρα αρχή. Μια ημέρα στην οποία δεν αναγεννιέται μόνον φύση, αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος! Ας δούμε τι λέει γι’ αυτήν ένας νεαρός και ανερχόμενος καλλιτέχνης, ο Δημήτρης Παλαιολόγου:
--Κύριε Παλαιολόγου, η Πρωτομαγιά αποτελεί για σας μια νέα αρχή ή μήπως αναγεννάει μόνο τα όνειρά σας;
--Η Πρωτομαγιά μας δημιουργεί πάντα το αίσθημα της ελπίδας και της χαράς! Κι αυτή η αναγέννηση έρχεται μόνιμα!.. Σήμερα, που σας μιλάω, μέρα της Πρωτομαγιάς, πώς να μην αισθάνομαι χαρούμενος όταν για παράδειγμα κυκλοφορεί μέσα στη βδομάδα το νέο μου τραγούδι «Κρόνος με ουρανό (Ήρθα για να μείνω)» και το οποίο θα παρουσιάσω τηλεοπτικά στην εκπομπή του δημοφιλούς Αλέξανδρου Πετρίδη; Ξέρετε ο κ Πετρίδης, ο λαμπερός αυτός άνθρωπος, που γεννήθηκε μέσα στα εκτυφλωτικά φώτα της τηλεόρασης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα συνεργαστούμε καλλιτεχνικά λίαν προσεχώς σε κλαμπ ή σε κέντρο! Να μην αισθάνομαι, λοιπόν, χαρούμενος με την Πρωτομαγιά;

«Ανείπωτα τα αισθήματα χαράς!..

Ανείπωτα είναι κα τα αισθήματα χαράς για την νέα και συνεχώς ανερχόμενη καλλιτέχνιδα, Μαρία Ψιλοπούλου, η οποία μιλάει με μια αγκαλιά πρωτομαγιάτικα λουλούδια!
--Τα αισθήματα που τρέφουμε για την Πρωτομαγιά και ιδίως όταν βρισκόμαστε αγκαλιά με τα λουλούδια, που βλέπετε μπροστά μου, μας πλημμυρίζουν χαρά και αισιοδοξία! Είμαστε συνεχώς σε μία επαφή με τη φύση και τον κόσμο. Κι αυτό εμείς οι καλλιτέχνες το νιώθουμε περισσότερο όταν βλέπουμε τα χιλιάδες μυρωμένα λουλούδια που μας ρίχνει ο κόσμος όπου εμφανιζόμαστε!.. Είναι απερίγραπτη η συγκινησιακή φόρτιση με όλα αυτά που ζούμε και νιώθουμε!.. Για μας η Πρωτομαγιά είναι 356 μέρες το χρόνο και όχι μονάχα η 1η του Μάη… Καλό μήνα σε όλους!