Οι Μπητλς και το αειφόρο πνεύμα των νέων μας!..

Κωδικός Πόρου: 00285-112849-2231
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 05/03/12 20:09
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Νεολαία, 00285-112849-2231
Περιγραφή:

Οι Μπητλς και το αειφόρο πνεύμα των νέων μας!..

Από τη δεκαετία του ‘60, λοιπόν, οι νέοι της Ελλάδος πήραν και διέσπειραν πολλά μηνύματα και πολλές νέες αντιλήψεις. Από το σχολικό θρανί μέχρι το πεζοδρόμιο, όπου ξεσήκωσαν και τις πέτρες ακόμη, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, φρέσκαραν το παλιό με το καινούργιο και έδωσαν ακόμη και στα εθνικο-θρησκευτικά σύμβολά μας μια άλλη ζωή, ώστε τα μηνύματα που έστελναν σε μας οι Μπιτλς να γίνονται για τους σημερινούς νέους το αειφόρο πνεύμα της δημιουργίας, που τους ενώνει!Η Λένα Ντουλάκη (Lena Ntou) σε ένα χώρο στο νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, όπου οι ανδριάντες ή τα αγάλματα μας φέρνουν πίσω στο παρελθόν.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ μια νεανική φωτογραφία της πρόσχαρης και καλλίγραμμης Ελληνίδας, Λένας Ντουλάκη(Lena Ntou), που φωτογραφίζεται σε κάποιους εκθεσιακούς χώρους με παραδοσιακά θέματα ή δίπλα σε ελληνικές σημαίες, ο νους μου ανέτρεξε στο παρελθόν. Τον καιρό δηλαδή της δικής μας νεότητας, όπου, όμως, έφθαναν πολλά, ένα πλήθος μηνυμάτων από διάφορα μουσικά συγκροτήματα. Ένα εξ αυτών οι περίφημοι ΜπητλςΜπιτλς)!
Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι οι Beatles αποτελούσαν ένα από τα πιο διάσημα μουσικά συγκροτήματα της βρετανικής ποπ και ροκ σκηνής με τεράστια απήχηση σε όλη την υφήλιο. Ο πυρήνας του συγκροτήματος δημιουργήθηκε το 1957, όταν συναντήθηκαν ο Τζον Λένον με τον Πολ Μακάρτνεϊ. Αργότερα προστέθηκε και ο Τζορτζ Χάρισον (κιθάρα) και ο Ρίγκο Σταρ (ντραμς) και το 1962 κυκλοφόρησε το πρώτο σιγκλ του συγκροτήματος, «Love me do». Ακολούθησε το «Please please me», με το οποίο ανέβηκαν στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ και έγιναν πολύ δημοφιλείς, σε βαθμό που δημιουργήθηκε ένα ρεύμα, γνωστό ως «Beatlemania».
Οι επιτυχίες δε σταμάτησαν να έρχονται με τραγούδια όπως το «She loves you», «I want to hold your hand» κ.ά. Είχαν αρχίσει να κατακτούν το κοινό και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και οι δίσκοι τους πουλούσαν πρωτάκουστα νούμερα αντιτύπων, ενώ εξίσου μεγάλη απήχηση είχε και η μουσική που έγραψαν για δύο ταινίες: «A hard day’s night» (1964) και «Help» (1965). Το 1965 η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β’ τους τίμησε με τον τίτλο του σερ.
Και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος ήταν εξίσου αξιόλογοι μουσικοί, που πειραματίζονταν συνεχώς με το στίχο και τις μελωδίες των τραγουδιών τους δίνοντας έτσι πολλά διαφορετικά άλμπουμ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, όπως για παράδειγμα, το τραγούδι «Yesterday» (1965) ή το άλμπουμ «Rubber soul» της ίδιας χρονιάς, που θεωρείται μια μεγάλη τομή στη μουσική τους πορεία. Επίσης ενδεικτικό του νέου ήχου που δοκίμαζαν οι Beatles είναι το άλμπουμ «Sgt. Pepper’s lonely hearts club band» του 1967, που περιλάμβανε μεγάλες επιτυχίες, όπως το «Lucy in the sky with diamonds» και το «A day in the life». Στις τελευταίες επιτυχίες του συγκροτήματος συγκαταλέγεται και το άλμπουμ «Yellow submarine» του 1970, της χρονιάς δηλαδή που το συγκρότημα διαλύθηκε επισήμως. Το τελευταίο σιγκλ με το όνομα των Beatles κυκλοφόρησε το 1995 και ήταν το «Free as a bird», που βασιζόταν σε μια ηχογράφηση του Τζον Λένον του 1977. (1)

Και στην Αράχοβα;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι Μπιτλς είχαν επισκεφθεί την Αράχοβα το 1967. Ήθελαν να δουν από κοντά την γνωστή κωμόπολη του νομού Βοιωτίας, χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, στην αρχαία τοποθεσία, που ονομαζόταν Καποτήριος, σήμερα Πετρίτης.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο που φιλοξενήθηκε σε μία έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη: Οι Μπιτλς ποζάρουν για τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα τον Ιούλιο του 1967 στην Αράχοβα, μαζί με ντόπιους παραδοσιακούς μουσικούς!

Η πόλη, ως γνωστό, συνδέεται με τους Δελφούς και την Ιτέα με αυτοκινητόδρομο και με τη Λιβαδειά. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Φημισμένο είναι το τυρί της Αράχοβας (φέτα Παρνασσού). Τα προϊόντα είναι κρασί, λάδι και γαλακτερά και σιτηρά στην κοιλάδα Λιβάδι του Παρνασσού. Αναπτυγμένη είναι η ταπητουργία (φημισμένα τα χαλιά της Αράχοβας), αλλά και τους οργανοπαίκτες, που ήθελαν να δουν οι Μπιτλς!
Να μη λησμονήσουμε να πούμε, ότι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη μνήμη του οποίου γίνεται πανηγύρι, υπάρχει ο λόφος, όπου ο Καραϊσκάκης νίκησε το Μουσταφά - μπέη σκοτώνοντας 1500 Τούρκους στις 19 - 24 Νοεμβρίου 1826 και γι' αυτό το γεγονός ονομάστηκε ήρωας της Αράχοβας. Εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια. Εκεί κοντά στην κοιλάδα Λιβάδι υπάρχει το γνωστό Κωρύκιο σπήλαιο. (2)


Η Λένα Ντουλάκη σε μια νεανική φωτογράφηση δίπλα στην γαλανόλευκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του γράφοντος, τα ιστορικά Καλάβρυτα!.. (Τι έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος; «Σας πάω εσάς τους νέους!.. Ελάτε και με τα μίνι σας και με τα σκουλαρίκια σας όπως είστε στην Εκκλησία μας»!...)

Οι νέοι μας

Από τη δεκαετία του ‘60, λοιπόν, οι νέοι της Ελλάδος πήραν και διέσπειραν πολλά μηνύματα και πολλές νέες αντιλήψεις. Από το σχολικό θρανίο μέχρι το πεζοδρόμιο, όπου ξεσήκωσαν και τις πέτρες ακόμη, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, φρέσκαραν το παλιό με το καινούργιο και έδωσαν ακόμη και στα εθνικο-θρησκευτικά σύμβολά μας μια άλλη ζωή, ώστε τα μηνύματα που έστελναν σε μας οι Μπιτλς να γίνονται για τους σημερινούς νέους το αειφόρο πνεύμα της δημιουργίας, που τους ενώνει!
Μακάρι να προχωρήσουν!..
Εμείς οι παλιότεροι είμαστε στο πλευρό τους!...

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
(1) Βλέπε και Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»
(2) Βλέπε: Ματζέντα, Ερμηνευτικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό.