Η Τέχνη συμβάλει στην ανέλιξη των νέων ανθρώπων;

Κωδικός Πόρου: 00285-112842-3266
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 21/10/12 17:14
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Νεολαία, 00285-112842-3266
Περιγραφή:

Η Τέχνη συμβάλει στην ανέλιξη των νέων ανθρώπων;

Η σημερινή νεολαία –και δη η ελληνική νεολαία - παρά τον πόλεμο που υφίσταται καθημερινά, λόγω της οικονομικής κρίσης, βλέπει στην Τέχνη όχι μόνο μία διέξοδο, αλλά και έναν βατήρα για την πολιτισμική ανέλιξή των ανθρώπων, αφού η Τέχνη λειτουργεί και ως απολύτρωση σε πολλά και αγωνιώδη προβλήματα της σημερινής εποχής!..

Βασιλική Βλαχάκη: Η Τέχνη πολλές φορές λειτουργεί όχι μόνο ως μία διέξοδος στα καθημερινά προβλήματά μας, αλλά και ως απολύτρωση σε πολλά και αγωνιώδη προβλήματα της σημερινής εποχής!..

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ με την εξαίρετη νεαρή Ελληνίδα, Βασιλική Βλαχάκη, η οποία, πέραν των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της (υπεύθυνη σε έναν νευραλγικό τομέα ιδιωτικής τράπεζας στην Ελλάδα), έχει μια μεγάλη αγάπη στην Τέχνη, ελληνική και ξένη, διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι οι σημερινοί νέοι βλέπουν την Τέχνη όχι μόνον ως μία διέξοδο στις καθημερινές ενασχολήσεις τους, αλλά και ως απολύτρωση σε πολλά και αγωνιώδη προβλήματα της σημερινής εποχής!.. Και ιδού γιατί:

Με την ευκαιρία του γεγονότος ότι, σαν σήμερα (21 Οκτωβρίου 1910), γεννήθηκε ένας πολύ σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης και λόγιος, ο Νίκος Εγγονόπουλος, η Βασιλική Βλαχάκη μας τόνισε ορισμένα πράγματα, που πρέπει να θυμόμαστε για τον Έλληνα ζωγράφο και ποιητή. Γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1985. Ανήκει στους υπερρεαλιστές δημιουργούς. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Παρθένη, Κεφαλληνό και Κόντογλου.

Το 1976 εκλέχτηκε καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ως ποιητής πρωτοεμφανίστηκε με τη συλλογή του “Μη ομιλείτε εις τον οδηγό” το 1938. Οι επόμενες συλλογές του: “Μπολιβάρ”, “Η επιστροφή των πουλιών”, “Ελευσίς” κ.ά. τον ανέδειξαν και τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.

Χαρακτηριστικό του Νίκου Εγγονόπουλου είναι ότι έμεινε τόσο στη ζωγραφική όσο και στην ποίηση απολύτως συνεπής στην υπερρεαλιστική του γραμμή, καθ' όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του παραγωγής, αν και ένα μέρος της κριτικής του καταλογίζει την ακαμψία αυτή ως ελάττωμα!..

Αριστερά: Νίκος Εγγονόπουλος. Δεξιά: Ένα από τα έργα του.

Περί Τέχνης ο λόγος…

Στη συνέχεια η συζήτηση με την Βασιλική Βλαχάκη περιεστράφη στον γενικότερο χώρο της Τέχνης, όπου "βγήκαν" πολύ σημαντικά και διαφωτιστικά θέματα. Και δεν γινόταν διαφορετικά αφού η Τέχνη, θεωρείται ως μία ικανότητα δημιουργίας και παραγωγής! Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που βασίζεται στην προσωπική εμπειρία, δεξιότητα και ιδιοφυία!Άλλωστε ο όρος περιλαμβάνει και τις χειρωνακτικές δραστηριότητες (μηχανικές τέχνες) και αυτές που αφορούν στο πνεύμα και στη διανόηση (ελεύθερες τέχνες)!

Οι αρχαίοι Έλληνες, μέχρι τον Πλάτωνα, με την λέξη τέχνη εννοούσαν και τη βιοτεχνία, καθώς και κάθε τι που απαιτεί μια τεχνική, μια ικανότητα. Ο Αριστοτέλης περιόρισε την έννοια αφαιρώντας τις επιστημονικές δραστηριότητες. Ο Μεσαίωνας κατέταξε τη γραμματική, τη ρητορική, τη διαλεκτική, όπως επίσης και την αριθμητική, τη γεωμετρία, τη μουσική και την αστρονομία στις ελεύθερες τέχνες, για να τις διαχωρίσει από τις μηχανικές βοηθητικές τέχνες, στις οποίες εξασκείται περισσότερο το σώμα παρά το πνεύμα.

Είναι αλήθεια, ότι το 15ο αι. γίνεται λόγος για μείζονες και ελάσσονες τέχνες. Το 18ο αι. εξαπλώνεται ο όρος καλές τέχνες, που έχουν ως σκοπό την ανιδιοτελή ευχαρίστηση, ενώ παρακμάζουν όλο και περισσότερο οι ελάσσονες τέχνες, που παραγκωνίζονται από τη βιομηχανική παραγωγή.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, εμφανίζονται κινήματα όπως το Arts and Crafts, που τείνουν να ξεπεράσουν το φράγμα μεταξύ καλών τεχνών και βιομηχανικής τέχνης, δημιουργώντας ένα νέο τρόπο κατανόησης και άσκησης της τέχνης.

--Έχεις ακουστά περί κοινωνιολογίας της τέχνης; θα διερωτηθεί κάποια στιγμή η Βασιλική Βλαχάκη.
--Θα ήθελα κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες…
-- Όπως όλοι γνωρίζουν, η κοινωνιολογία της τέχνης, που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αι., έχει ως κύριο σκοπό την κατανόηση της τέχνης ως έκφανση της κοινωνικής ζωής και, πιο συγκεκριμένα, τη μελέτη της επιρροής της τέχνης στο άτομο και στην κοινωνία!
-- Είναι δηλαδή και μια απολύτρωση;
-- Ασφαλώς!.. Η Τέχνη πολλές φορές λειτουργεί όχι μόνο ως μία διέξοδος στα καθημερινά προβλήματά μας, αλλά και ως απολύτρωση σε πολλά και αγωνιώδη προβλήματα της σημερινής εποχής!..