Με ποιον μυστηριώδη τρόπο γεννήθηκε ο Σέρβιος Τύλλιος;

Κωδικός Πόρου: 00285-112463-1122
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/09/11 16:38
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικά Παράδοξα, 00285-112463-1122
Περιγραφή:

Με ποιον μυστηριώδη τρόπο γεννήθηκε ο Σέρβιος Τύλλιος;

Πολλά τα παράδοξα, τα παράξενα και τα μυστήρια όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία!.. Είναι εντυπωσιακό, αλλά διαβάστε με ποιον τρόπο γεννήθηκε ο βασιλιάς Σέρβιος Τύλλιος, που αναφέρει η λατινική γραμματεία!

Η Οκρισία(Ocrisla), όπως είναι γνωστό, είναι η μητέρα του βασιλιά Σέρβιου Τύλλιου. Είναι κόρη του βασιλιά του Κορνίκουλου και οδηγήθηκε σκλάβα στη Ρώμη ύστερα από την άλωση της πατρίδας της· εκεί έγινε δούλα στο σπίτι του Ταρκύνιου του Πρε­σβύτερου και έφερε στον κόσμο ένα παιδί μέσα σε μυστηριώδεις συνθήκες.
Η πιο γνωστή παρά­δοση λέει πως, την ώρα που έφερνε στον Λάρητα του σπιτιού την παραδοσιακή προσφορά, είδε μέσα στις στάχτες της εστίας να εμφανίζεται ένα αρσενικό σεξουαλικό όργανο, ένας φαλλός. Τρομοκρατημένη διηγήθηκε το όραμα αυτό στην κυρία της Τανακύλα, η οποία τη συμβού­λευσε να φορέσει νυφικά στολίδια και να κλει­στεί μέσα στο δωμάτιο όπου είχε δει αυτή τη θεϊκή εκδήλωση.
Αυτό και έκαμε η Οκρισία. Το βράδυ ο θεϊκός μνηστήρας ενώθηκε μαζί της και το παιδί που γεννήθηκε ήταν ο Σέρβιος Τύλλιος.
Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η Οκρισία είχε έρθει στη Ρώμη έγκυος. Ήταν όχι η κόρη, αλλά η γυναίκα του βασιλιά του Κορνίκουλου. Τέλος ισχυρίζονταν πως απλώς η Οκρισία δεν είχε εραστή θεό, αλλά έναν «υπήκοο» (cliens) του βασιλικού οίκου. (1)

Τι λέει ο Πλούταρχος

Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στον Σέρβιο Τύλλιο, ας δούμε τι αναφέρουν διάφορα ιστορικά κείμενα, αρχής γινομένης από τον Πλούταρχο:

Την Τύχη όμως τίμησαν και οι βασιλιάδες που διαδέχτηκαν τον Νομά ως πρώτη της πόλης, θετή μητέρα και, στ' αλήθεια, "σώτειρα" της Ρώμης, όπως λέει ο Πίνδαρος [...] Ο Σέρβιος Τύλλιος, ο βασιλιάς που πέρα από κάθε άλλον αύξησε τη δύναμη του λαού, οργάνωσε το πολίτευμα, έβαλε τάξη στο εκλογικό σύστημα όσο και στη στρατιωτική διοίκηση και έγινε ο πρώτος τιμητής, επιτηρητής του τρόπου ζωής και σωφρονιστής των πολιτών και θεωρούνταν ο πιο ανδρείος και ο πιο μυαλωμένος, συνέδεσε μόνος του τον εαυτό του με την Τύχη και εξάρτησε από αυτή την ηγεμονία του, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ενωνόταν στο δωμάτιό του με την Τύχη που κατέβαινε μέσα από ένα παράθυρο, το οποίο αποκαλούν σήμερα Φενέστελλα πύλη. Έκτισε, λοιπόν, πάνω στο Καπιτώλιο το ιερό της αποκαλούμενης Πριμιγένειας Τύχης (που θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει Πρωτότοκη) και το ιερό της Οψεκουέντις, που ορισμένοι θεωρούν ότι σημαίνει "υπάκουη" και άλλοι "μειλίχια". Ωστόσο, προτιμώ να εγκαταλείψω τις λατινικές ονομασίες και να προσπαθήσω να απαριθμήσω στα ελληνικά τις διάφορες λειτουργίες των ιερών της Τύχης. Υπάρχει, πράγματι, πάνω στον Παλατίνο ιερό της Ιδιωτικής Τύχης και της Ιξεύτριας, που το όνομά της, αν και αστείο, δείχνει μεταφορικά το τι σημαίνει, και είναι σαν να έλκει τα μακρινά και να τα κρατάει γερά, όταν μπλεχτούν στα δίχτυα της. Δίπλα στην Πηγή με τα μούσκλια, όπως την αποκαλούν, υπάρχει επίσης ιερό της Παρθένας Τύχης, ενώ στις Αισκυλιές ιερό της Επιστρεφομένης. Στο Μακρύ σοκάκι υπάρχει βωμός της Τύχης της Καλής Ελπίδας, αλλά και δίπλα στο βωμό της Αφροδίτης της Επιταλαρίου υπάρχει ιερό της Ανδρικής Τύχης. Αναρίθμητες είναι οι τιμές και οι ονομασίες που αποδίδουν στην Τύχη, και τις περισσότερες καθιέρωσε ο Σέρβιος, επειδή ήξερε ότι "η Τύχη είναι πολύ μεγάλη δύναμη ή μάλλον το παν για τα ανθρώπινα πράγματα", πόσο μάλλον αφού ο ίδιος, που καταγόταν από οικογένεια αιχμαλώτων και εχθρών, ανέβηκε στον θρόνο λόγω της καλής του τύχης. (2)

Τι λέει η παράδοση…

Ο Ιούλιος, ο έβδομος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με 31 ημέρες, ήταν ο πέμπτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού έτους, από όπου η αρχική του ονομασία Quintilis (= πέμπτος μήνας) από το λατινικό Quintus (= πέμπτος). Με την προσθήκη των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στις αρχές του έτους από τον Νουμά Πομπίλιο, ο Ιούλιος προωθήθηκε στην έβδομη ημερολογιακή θέση, διατηρώντας πάντως την ονομασία Quintilis.
Αργότερα, το 44 π.Χ. ο Μάρκος Αντώνιος μετά την δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα στους Ειδούς Μαρτίου, (15 Μαρτίου), μετονόμασε τον Quintilis σε Julius (Ιούλιο) προς τιμήν του αναμορφωτή του ημερολογίου Ιουλίου Καίσαρα, που σύμφωνα με την παράδοση, είχε γεννηθεί την 7η ημέρα αυτού του μήνα. Η αλλαγή επικυρώθηκε ταυτόχρονα από την Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Από τότε ο μήνας αυτός διατηρεί την ονομασία του στο Ιουλιανό, αλλά και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Στις Νώνες Ιουλίου, και ιδιαίτερα την 7η ημέρα του, γίνονταν στη Ρώμη προς τιμήν της Ήρας οι Nonae Caprotinae, γιορτές στις οποίες εκτός από τις Ρωμαίες Πατρίκιες, είχαν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος και οι σκλάβες τους. Τον Ιούλιο εορτάζονταν στη Ρώμη τα Matralia, μια γιορτή που άλλοι ερευνητές τοποθετούν στα μέσα Ιουνίου. Ήταν αφιερωμένη στην Mater Matuta, την Ινώ ή Λευκοθέα, Θεά της Πρωίας. Η Matuta, αρχικά προσωποποίηση της αυγής, ετιμάτο αργότερα ως Θεά προστάτιδα της μητρότητας και της τεκνοποίησης, ιδιότητες επίσης της Ήρας. Άλλωστε Mater Matuta ήταν μία από τις προσφωνήσεις της Ήρας ως προστάτιδας Θεάς της μητρότητας και του τοκετού. Πρώτος ο Σέρβιος Τύλλιος (578-534 π.Χ.) ο έκτος βασιλιάς της Ρώμης, οικοδόμησε στο Forum Boarium της Ρώμης, ναό της Matuta. Έκτοτε, καθιερώθηκαν προς τιμήν της τα Matralia. (2)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1 Πηγές: Δίον. Αλικ.. Ρωμ. Αρχ. 4, 2. Οβίδ., Fasti 6, 627 κ.ε. Πλίν., Φυσ. στ. 36, 204. Αιλ., Ποικ. /στ. 14, 36. Λίβ. 1, 39, 5 κ.ε. Πλούτ., Περί της Ρωμ. τύχ. 10. Κλαύδιος (Αυτοκράτωρ), Λόγος στη Λυών (ILS, 212, στηλ. 1, στ. 19).
2. Πλούταρχος, Περί της Ρωμαίων Τύχης, 10
3. www.musicheaven.gr