Σαν δυο αχτίδες του ήλιου!..

Κωδικός Πόρου: 00285-112383-4842
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 29/10/13 23:12
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνίδα Γυναίκα, 00285-112383-4842
Περιγραφή:

Σαν δυο αχτίδες του ήλιου!..

Είπαν πολλοί: Όλα για τη γυναίκα; Τα πάντα γι’ αυτήν; Ακόμη δεν μπορεί να καταλαγιάσει το πάθος όταν γνωρίζουμε ότι χάριν της γυναίκας έγιναν οι μεγαλύτεροι πόλεμοι της ιστορίας, όπως ο Τρωϊκός Πόλεμος με την Ωραία Ελένη, αλλά χάριν της γυναίκας έγιναν και τα ωραιότερα μνημεία του κόσμου, όπως ο Παρθενώνας χάριν της Ασπασίας, της ερωμένης και συντρόφου του Περικλή! 

ΠΟΡΕΙ πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους να έχουν κάτι κοινό. Κοινές πεποιθήσεις, κοινές αντιλήψεις, κοινές ιδέες και οράματα. Και ίσως αυτό να είναι φυσικό. Δεν είναι, όμως, τόσο φυσικό δύο άνθρωποι να μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, σαν δύο σταγόνες νερό, όπως η γνωστή και δημοφιλής Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου και η γνωστή ξένη ηθοποιός Megan Fox!

ΥΤΟδεν μπορείς να πεις ότι συμβαίνει συχνά. Πολύ σπάνιο το φαινόμενο. Και ακριβώς εδώ έρχεται και «δένει το γλυκό» όταν βλέπεις δύο πρόσωπα τόσο όμοια μεταξύ τους, όπως η Μαριαλένα Ανδρέου και η Megan Fox! Πραγματικά εκπλήσσεσαι και θαυμάζεις τη φύση που τόσο απλόχερα χάρισε αυτήν την ομορφιά στα δύο αυτά πρόσωπα!

ΟΔΑ και τριαντάφυλλα ανθίζουν την ψυχή σου, λέει ο ποιητής. Είναι αυτός που αναλύει το ερωτικό συναίσθημα, σαν μια ακατανίκητη επιθυμία που οδηγεί στη σαρκική σχέση. Ως φυσικό φαινόμενο, η έλξη που γεννιέται μεταξύ των ανθρώπων. Άλλωστε, τι σημαίνει έρωτας; Έρωτας σημαίνει ακόμη μια δυνατή επιθυμία για κάτι: για την επιστήμη, την τέχνη, την πατρίδα, την ελευθερία κτλ.

ΣΩΣ πολλοί διερωτηθούν Ο έρωτας όμως δεν παίρνει, κατ' επέκταση της φυσικής έλξης, και ένα άλλο πιο πολύπλοκο και καθαρά ανθρώπινο περιεχόμενο; Ξεκινώντας δηλαδή από τη γενετήσια ορμή, έχει το χαρακτήρα ενός παντοδύναμου αισθήματος που κυριεύει το νου και την καρδιά, εμπνέει μεγάλα έργα, οδηγεί σε θυσίες και βρίσκεται στη βάση κάθε σημαντικής πνευματικής ή άλλης δημιουργίας;

ΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ, ανακράζουν πολλοί!.. Κι αυτό γιατί; Γιατί θυμούνται τον Έρωτα, τον αστεροειδή εκείνο που ανακαλύφθηκε το 1898. Είναι ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη, δεν έχει ατμόσφαιρα και αποτελείται από ενώσεις του πυριτίου με σίδηρο και μαγνήσιο. Τώρα -θα μας πείτε- γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Πάντα γι’ αυτό το μυστηριώδες αίσθημα που λέγεται Έρωτας!

ΕΝΕ πολλοί, πως όταν βλέπεις αυτές τις πανέμορφες και γνήσιες καλλονές, τις αστραφτερές γυναικείες υπάρξεις, όπως η Μαριαλένα Ανδρέου και η Megan Fox, το αίσθημα που κυριαρχεί μέσα σου είναι η αγάπη προς τον άνθρωπο!.. Αυτό το αίσθημα για το οποίο ο Απόστολος Παύλος έψαλε τον ύμνο της αγάπης!... «Εάν ταίς γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον»!..

ΙΠΑΝ πολλοί: Όλα για τη γυναίκα; Τα πάντα γι’ αυτήν; Ακόμη δεν μπορεί να καταλαγιάσει το πάθος όταν γνωρίζουμε ότι χάριν της γυναίκας έγιναν οι μεγαλύτεροι πόλεμοι της ιστορίας, όπως ο Τρωϊκός Πόλεμος με την Ωραία Ελένη, αλλά χάριν της γυναίκας έγιναν και τα ωραιότερα μνημεία του κόσμου, όπως ο Παρθενώνας χάριν της Ασπασίας, της ερωμένης και συντρόφου του Περικλή!

ΑΙ.Είναι αλήθεια. Όταν αντικρίζεις την Μαριαλένα Ανδρέου και την Megan Fox, ο νους σου ανατρέχει στις αρχαίες Ελληνίδες που ξεσήκωναν με την ομορφιά τους ακόμη και τις πέτρες!... Κάπως έτσι σου χαρίζουν αυτοπεποίθηση και πίστη για να ισχύσει εκείνο που έλεγε ο Χριστός: «αν έχεις πίστιν ως κόκκον σινάπεως, δύνσαι και όρος να μεταινήσεις!.

ΛΗΘΕΙΑ!.. Τι μας ήρθε τώρα στο νου; Μήπως αυτή η ανείπωτη γυναικεία ομορφιά όπως της Μαριαλένας Ανδρέου και της Megan Fox, έκανε τους μουσουργούς ν’ αγγίζουν με τη μουσική τους τα πέπλα των αγγέλων; Ή μήπως έτσι ακριβώς οι αρχαίοι μελωδοί ακουμπούσαν τους αιθέρες κάθε φορά που «η ψυχή των εταράττετο» απ’ αυτήν την γυναικεία γοητεία;


ΛΗΘΕΙΑ!... Λένε πως ο Έρωτας ήταν Αρχαίος θεός. Κατά τον Ησίοδο εμφανίστηκε μετά το Χάος, ως μία από τις αρχέγονες δυνάμεις που προκάλεσε την ένωση των στοιχείων από τα οποία προήλθε η ζωή. Κατά τους Ορφικούς βγήκε από ένα αβγό που γέννησε ο Κρόνος ή η Νύχτα. Άλλοι μύθοι τον αναφέρουν ως γιο της θεάς Ειλειθυίας ή της Ίριδας και του Ζέφυρου.

ΑΙ!.. Από τον 7ο αι. π.Χ. και μετά επικράτησαν οι μύθοι που τον συνέδεαν με την Αφροδίτη. Τον θεωρούσαν γιο της θεάς και του Δία ή του Ερμή ή του Άρη. Περιγράφεται ως όμορφος νέος, με χρυσά φτερά και κρατούσε τόξο και βέλη. Αδερφός του ήταν ο Αντέρωτας. Μαζί με τον Πόθο, τον Ίμερο και την Πειθώ αποτελούσαν την ακολουθία της Αφροδίτης. Αυτής της πανέμορφης θεάς που σμίλευσε με την ομορφιά της τ’ αστέρια τ’ ουρανού και του επίγειου κοσμου!

ΥΣΚΟΛΟ να το συνειδητοποιήσει κανείς αν ο ίδιος δεν το νιώσει!.. Και δεν γίνεται διαφορετικά!.. Η λατρεία του θεού Έρωτα ήταν πανάρχαια στην Ελλάδα. Η ανείπωτη γυναικεία ομορφιά όπως της Μαριαλένας Ανδρέου και της Megan Fox σε αναγκάζει να σκέφτεσαι το κυριότερο κέντρο της, που ήταν οι Θεσπιές της Βοιωτίας, όπου πιθανόν την έφεραν Θράκες. Εκεί γίνονταν κάθε πέντε χρόνια τα «Ερώτια» ή «Ερωτίδια», γιορτές που περιλάμβαναν ιππικούς και γυμνικούς αγώνες!

ΟΔΑ γιομάτα μύρο και ευωδιαστά σκορπούνε παντού!.. Ακόμη περισσότερο όταν εκεί, στις Θεσπιές της Βοιωτίας, υπήρχε επίσης θαυμάσιο άγαλμα του Έρωτα, έργο του Πραξιτέλη, ως απομίμηση της πανέμορφης Φρύνης της Εταίρας από τη Θήβα, που κατάφερε να του το αποκτήσει με ένα γυναικείο και δαιμονικό σε εξυπνάδα τρόπο!.. Είναι αυτή που δεν δίσταζε να ξανακτίσει τα τείχη των Θηβών όταν τα ισοπέδωσε ο Αλέξανδρος!

ΜΕΙΣ πάντως δεν θα λησμονήσουμε ποτέ, ότι στην Αθήνα η λατρεία του Έρωτα εμφανίστηκε στα χρόνια του Πεισίστρατου! Τότε ιδρύθηκε στην είσοδο της Ακαδημίας βωμός του θεού, από τον οποίο άναβαν τις λαμπάδες στις γιορτές των Ηφαιστείων! Βωμοί και αγάλματα του Έρωτα μόνου του ή με την Αφροδίτη, με το Διόνυσο, ή με τον Ηρακλή υπήρχαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ στη Ρώμη η λατρεία του μεταφέρθηκε από την Ελλάδα!

ΛΥΜΠΙΕΣμορφές!.. Πανέμορφες υπάρξεις οι Ελληνίδες καλλονές!.. Και πώς να μην εξυμνήσεις το κάλλος όταν αντικρίζεις τις σύγχρονες γυναικείες υπάρξεις, όπως της Ελληνίδας Μαριαλένας Ανδρέου και της διάσημης ηθοποιού Megan Fox; Το "καλόν καγαθόν", που έλεγαν οι αρχαίοι!.. Κανείς δεν έχασε εξυμνώντας την ομορφιά, τη χάρη, την γοητεία, το κάλλος, αλλά και την ομορφιά της ψυχής!..

ΜΝΗΣΑΤΕ, φίλοι, το ωραίο!.. «Οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή» έλεγαν οι πρόγονοί μας!.. Ό,τι έχει σαν μορφή ο άνθρωπος αυτή είναι και η ψυχή του!.. Ο εσωτερικός του κόσμος!.. Ο κόσμος ο υπέροχος, ο κόσμος ο μικρός, ο κόσμος ο μεγάλος!.. Μέγα το μυστήριον της φύσης!.. Μέγα το μυστήριον και για την απίστευτη ομορφιά της Μαριαλένας Ανδρέου, αλλά και για την ομορφιά της Megan Fox, που μοιάζουν μεταξύ τους πραγματικά σαν δύο σταγόνες νερού! Σαν δύο αχτίδες του ήλιου!..