Ποια αρχαία Ελληνίδα επονομαζόταν «θηλυκός Όμηρος»;

Κωδικός Πόρου: 00285-112379-5161
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/01/14 23:36
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνίδα Γυναίκα, 00285-112379-5161
Περιγραφή:

Ποια αρχαία Ελληνίδα επονομαζόταν «θηλυκός Όμηρος»;

Διαβάστε για μια Ελληνίδα ποιήτρια από την Τεγέα, την Ανύτη, που ήταν συγγραφέας πολλών και σημαντικών επιγραμμάτων! Έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. και είναι αντιπρόσωπος της πελοποννησιακής σχολής. Οι αρχαίοι γραμματικοί την έλεγαν «ο θήλυς Όμηρος»!. Μεταξύ άλλων, έγραψε ένα επίγραμμα σε έναν κόκορα που κάποτε την ξυπνούσε και τώρα πέθανε, ενώ η ποίησή της χαρακτηρίζεται από έντονη αγάπη προς τη φύση!..


Περί της Ανύτης «την ποιήσασαν τα έπη», κάνει λόγο και ο Παυσανίας ο Περιηγητής, στο μνημειώδες έργο του «Ελλάδος Περιήγησις», όπως τουλάχιστον διαπιστώνουμε σε ένα ψηφιοποιημένο αρχαίο ελληνικό χειρόγραφο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας!..

ΑΝΥΤΗ Η ΤΕΓΕΑΤΙΣ

Αν και ελάχιστα πράγματα διασώζονται από τη ζωή της αρχαίας Εληνίδας Ανύτης, εν τούτοις θα λέγαμε πως η Ανύτη από την Τεγέα ήταν ποιήτρια επιγραμμάτων. Έζησε γύρω στο 300 π.Χ. και διεκρίθη κυρίως για τα μελικά της τραγούδια.
Δυστυχώς σώθηκαν μόνον 21 επιγράμματα σε δωρική διάλεκτο, που μπορούμε να τα βρούμε μέσα στην «Παλατινή Ανθολογία».

Μερικά από τα ποιήματα της Ανύτης είναι «νεκρολογίες» για νεκρά ζώα, για τα οποία μάλιστα δείχνει τρυφερή αγάπη, αφού τα αναμιμνήσκεται με πολύ νοσταλγία.

Άλλα ποιήματα της Ανύτης περιγράφουν διάφορους τόπους και πανέμορφες τοποθεσίες, όπως, για παράδειγμα, το άγαλμα του Πανός κάτω από μια φτελιά, την Ερμαϊκή στήλη δίπλα σε μια πηγή κ.α.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, με αυτές τις ωραίες και μικρές εικόνες της φύσεως, ένα βουκολικό στοιχείο βρήκε την καταξίωσή του στην «επιγραμματοποιΐα» της αρχαίας Ελλάδος.


Η δημοφιλής Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Πετρούλα Κωστίδου, καθώς κρατάει στα χέρια της το βιβλίο μας «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», (οπισθόφυλλο) μέσα στο οποίο αναφέρουμε το θέμα περί της Ανύτης της Τεγεάτιδας!.. Στην πάνω φωτογραφία η πανέμορφη Ελληνίδα μας διαβάζει το βιβλίο μας: "Ο Παγκόσμιος Έλλην"!...