Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ψ-Ω)

Κωδικός Πόρου: 00285-112387-4665
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/09/13 23:22
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνίδα Γυναίκα, 00285-112387-4665
Περιγραφή:

Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ψ-Ω)

Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ψι και Ωμέγα. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Ψι και Ωμέγα", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..

Ο Διόνυσος και οι Ώρες. Οι Ώρες ήταν Θεότητες των καιρών και του χρόνου της αρχαίας Ελλάδας. Ήταν θυγατέρες του Δία και της Θέμιδος, αδελφές των τριών Μοιρών και των Νυμφών που κατοικούσαν στον Ηριδανό ποταμό.Στην Αθήνα αναφέρονταν ως Θαλλώ, Αυξώ και Καρπώ.Στον Ησίοδο αναφέρονται ως Ευνομία, Δίκη, και θεά Ειρήνη.Έργο τους ήταν να παρακολουθούν τα έργα των ανθρώπων. Οι θεές Ώρες ήταν οι πρώτες που υποδέχτηκαν την Αφροδίτη και, αφού την έντυσαν, την συνόδεψαν στον Όλυμπο.Αναφέρεται πως ήταν βοηθοί του θεού Ήλιου και επιπλέον βοηθούσαν την θεά Χλωρίδα στο έργο της, στην βλάστηση της γης, ρυθμίζοντας τις Εποχές του Χρόνου. Από τον Όμηρομαθαίνουμε πως άνοιγαν και έκλειναν τις πύλες του Ολύμπου, με σύννεφα, και φρόντιζαν τα άλογα της Ήρας.Κατά τους Ορφικούς οι Ώρες, μαζί με τις Χάριτες και τις Μοίρες, οδήγησαν την Περσεφόνη από τον Άδη στο φως. Σε άλλους μύθους τις βλέπουμε να συντροφεύουν τον Πάνα ή να αποτελούν μέρος της ακολουθίας του Διονύσου.Οι Αλεξανδρινοί συγγραφείς ανεβάζουν τον αριθμό των θεών Ωρών σε δώδεκα (12) και τις θεωρούν κόρες της Γαίας και του Χρόνου. [Στην πάνω φωτογραφία: Η Ελληνίδα καλλονή, Σάσα Μπάστα, με το βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της αρχαιότητας»].

 

1. ΨΑΛΑΚΑΝΘΑ. Νύμφη της νήσου Ικαρίας.
2. ΨΑΜΑΘΕΙΑ. Ίδε: Ψαμάθη.
3. ΨΑΜΑΘΗ. Μία των Νηρηίδων, σύζυγος του Πρωτέως, που γέννησε τον Φώκον εκ του Αιακού.
4. ΨΑΜΑΘΗ. Θυγατέρα του Κροτώπου, βασιλέως του Άργους, φονευθείσα υπό του πατρός της διότι εγέννησε εκ του Απόλλωνος τον Λίνον.
5. ΨΥΛΛΩ. Μία γυναίκα, που αναφέρεται στην Ελληνική Ανθολογία.
6. ΨΥΧΗ. Γυναίκα του Καππαδόκου Μορφαδάτου.
7. ΨΥΧΗ. Κόρη ενός βασιλιά, που είχε τρεις κόρες, αλλά η Ψυχή ήτο η ωραιοτέρα όλων και για την οποίαν επλάσθησαν πολλοί και συγκλονιστικοί μύθοι.
8. ΨΩΦΙΣ. Θυγατέρα του Ξάνθου και έγγονος του Ερυμάνθου.
9. ΨΩΦΙΣ. Θυγατέρα του Έρυκος, μητέρα του Εχέφρονος και του Προμάχου, εκ του Ηρακλέους.
10. ΩΓΥΓΙΑ. Θυγατέρα του Αμφίονος και της Νιόβης, τοξευθείσα και αυτή από τον Απόλλωνα και την Αρτέμιδα.
11. ΩΕΡΟΗ. Θυγατέρα του Ασωπού.
12. ΩΚΑΛΕΙΑ. Θυγατέρα του Μαντινέως, γυναίκα του Άβαντος, μητέρα του Προίτου και του Ακρισίου.
13. ΩΚΕΑΝΙΔΕΣ. Θυγατέρες του Ωκεανού και της Τηθύος, οι οποίες ήσαν περίπου 3.000 εις τον αριθμόν, θεωρούμενες ως θαλάσσιες θεότητες, οι οποίες συνήθως παρίσταντο με μορφήν παρθένων και ιχθύων.
14. ΩΚΥΘΟΗ. Έτερον όνομα της Αρπυίας Ωκυπέτης ή Ωκυπόδης.
15. ΩΚΥΠΕΤΗ. Μία των Αρπυιών, η άλλως Ωκυθόη ή Ωκυπόδη.
16. ΩΚΥΠΕΤΗ. Μία των 50 θυγατέρων του Δαναού, η οποία εφόνευσε τον μνηστήρα της Λάμπον.
17. ΩΚΥΠΕΤΗ. Θυγατέρα του Θαύμαντος.
18. ΩΚΥΠΟΔΗ. Μία των Αρπυιών, η άλλως Ωκυθόη ή Ωκυπέδη.
19. ΩΚΥΡΟΗ. Μία των Ωκεανίδων.
20. ΩΚΥΡΟΗ. Θυγατέρα του Χείρωνος και της Χαρικλούς, διδαχθείσα, παρά του πατρός αυτής, την ιατρικήν και την μουσικήν.
21. ΩΚΥΡΟΗ. Νύμφη, θυγατέρα του Ιμβράσου και της Χρυσηίδος της Σάμου, αρπαγείσα υπό του Απόλλωνος.
22. ΩΛΕΝΙΑ. Θυγατέρα του Οιδέως, τη οποίαν εφόνευσε ο αδελφός της Τηδεύς.
23. ΩΡΑΙ. Η Καρπώ και η Θαλλώ, που αργότερα έγιναν τρεις, η Ευνομία, η Δίκη και η Ειρήνη, θυγατέρες του Διός και της Θέμιδος. Στην συνέχεια έγιναν πέντε: Η Αυξώ, η Φέρουσα, η Ευπορία, η Ορθωσία και η Τιταναΐδη, πυλωροί του Ολύμπου και υπηρέτιδες της Ήρας και της Αφροδίτης. Εθεωρούντο ως θεές προστάτιδες της ανθήσεως των φυτών και της καρποφορίας και είχαν δικό τους ιερό στην Αθήνα , το Άργος, την Κόρινθο και αλλού.
24. ΩΡΕΙΘΥΙΑ. Μία των Νηρηίδων.
25. ΩΡΕΙΘΥΙΑ. Θυγατέρα του Ερεχθέως, βασιλέως της Αττικής, και της Διογενείας, την οποίαν απήγαγε ο Βορέας πλησίον του Ιλισσού ποταμού και εγέννησε εξ αυτού τον Ζήτην, τον Κάλαϊν, την Κλεοπάτραν και την Χιόνην.

============
ΥΓ. Για τις γνωστές Ελληνίδες, τις ηρωίδες, τις γυναίκες του πνεύματος και τις Εταίρες θα έχουμε ειδικές κατηγορίες.