Πού βρίσκεται ο τάφος του Στησίχορου;

Κωδικός Πόρου: 00285-114390-6486
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 06/12/14 21:03
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Οι Τάφοι των Προγόνων μας, 00285-114390-6486
Περιγραφή:

Πού βρίσκεται ο τάφος του Στησίχορου;

Ο θάνατος του τοποθετεί­ται στο έτος 556· πρέπει να έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Tα πενιχρά αυτά στοιχεία για τη ζωή του πήραν μυθική λάμψη με τους θρύλους που τον περιέβαλαν. Ασαφές μένει, πρώτα πρώ­τα, το όνομα Στησίχορος, που πρέπει να το δού­με ως επαγγελματικό («δάσκαλος Χορού»): το πραγματικό του όνομα ήταν, λέει, Τεισίας!..

ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι ο Στησίχορος από το Μάταυρο (από την Ιμέρα της Κάτω Ιταλίας, αυτός και ο λόγος που ονομάστηκε Ιμεραίος), ήταν ένας σπουδαίος λυρικός ποιητής του 7ου/6ου αι. π.Χ. Πέρασε τη ζωή του στην Ιμέρα (Σικελία)- κατά τη Σούδα ο τάφος του βρισκόταν στην Κατάνη, όπου πρέπει να πήγε ως εξόριστος εξαιτίας της πολιτικής του δράσης. Ο θάνατος του τοποθετεί­ται στο έτος 556· πρέπει να έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Tα πενιχρά αυτά στοιχεία για τη ζωή του πήραν μυθική λάμψη με τους θρύλους που τον περιέβαλαν. Ασαφές μένει, πρώτα πρώ­τα, το όνομα Στησίχορος, που πρέπει να το δού­με ως επαγγελματικό («δάσκαλος Χορού»): το πραγματικό του όνομα ήταν, λέει, Τεισίας.
Για την ανύψωση του Στησίχορου σε θρυλική μορφή ξεχωριστό ρόλο έπαιξε η διήγηση για την τύφλωσή του (τι­μωρία για ένα του ποίημα) και ύστερα για τη θε­ραπεία του (αφού πήρε πίσω όσα είπε στο ποίη­μα του εκείνο)!!
Με την ευκαιρία να πούμε, ότι ορισμένοι φιλόλογοι των αλεξανδρινών χρόνων συ­γκέντρωσαν τα ποιήματα του σε 26 βιβλία· τα αποσπάσματα που έχουμε σήμερα από τα ποιή­ματα του, στον βαθμό βέβαια που μπορούν να θεωρηθούν γνήσια, δείχνουν πως ο Στησίχορος έπαιρνε τα θέματα του από τα μεγάλα έπη και ότι το ύφος του έχει πολλά κοινά στοιχεία με το ύφος του Ομήρου!...
Στο Στησίχορο οφείλεται το μετρικό τριαδικό σύστημα στη σύνθεση των ωδών· είναι ο πρώτος που σχημάτισε την ωδή από μια στροφή και μια αντιστροφή, οι οποίες είναι ακριβώς ίδιες, και την επωδό, που είναι διαφορετική από μετρική άποψη.
Στο Στησίχορο αποδίδονται τα ποιήματα «Ελένη» και «Παλινωδία» και οι συλλογές «Ιλίου Πέρσις», «Νόστοι» και «Ορέστεια».

[Στην κάτω εικόνα: Η οδός Στησιχόρου στην Αθήνα από χάρτη της Google].