Πού βρίσκεται ο τάφος του Ευριπίδη;

Κωδικός Πόρου: 00285-114387-8130
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/01/16 18:41
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Οι Τάφοι των Προγόνων μας, 00285-114387-8130
Περιγραφή:

 
Πού βρίσκεται ο τάφος του Ευριπίδη;

Ο Πλούταρχος, ο Βιτρούβιος, ο Πλίνιος,ο Αύλος Γέλλιος, ο Στέφανος και ο συγγραφέας του «Οδοιπορικού από το Μπορντώ στην Ιερουσαλήμ» δηλώνουν ότι η θέση του τάφου ήταν κοντά στον Βρομίσκο στην κοιλάδα της Αρέθουσας. Υπάρχει κάποια ιδιομορφία στον τρόπο προφοράς του ονόματος της πόλης. Κάποιοι όπως ο Θουκυδίδης το γράφουν ως Βρομίσκο, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς, όπως ο Στέφανος μεταφέρουν το δεύτερο και το τρίτο γράμμα της λέξης και το αναγράφουν ως Βορμίσκο. Ο δε Στέφανος αναφέρει το Βορμίσκο ως πόλη της Μακεδονίας, όπου ο Ευριπίδης τραυματίστηκε από ένα είδος σκυλιών, που στην μακεδονική γλώσσα ονομάζονταν «Εστερίτσες».

ΠΡΩΤΑ-πρώτα ας πούμε δύο λόγια για τον Ευριπίδη (485-406 π.Χ.), ο οποίος ήταν ο τρίτος, κατά χρονολογική σειρά, μεγάλος τραγικός ποιητής της κλασικής αρχαιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διασώθηκαν, γονείς του ποιητή ήταν ο Μνησαρχίδης και η Κλειτώ. Ο πατέρας του ήταν μικροέμπορος (κάπηλος) και η μητέρα του πουλούσε λαχανικά. Αυτό όμως δε φαίνεται πιθανό, γιατί ο Ευριπίδης έτυχε επιμελημένης αγωγής, που σημαίνει πως οι γονείς του έπρεπε να ήταν αρκετά εύποροι. Ο ποιητής γεννήθηκε στο νησί Σαλαμίνα, κατά μία άποψη, τότε που νίκησαν οι Έλληνες τους Πέρσες στην ομώνυμη ναυμαχία (480 π.Χ.). Το Πάριο Μάρμαρο όμως δίνει ως χρονολογία γέννησής του την 73η Ολυμπιάδα, «επί Φιλοκράτους άρχοντος» (485 π.Χ.). Αυτό φαίνεται πιο πιθανό γιατί η πρώτη χρονολογία (480 π.Χ.) θέλει να συνδέσει τη γέννηση του ποιητή με τα γεγονότα της ζωής των δύο άλλων τραγικών. Τη χρονιά αυτή ο Αισχύλος πολέμησε τους Πέρσες, ενώ ο Σοφοκλής ως έφηβος πήρε μέρος στα επινίκια.

Αρχικά ο Ευριπίδης ασκήθηκε στο παγκράτιο ή στην πυγμαχία και λέγεται πως νίκησε στην Αθήνα. Κατόπι παρακολούθησε τα μαθήματα του Αναξαγόρα, του Πρόδικου και του Πρωταγόρα και συνδέθηκε φιλικά με το Σωκράτη. Ασχολήθηκε ακόμα και με τη ζωγραφική. Η μαθητεία του κοντά σ’ αυτούς τους σοφούς και η ζωγραφική επέδρασαν στο έργο του. Άρχισε να παίρνει μέρος στους δραματικούς αγώνες από την πρώτη χρονιά της 81ης Ολυμπιάδας επί άρχοντα Καλλία. Τότε πήρε το τρίτο βραβείο με τις «Πελιάδες». Πρώτο βραβείο πήρε το 441 π.Χ. Για την οικογενειακή του κατάσταση λένε ότι παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτη γυναίκα του ήταν η Μελιτώ και δεύτερη η Χοιρίνη, με την οποία απόκτησε τρία παιδιά: τους Μνησαρχίδη, Μνησίλοχο και Ευριπίδη. Ο τελευταίος δίδαξε μερικά δράματα του πατέρα του. Λένε πως ο ποιητής απέφευγε τον όχλο και αποτραβιόταν σε μια σπηλιά στη Σαλαμίνα που έβλεπε στη θάλασσα και εκεί έγραφε τις τραγωδίες του. Ως χαρακτήρας ήταν σκυθρωπός, αυστηρός και μισογύνης. Ίσως όμως έτσι ήθελαν να τον βλέπουν οι σύγχρονοί του και τους ενίσχυσε σ’ αυτό η άποψη των κωμικών (Αριστοφάνης).

Το 408 π.Χ. ο Ευριπίδης εγκατέλειψε την Αθήνα και πήγε πρώτα στη Μαγνησία και κατόπι στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου στην Πέλλα. Εκεί συνέθεσε προς τιμή του βασιλιά την τραγωδία «Αρχέλαος».

Πέθανε και τάφηκε στην Πέλλα. Λέγεται από τους αρχαίους πως τον σπάραξαν τα σκυλιά του βασιλιά Αρχέλαου, ενώ ξεκουραζόταν σ’ ένα άλσος. Όταν μαθεύτηκε ο θάνατος του ποιητή στην Αθήνα, προκάλεσε τη θλίψη των Αθηναίων. Για να τον τιμήσουν κατασκεύασαν κενοτάφιο, όπου χαράχτηκε επίγραμμα του Θουκυδίδη (ή του μελοποιού Τιμόθεου).

Πού βρίσκεται ο τάφος του;

Οι πληροφορίες μας σχετικά με τον τάφο του Ευριπίδη είναι άφθονες. Μια ολόκληρη σειρά συγγραφέων αναφέρονται στην τοποθεσία αυτού του αξιοσημείωτου μνημείου. Ο Πλούταρχος, ο Βιτρούβιος, ο Πλίνιος,ο Αύλος Γέλλιος, ο Στέφανος και ο συγγραφέας του «Οδοιπορικού από το Μπορντώ στην Ιερουσαλήμ» δηλώνουν ότι η θέση του τάφου ήταν κοντά στον Βρομίσκο* στην κοιλάδα της Αρέθουσας. Υπάρχει κάποια ιδιομορφία στον τρόπο προφοράς του ονόματος της πόλης. Κάποιοι όπως ο Θουκυδίδης το γράφουν ως Βρομίσκο, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς, όπως ο Στέφανος μεταφέρουν το δεύτερο και το τρίτο γράμμα της λέξης και το αναγράφουν ως Βορμίσκο. Ο δε Στέφανος αναφέρει το Βορμίσκο ως πόλη της Μακεδονίας, όπου ο Ευριπίδης τραυματίστηκε από ένα είδος σκυλιών, που στην μακεδονική γλώσσα ονομάζονταν «Εστερίτσες». (Clarke, σσ. 382 – 384)

=========
ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντς, Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία», Ν. Κ. Μουτσόπουλος, Ρεντίνα Ι. Οι μυγδονικές πόλεις Αυλών, Βρομίσκος, Αρέθουσα και ο τάφος του Ευριπίδη, Θεσσαλονίκη 1995.

*Ορισμένοι χρησιμοποιούν τον όρο ως Βρωμίσκο.