Πού βρίσκεται ο τάφος της Ρωξάνης και του διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Κωδικός Πόρου: 00285-114401-2150
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/02/12 19:13
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Οι Τάφοι των Προγόνων μας, 00285-114401-2150
Περιγραφή:

«Αναμφισβήτητα η εύρεση των τάφων της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ’, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη για την περιοχή μας, σε περίπτωση που έρθουν στο φως. Πάντως έτσι και αλλιώς, εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού μας πλούτου» είχε τονίσει από την πλευρά του ο νομάρχης Σερρών κ Στέφανος Φωτιάδης!..

Ο Αλέξανδρος στέφει τη Ρωξάνη. Έργο του Ρούμπενς.

ΕΙΝΑΙ γεγονός, ότι η Ρωξάνη (στα Βακτριανά Roshanak, που σημαίνει «αστέρι») ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε περίπου το 341 π.Χ. στην Βάκτρια (τότε Ανατολική Περσία, τώρα βόρειο Αφγανιστάν) με πατέρα τον τοπικό άρχοντα Οξυάρτη. Παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο το 327 π.Χ. μετα την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον Αλέξανδρο. Πιθανώς ο γάμος τους να είχε πολιτική σκοπιμότητα για το εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών αλλά ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.. Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους την Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονίας το 309 π.Χ. μετά από διαταγή του Κασσάνδρου, καθώς ο 13χρονος Αλεξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ;

Σε ένα δημοσίευμα, που έγινε από τον έγκριτο αρθρογράφο κ Χάρη Κυπριανίδη την Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009, μέσα στο διαδίκτυο, διαβάζουμε τα εξής:

«Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή της Μεσολακκιάς του δήμου Αμφίπολης, για τον εντοπισμό των τάφων της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, και του υιού τους, Αλέξανδρου Δ’.
Αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» έξω από τη Μεσολακκιά, που μπορεί να κρύβει στο εσωτερικό της το μεγάλο μυστικό, που αναμφισβήτητα θα αποτελέσει την κορυφαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο χώρο της Μακεδονίας. «Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας, παρά μόνο τις ιστορικές πηγές και τα όσα υποστηρίζουν από γενιά σε γενιά οι κάτοικοι της περιοχής, πως στα μέρη τους βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της συζύγου και του διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε στο infoserres.gr η προϊσταμένη της ΚΗ’ ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, επισημαίνοντας πως όσα υποστηρίζονται, είναι θεωρία έως ότου επιβεβαιωθούν από την αρχαιολογικής σκαπάνη.
Αρωγός στην προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, που θα διαθέσει επιπλέον μηχανοκίνητο εξοπλισμό, αλλά οικονομικούς πόρους, εφόσον απαιτηθούν για τη συνέχεια των ανασκαφών.
«Αναμφισβήτητα η εύρεση των τάφων της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ’, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη για την περιοχή μας, σε περίπτωση που έρθουν στο φως. Πάντως έτσι και αλλιώς, εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού μας πλούτου» τόνισε από την πλευρά του ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης.
Για την ιστορία, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ, η σύζυγος του Ρωξάνη και ο γιός τους Αλέξανδρος Δ’ μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και στη Μακεδονία, όπου φυλακίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν άγρια, με εντολή του βασιλιά Κάσσανδρο το 311 π.Χ, προκειμένου να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου.»

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να βρίσκεται στην Αμφίπολη ο τάφος της Ρωξάνης και του διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου!..