Πόσοι αρχαίοι τάφοι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό;

Κωδικός Πόρου: 00285-114400-2169
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 21/02/12 18:50
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Οι Τάφοι των Προγόνων μας, 00285-114400-2169
Περιγραφή:

Άποψη τμήματος της Νεκρόπολης. (Copyright: ΥΠΠΟ/ΙΔ' ΕΠΚΑ)

Πάλι καλά που υπάρχουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και ανακαλύπτουν συνεχώς αρχαία νεκροταφεία, τμήματα των οποίων έρχονται σταδιακά στο φως με αφορμή δημόσια έργα και εκσκαπτικές εργασίες για την ανέγερση νέων οικοδομών!..

ΤΗΝ Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στην πρώτη χρονική περίοδο λειτουργίας ης ιστοσελίδας μας, είχαμε γράψει  ένα άρθρο με τίτλο: «Τι βρέθηκε σε αρχαιολογικό χώρο της πόλης της αρχαίας Λαμίας;», όπου μιλούσαμε για τις αναφορές που κάνει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, με μία επιπρόσθετη αναφορά, που έχει να κάνει με την Νεκρόπολη της αρχαίας Λαμίας, αφού έρχεται σαν μία ακόμη πληροφορία για τον εμπλουτισμό των γνώσεών μας, αλλά και της ειδικής κατηγορίας που έχουμε «οικοδομήσει» στην ιστοσελίδα μας για τους Τάφους των Προγόνων μας!
Διαβάστε, λοιπόν, τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ανασκαφές από την δεκαετία του 1980 και εξής και συγκεκριμένα για την Νεκρόπολη της αρχαίας Λαμίας:

Άποψη τμήματος της Νεκρόπολης. (Copyright: ΥΠΠΟ/ΙΔ' ΕΠΚΑ)

Νεκρόπολη αρχαίας Λαμίας

ΣΩΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ: από την δεκαετία του 1980 και εξής.

Οι σωστικές ανασκαφές στην περιοχή των προαστίων της πόλης και συγκεκριμένα στο Β, ΝΑ και ΝΔ τμήμα της πόλης βρίσκονται τα νεκροταφεία, τμήματα των οποίων έρχονται σταδιακά στο φως με αφορμή δημόσια έργα και εκσκαπτικές εργασίες για την ανέγερση νέων οικοδομών. Σύμφωνα με τα ευρήματα των αντικειμένων η ανάπτυξη των νεκροταφείων της πόλης αρχίζει από το α' μισό του 4ου αι. π.Χ. αλλά κυρίως στον 3ον π.Χ., ενώ φθάνουν μέχρι και τους Ρωμαϊκούς και Παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Στο ΝΑ και ΝΔ νεκροταφείο, ο κυρίαρχος τύπος τάφου είναι ο κιβωτιόσχημος, ενώ το βόρειο νεκροταφείο, το οποίο εκτείνεται στους πρόποδες της ΒΔ πλαγιάς του λόφου της ακρόπολης και ενός χαμηλότερου υψώματος στα ΒΔ του, περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό θαλαμωτών τάφων.
Από τα σημαντικά ευρήματα, εκτός της νοτιοανατολικής πύλης του αρχαίου τείχους, είναι ένας μακεδονικού τύπου τάφος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
--Παπακωνσταντίνου Μ-Φ, "Ελληνιστική κεραμεική από την Λαμία" Δ' Επιστημονική Συνάντηση για την Ελληνιστική κεραμική., (Μυτιλήνη 1994)., (1997), 50-58.
--Παπακωνσταντίνου Μ-Φ. - Παπασταθοπούλου Α., "Ελληνιστικοί λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι Λαμίας"Πρώτη Παρουσίαση.1ο Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Από τους Προϊστορικούς στους Νεώτερους Χρόνους.Παν/μιο Θεσσαλίας, Τμήμα ΙΑΚΑ, (2003). *

------------
* ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ