Τι έφταιξε εκείνο το παιδί;

Κωδικός Πόρου: 00285-113976-1761
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 13/12/11 20:14
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113976-1761
Περιγραφή:

Τι έφταιξε εκείνο το παιδί;

Σαν σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί ναζί του Χίτλερ εκτέλεσαν εν ψυχρώ 1.300 Καλαβρυτινούς, ενώ έβαλαν φωτιά στο Σχολείο για να κάψουν και τα γυναικόπαιδα.!.. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άλλοι μάρτυρες, που δεν μνημονεύονται εύκολα, όπως η εν ψυχρώ εκτέλεση των Μεγαλοσπηλαιωτών Μοναχών, προσκυνητών και εργαζομένων από τους Γερμανούς κατακτητές και την εν συνεχεία καταβαράθρωσή τους (ενώ ψυχορραγούσαν) την 8η Δεκεμβρίου 1943. Τι κρίμα!..  Μεταξύ των θυμάτων και ένα παιδί!!.

α. Η Πυρκαγιά του 1934

(Η Μονή δοκιμάστηκε και καταστράφηκε από πολλές πυρκαγιές από τις οποίες μνημονεύουμε τις πλέον καταστροφικές) του 840… του 1460… του 1640. Τελευταία φορά που επλήγη… ήταν το 1934. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου το Μέγα Σπήλαιο αποτεφρώθηκε κυριολεκτικά από την άγνωστης αιτία πυργαγιά, η οποία ευνοημένη από τον ισχυρό άνεμο… αγκάλιασε «ολόκληρο το οικοδομικό συγκρότημα, καθώς και σημαντική έκταση του περικείμενου δάσους». Αναφέρεται ότι ο μεγαλοσπηλαιώτης διάκονος Καλλιόπιος Ασημακόπουλος με τον ιδιώτη Δημήτριο Μητσόπουλο από την Κάτω Ζαχλωρού,…διέσωσαν από τις φλόγες την ιστορική εικόνα της Θεοτόκου. Σώθηκαν ακόμη τα ιερά λείψανα, καθώς και ελάχιστα από τα πάμπολλα κειμήλια: ένα ευαγγέλιο, μία πατριαρχική μήτρα, ένας σταυρός και δύο εξαπτέρυγα. Βέβαια, το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε σε λίγα χρόνια (1938), παίρνοντας τη μορφή που έχει σήμερα (προ της ανακαινίσεώς του), αλλά δυστυχώς η συμφορά είχε ένα κόστος που είναι αδύνατο να αναπληρωθεί: την απώλεια του ανεκτίμητου θησαυρού… σε κώδικες και έντυπα.

β. Η Γερμανική Κατοχή

Λίγα χρόνια μετά την πυρκαγιά που σάρωσε το Μέγα Σπήλαιο, μία άλλη συμφορά, παγκόσμια, έμελλε να πλήξει και τη χώρα μας: η τραγωδία του Β Παγκοσμίου Πολέμου. ( Η ιστορική Μονή για ακόμη μια φορά βρέθηκε στη δίνη της καταστροφής το 1943). Ο Οκτώβριος του ’43 θα σημάνει για την Πελοπόννησο την αρχή μιας από τις πιο φριχτές περιόδους βίας που γνώρισε ποτέ η περιοχή… Ωστόσο, η θηριωδία τους (των Γερμανών) δεν σταμάτησε ούτε μπροστά στον άμαχο πληθυσμό. Έσπειραν τον τρόμο και το θάνατο διαδοχικά στη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της Λακεδαίμονας, στην Τρίπολη και τον Πύργο. Πάντως, το αποκορύφωμα της θηριωδίας τους οι εισβολείς επέδειξαν στην ιστορική κωμόπολη του Μοριά, τα Καλάβρυτα…
Τα γερμανικά στρατεύματα κατέφθασαν στα Καλάβρυτα την 1η Δεκεμβρίου. Η πόλη ήταν τελείως απροστάτευτη. Πριν την πνίξουν στο αίμα, αποφάσισαν να επιτεθούν στα δύο ιστορικά μοναστήρια της περιοχής, το Μέγα Σπήλαιο και την Αγία Λαύρα, δύο ζωντανά σύμβολα των αγώνων του Γένους για την ελευθερία. Ένα γερμανικό σώμα, …κατέφθασε στο Μ. Σπήλαιο το απομεσήμερο της 8ης Δεκεμβρίου. Οι μοναχοί είχαν υποψιαστεί τις προθέσεις των κατακτητών. Ίσως γι’αυτό, στο μοναστήρι δεν βρίσκονταν παρά μόνο οι πιο τολμηροί αδελφοί, που διακονούσαν και τους ανήμπορους. Στο μοναστήρι βρισκόταν κι ένα δεκατετράχρονο ορφανό αγόρι, ο Ηλίας, προστατευόμενος του υπερήλικα ηγουμένου. Ούτε αυτό το παιδί θα διαφύγει της δολοφονικής μανίας των επιδρομέων. Όταν έφθασαν οι Γερμανοί, οι μεγαλοσπηλαιώτες τους υποδέχτηκαν ευγενικά. Σε λίγο οι κατακτητές αποκάλυψαν τους στόχους τους. Άρχισαν να ανακρίνουν τους μοναχούς, θεωρώντας τους ενόχους για την απόκρυψη ανταρτών. Τελικά, έδωσαν εντολή σε όλους τους παρόντες –εκτός από τους μοναχούς, βρίσκονταν στο Μέγα Σπήλαιο το υπηρετικό προσωπικό και κάποιοι επισκέπτες λαϊκοί– να τους ακολουθήσουν στη θέση Κισσωτή, ένα ψηλό σημείο κοντά στον γκρεμό, που βλέπει τον Βουραϊκό. Εκεί, το μικρό αγόρι τρομαγμένο άρχισε να διαμαρτύρεται κλαίγοντας, κρεμασμένο από το ράσο του ηγουμένου. Ο γερμανός επικεφαλής το πυροβόλησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανήμπορων να αντιδράσουν μοναχών. Κατόπιν οι στρατιώτες έβαλαν στη σειρά όλους, μοναχούς και λαϊκούς, και τους εκτέλεσαν. Τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας ακόμη ψυχορραγούσαν, όταν οι στρατιώτες τους καταβαράθρωσαν στον γκρεμό που έχαινε εμπρός τους.

Κισσωτή. Τόπος Ιερός. Τόπος Θυσίας. Τόπος εν ψυχρώ εκτέλεσης των Μεγαλοσπηλαιωτών Μοναχών, προσκυνητών και εργαζομένων από τους Γερμανούς κατακτητές και την εν συνεχεία καταβαράθρωσή τους (ενώ ψυχορραγούσαν) την 8η Δεκεμβρίου 1943. Η μνήμη τους ας είναι ΑΙΩΝΙΑ. (*)

------------------

(*) ΠΗΓΗ: Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.