«Στην Αλμωπία πήγαινε, εκεί στην Αριδαία»!...

Κωδικός Πόρου: 00285-113920-6355
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/11/14 23:31
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113920-6355
Περιγραφή:

«Στην Αλμωπία πήγαινε, εκεί στην Αριδαία»!...

Ένα μικρό ιστορικό για μια πανέμορφη περιοχή, που ίσως δεν είναι γνωστή στον πολύ κόσμο, όπως η Αριδαία, η οποία είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Ευρωπός, η οποία ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Αλμωπίας, χώρας του μυθικού ήρωα Άλμωπα, γιου του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Ευρωπός βρισκόταν στη θέση του χωριού Φούστανη, ενώ στη θέση της σημερινής Αριδαίας βρισκόταν η αρχαία Ευπία! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

Η ΑΡΙΔΑΙΑ είναι μια ακριτική κωμόπολη του νομού Πέλλας (υψ. 120 μ.). Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος και του δήμου Αριδαίας. Μιλάμε για μια ιστορική κωμόπολη της πρώην επαρχίας Αλμωπίας του νομού Πέλλης. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου νομού. H Αριδαία είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Ευρωπός, που ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Αλμωπίας, χώρας του μυθικού ήρωα Άλμωπα, γιου του Ποσειδώνα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε έναν αρχαίο μύθο: Ως γνωστόν, η  Έλλη είναι η αδελφή του Φρίξου- όπως εκείνος, έχει πατέρα τον Αθάμαντα και μητέρα τη Νεφέλη. Φεύγει μαζί με τον Φρίξο επάνω στο φτερωτό κριάρι που τους έσωσε από το θάνατο και από το μίσος της μητριάς τους Ινώς. Αλλά, ενώ ο Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα, στην αυλή του βασιλιά Αιήτη, η Έλλη έπεσε στη θάλασσα, στο στενό που γι' αυτό ονομάστηκε Ελλήσποντος (= η θάλασσα της Έλλης, σήμερα θάλασσα του Μαρμαρά). Ωστόσο, ένας άλλος μύθος διηγείται πως δεν πνίγηκε, αλλά σώθηκε από τον Ποσειδώνα που την ερωτεύτηκε και την έκαμε μητέρα του Παίονα, του Ηδωνού και του Άλμωπα. [Σχόλ. στον Αισχ., Πέρσ. 70. Υγίν., Fab. 3 / Astron. 2, 20. Ηρόδ. 8, 58. Στέφ. Βυζ., στη λ. 'Αλμωπία. ]

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Ευρωπός βρισκόταν στη θέση του χωριού Φούστανη, ενώ στη θέση της σημερινής Αριδαίας βρισκόταν η αρχαία Ευπία.

Η Αριδαία, κατά τη βυζαντινή εποχή, αναφέρεται ως Μογλενά και κατά την τουρκοκρατία ως Σούμποσκο. Αναπτύχθηκε σε κωμόπολη μετά το 1923 με την εγκατάσταση σε αυτήν προσφύγων από τη Μικρά Ασία

Μη λησμονούμε κάτι που έχει την δική του αρχαιολογική σημασία:

Η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ κ.Ευαγγελία Τσουκαλά οργάνωσε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές, επί σειρά ετών, στην περιοχή των Γρεβενών, ενώ οι ανασκαφές στη Μηλιά συνεχίζονται. Εκτός από την ερευνητική και ανασκαφική προσφορά της, έχει συμβάλει στο διεθνή αντίκτυπο της Παλαιοντολογίας με διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, όπως το 2006, με το 12ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρκούδα των Σπηλαίων στην Αριδαία και στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας και το 2014 με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα μαμούθ και τους συγγενείς τους σε Γρεβενά και Σιάτιστα!

Η ανακάλυψη πολλών και σημαντικών απολιθωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς με βάση την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του ΑΠΘ, του δήμου και της Αναπτυξιακής Γρεβενών.

Με την ομάδα φοιτητών και συνεργατών είναι σε εξέλιξη πέντε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές σε Γρεβενά, Αλμωπία, Καλαμωτό (Καλίνδοια), Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου, Κρυοπηγή Κασσάνδρας και Πλατανιά Δράμας. Επίσης, ιδρύθηκαν 13 παλαιοντολογικές εκθέσεις, βασισμένες κυρίως στα ευρήματα των παραπάνω ανασκαφών, έξι από τις οποίες θεσμοθετήθηκαν ως Δημοτικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας στους αντίστοιχους Δήμους, υπό την επιστημονική κάλυψη του ΑΠΘ. Με στόχο την επαφή των παιδιών και του κοινού με την επιστήμη της παλαιοντολογίας οργάνωσε, μαζί με τον Ολλανδό ερευνητή Ντικ Μολ, το Μουσείο Μαμούθ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Η Αριδαία έχει 5.600 κατοίκους και βρίσκεται 26 χλμ. βόρεια της Έδεσσας, στο μέσο λεκανοπεδίου με οπωρώνες, λαχανόκηπους κ.ά. καλλιέργειες.  Ακριβώς 13 χλμ. από την Αριδαία βρίσκονται οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου (λουτρά Πόζαρ) του Ν. Πέλλας.

Η απελευθέρωση της Αριδαίας

Επειδή το γεγονός της απελευθέρωσης της Αριδαίας ίσως δεν είναι και τόσο πολύ γνωστό στους Έλληνες, ας θυμηθούμε μια απόφαση που έλαβε ο Δήμος Αλμωπίας για την καθιέρωση της 4ης Νοεμβρίου ως ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους:

Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Έχοντας υπόψη :
1.Τις διατάξεις του Π.Δ. 161/2000 «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις,
τοπικού ενδιαφέροντος, που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
2.Τις διατάξεις των άρθρων 58 και 94 του Ν. 3852/2010(ΦΕΚ 87/τεύχος Α’/2010)
«Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
3.Το με αριθμ. ΦΕΚ 249/τ. Α’/10-12-1957 στο οποίο δημοσιεύτηκε ο ορισμός της 4ης Νοεμβρίου ως ημέρας επίσημης αργίας για την Αριδαία, λόγω Επετείου Απελευθέρωσης από τους Τούρκους το 1912.
4.Το γεγονός ότι την ημέρα της Απελευθέρωσης είναι αργία για τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
5.Επειδή την ανωτέρω ημερομηνία τελείται παρέλαση στην πόλη της Αριδαίας προς τιμή των ηρωικών προγόνων μας, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών των σχολικών μονάδων του Δήμου Αλμωπίας.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Την παύση λειτουργίας τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Κοινότητας Αριδαίας και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Αλμωπίας, επέτειο απελευθέρωσης της Αλμωπίας από τους Τούρκους.
Η παρούσα να κοινοποιηθεί στις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, με την αποκλειστική ευθύνη της κοινοποίησης της παρούσας απόφασης σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Αλμωπίας, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας και στο Αστυνομικό Τμήμα της Αριδαίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΣΟΗΣ