Σαν σήμερα συνέλαβαν τον Νίκο Μπελογιάννη;

Κωδικός Πόρου: 00285-113934-3528
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/12/12 20:11
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113934-3528
Περιγραφή:

Σαν σήμερα συνέλαβαν τον Νίκο Μπελογιάννη;

Με την ευκαιρία του γεγονότος ότι σαν σήμερα (20 Δεκεμβρίου 1950) συνελήφθη ο Νίκος Μπελογιάννης, «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», όπως είχε χαρακτηρισθεί, ας διαβάσουμε ένα σύντομο αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο που είχε πει: «Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω»!...

Σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο για τον Νίκο Μπελογιάννη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήταν ασυμβίβαστος ιδεολόγος και πέθανε αγωνιζόμενος για τις ιδέες του. (Εκτελέστηκε μαζί με άλλους στο Γουδί).

ΟΠΩΣ όλοι γνωρίζουν, ο Νίκος Μπελογιάννης (1915-1952) υπήρξε ένα ιστορικό ηγετικό στέλεχος του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα και σπούδασε νομικά, που όμως δεν κατάφερε να τελειώσει, γιατί το 1938 φυλακίστηκε για πέντε χρόνια λόγω των πολιτικών του απόψεων. Όσοι τον θυμούνται λένε:

«Μαθητής ακόμα του γυμνασίου, ενδιαφέρθηκε για την πολιτική. Τον ίδιο χρόνο τον συνέλαβαν για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου. Φοίτησε έπειτα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από το οποίο τελικά τον απέβαλαν για την πολιτική του δραστηριότητα. Το 1936 εξορίστηκε στην Ίο. Δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή και δύο χρόνια εξορία. Δραπέτευσε όμως το 1943 και πήρε μέρος στην Αντίσταση, στις γραμμές του EAM. Στη διάρκεια των μεταπολεμικών συγκρούσεων μεταξύ τακτικού στρατού και ανταρτών, χρημάτισε πολιτικό και στρατιωτικό στέλεχος των δεύτερων…»

Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ από το 1934, συμμετείχε στην Αντίσταση με τον ΕΛΑΣ και μετά το τέλος του εμφύλιου κατέφυγε στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1950 για να αναλάβει την ανασυγκρότηση οργανώσεων του ΚΚΕ, αλλά συνελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου του 1950 με την κατηγορία της παράβασης του άρθρου Α.Ν.509, σύμφωνα με το οποίο το ΚΚΕ θεωρούνταν παράνομο. Μετά την αμνηστία όμως που προσέφερε ο πρωθυπουργός Πλαστήρας για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, η δίκη του Μπελογιάννη και των συντρόφων του μετατέθηκε από το στρατοδικείο σε τακτικό δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας. Παρά τη διεθνή κατακραυγή ο Μπελογιάννης και άλλοι επτά συγκρατούμενοί του εκτελέστηκαν στο Γουδί.

Η μορφή του Ν. Μπελογιάννη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές, συγγραφείς και άλλους διανοούμενους. Αξιόλογο είναι και το συγγραφικό έργο του Μπελογιάννη, κυρίως μελέτες και δοκίμια, που βρίσκονται στο αρχείο του ΚΚΕ. Έχει, επίσης, γράψει μια σύντομη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το 1998 εκδόθηκε «Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα», που αποτελεί μία έρευνα του Μπελογιάννη σχετικά με την οικονομική ιστορία της Ελλάδας.

Είτε συμφωνεί κανείς με την ιδεολογία του Νίκου Μπελογιάννη είτε διαφωνεί μαζί του, το βέβαιο είναι ότι όλοι σχεδόν του αναγνωρίζουν την πίστη στις ιδέες του. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που παραθέτουμε από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» της Πέμπτης, 30 Μαρτίου 2000:

«Η θυσία του Νίκου Μπελογιάννη, η αξιοπρέπεια, με την οποία αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα, η μέχρι τέλους πίστη του στα ιδανικά του κομμουνισμού έμειναν στην ιστορία, πείσμωσαν και ατσάλωσαν τους συντρόφους του. Το παράδειγμά του φώτισε το δρόμο και τα βήματα των μετέπειτα αγωνιστών, που τον κράτησαν ως σήμερα ζωντανό στην καρδιά και στη μνήμη τους, δίνοντας την απάντηση σε εκείνους που πίστεψαν πως σκότωναν μαζί με τον άνθρωπο τα ιδανικά και τους στόχους του…»