Ποιοι ήσαν Αμερικανοί πρόεδροι κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Κωδικός Πόρου: 00285-113933-3656
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 19/01/13 21:08
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113933-3656
Περιγραφή:

Ποιοι ήσαν Αμερικανοί πρόεδροι κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Μια μικρή περιδιάβαση στα μονοπάτια της ιστορίας, εκεί που εξυφάνθηκαν τα πρώτα φιλελληνικά στοιχεία στη χώρα της μακρινής Δύσης, όπως η Αμερική, η οποία, κατά την διάρκεια της Επανάστασης, βίωσε με τον δικό της τρόπο τον Αγώνα των Ελλήνων κατά το 1821. Ποιοι ήσαν, λοιπόν, και τι έκαναν οι Αμερικανοί πρόεδροι κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Διαβάστε τα κείμενα που ακολουθούν!..


Οι Αμερικανοί πρόεδροι κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Τζέιμς Μόνροου (αριστερά) και Τζον Κουίνσι Άνταμς (δεξιά).

ΚΑΝΟΝΤΑΣ μία ιστορική έρευνα για να δούμε ποιος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την Επανάσταση του 1821, μετ’ εκπλήξεως βρήκαμε το όνομα: Τζέιμς Μόνροου.

Ίσως ο Μόνρου να μην μας ήταν και τόσο γνωστό αν δεν συνδεόταν με το περιβόητο «δόγμα Μονρόε»! Αλλά, καλύτερα, ας διαβάσουμε κάτι από το βιογραφικό του σημείωμα:

«ΟΤζέιμς Μόνροου(αγγλιστί James Monroe), αναφερόμενος στην ελληνική βιβλιογραφία και ως Τζέιμς Μονρόε ήταν ο 5ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του διήρκεσε από τις 4 Μαρτίου 1817 ως τις 4 Μαρτίου 1825.

Ο Μόνροου γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1758 στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και σπούδασε νομικά υπό τον Τόμας Τζέφερσον από το 1780 έως το 1783. Το 1782 εκλέχθηκε βουλευτής. Ο Μονρόε ανήκε στο Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο υποστήριζε το συγκεντρωτικό σύστημα και υπήρξε αντίπαλος του Ουάσινγκτον. Για ένα διάστημα διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Το 1806 εκλέχθηκε διοικητής της Βιρτζινίας. Το 1811, ο Πρόεδρος Μάντισον τον τοποθέτησε υπουργό εξωτερικών. Το 1816 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συμπολιτείας και το 1820 εκλέχθηκε παμψηφεί, εκτός από μία ψήφο.

Το όνομα του Μόνροου έχει συνδεθεί με το δόγμα, που φέρει το όνομά του και καθιέρωνε την ουδετερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των Ευρωπαϊκών διενέξεων.

Ο Μόνροου πέθανε στις 4 Ιουλίου 1831 από καρδιακή ανεπάρκεια και φυματίωση. Με αυτό το τρόπο, έγινε ο τρίτος στη σειρά Πρόεδρος που πέθανε την ημέρα της εθνικής γιορτής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ». (Βικιπαίδεια)

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση συνέχισε τον Αγώνα της και μετά τον θάνατο του Μόνροου, βρίσκουμε ως διάδοχό του τον Τζον Κουίνσι Άνταμς, ο οποίος ήταν ο 6ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από τις 4 Μαρτίου 1825 ως τις 4 Μαρτίου 1829. Ήταν γιος του δεύτερου Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Άνταμς.

ΟΤζον Κουίνσι Άνταμς, όπως λέει η Βικιπαίδεια, διετέλεσε Αμερικανός διπλωμάτης και υπηρέτησε τόσο στη γερουσία όσο και στη βουλή των αντιπροσώπων. Βοήθησε στη δημιουργία του δόγματος Μονρόε ως Γραμματέας της Επικρατείας. Ως Πρόεδρος πρότεινε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανέλιξης της εκπαίδευσης, αλλά εμποδίστηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Άνταμς δεν επανεκλέχθηκε το 1828 και τις εκλογές κέρδισε ο Άντριου Τζάκσον.

Ο Ελληνιστής Edward Everett

Πολλά θα θέλαμε να μάθουμε για τη στάση που τήρησαν οι δύο αυτοί Αμερικανοί πρόεδροι στο ελληνικό ζήτημα της Επανάστασης του 1821. Κι όπως διαβάζουμε:

«Αυτός που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να πειστεί η Αμερικανική Κυβέρνηση να βοηθήσει τους Έλληνες, ήταν ο Edward Everett, καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών στο Harvard, με ένα φλογερό άρθρο στην εφημερίδα του την North American Review. Αντίθετος ήταν John Quincy Adams, με επιχειρήματα για σύνεση και ρεαλισμό μια και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν, λέει, αρκετά ισχυρή χώρα οικονομικά για να στηρίξουν την Ελλάδα. Στην ιστορία θα μείνει ο φλογερός λόγος του Daniel Webster που έχοντας ο ίδιος πειστεί από τον Everett προσπαθούσε να κάνει έκκληση στα ανθρωπιστικά αισθήματα της χώρας του:

«Οι Έλληνες, προσβλέπουν στη μεγάλη δημοκρατία της γης και μας ρωτούν με την κοινή μας πίστη αν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι μάχονται για αυτό για το οποίο μαχόμασταν κάποτε. Πώς μπορούμε εμείς τώρα να είμαστε ευτυχείς;»

Εις μάτην όμως. Οι ΗΠΑ έμειναν ουδέτερες. Τα επιχειρήματα υπέρ της ουδετερότητας εκφρασμένα από κάποιον Randolph επεκράτησαν. Κατακεραύνωσε τις προτάσεις του Webster επαναλαμβάνοντας τα λόγια του John Quincy Adams ότι δεν θα τρέχουμε στην Ευρώπη για να κυνηγάμε τέρατα.

«Πρόκειται για ένα πόλεμο σκιών είπε» αναφερόμενος στην ματαιότητα των επεμβάσεων της χώρας του στο εξωτερικό.

« Είναι σαν να θέλουμε να είμαστε πανταχού παρόντες και να γεμίζουμε την υδρόγειο με την παρουσία μας»

Για όσους δεν κατάλαβαν ο Randolph αναφερόταν στο Χριστιανικό δόγμα και στο «ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών» του συμβόλου της πίστεως*.

Δεν κατοχυρώθηκε όμως μόνο με την αναφορά στο σύμβολο της Χριστιανικής Πίστεως* το δόγμα Μονρόε. Ακόμα και όταν ο Randolph καλούσε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αρνηθεί τη βοήθεια στην επανάσταση των κλεφτών στην Ελλάδα, το ισχυρό του επιχείρημα για το ανεδαφικό των φιλελληνικών απόψεων ήταν μια μεταφορά από …την ελληνική μυθολογία:

«Από τη μεριά μου, καλύτερα να φορέσω τον χιτώνα του Νέσσου παρά να επικυρώσω τέτοιες θεωρίες». (waxtablets.blogspot.gr)

Θα συνεχίσουμε, όμως, αύριο με πολλές άλλες αποκαλύψεις!..

--------------

*  Σημείωση διαχειριστή της ιστοσελίδας: Χάριν της αλήθειας, η εκκλησιαστική φράση «ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών» δεν ανήκει στο Σύμβολο της Πίστεως.