Οι Δελφικές Εορτές στα μάτια των σύγχρονων Ελληνίδων!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113929-4115
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/05/13 0:55
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113929-4115
Περιγραφή:

Οι Δελφικές Εορτές στα μάτια των σύγχρονων Ελληνίδων!..

Ένα επετειακό αφιέρωμα στις Δελφικές Εορτές που οργανώθηκαν στους Δελφούς το 1927 και το 1930 από τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού. Περιλάμβαναν διδασκαλία αρχαίας τραγωδίας στο θέατρο των Δελφών, λαϊκούς χορούς, γυμνικούς αγώνες κ.ά. Διδάχτηκαν οι τραγωδίες «Προμηθεύς Δεσμώτης» και «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Οι δελφικές γιορτές υπήρξαν ο πρόδρομος των σημερινών ελληνικών φεστιβάλ και του Δελφικού Κέντρου!...

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ιστορικά ημερολόγια, όπως επιβεβαιώνει και η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, που μας θύμισε το θέμα, αναφέρουν ότι σαν σήμερα ο Άγγελος Σικελιλανός με την Εύα Σικελιανού οργάνωσαν τις Δελφικές Εορτές, όπως το 1927 και το 1930. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο όλο θέμα είχε την ουσιαστική του συμβολή και ένας άλλος Έλληνας διανοούμενος, ο Λίνος Καρζής.
Πώς αναβίωσαν, όμως, οι δελφικές γιορτές;
Όπως τονίσαμε οι γιορτές που οργάνωσαν το 1927 και το 1930 ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η πρώτη του γυναίκα Εύα Πάλμερ, έγιναν με σκοπό την αναβίωση της δελφικής ιδέας και τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα προωθούσαν τη δυνατότητα μιας παγκόσμιας πνευματικής άμιλλας και ενότητας!
Πυρήνας της προσπάθειας αυτής στάθηκε η φιλόδοξη και για πολλούς ουτοπική ιδέα του ζεύγους Σικελιανού να καταστήσει και πάλι τους Δελφούς πνευματικό κέντρο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Παράλληλα, στόχος τους ήταν να αναδείξουν με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη σπουδαιότητα του αρχαιοελληνικού ιδεώδους για την ηθική και πνευματική εξύψωση του ανθρώπου, που ήταν βαθιά απογοητευμένος από τη συντριβή των ανθρωπιστικών αξιών που προκάλεσε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Μία πνευματική προβολή του ελληνικού ιδεώδους, συνδυασμένη με χριστιανικά στοιχεία. Ήθελε να συνδυάσει με ιδιότυπο τρόπο τον Χριστό με τον Διόνυσο και γι’ αυτό του ασκήθηκε κριτική και από πλευράς ελλαδικής Εκκλησίας. (Βλέπε «Το Βήμα», 11 Μαΐου 1997)
Πρώτο βήμα για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού οράματος ήταν η συγκέντρωση μιας ομάδας διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων στους Δελφούς το 1924, στους οποίους γνωστοποιήθηκε το δελφικό σχέδιο.
Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η οργάνωση σειράς διαλέξεων από τον Σικελιανό. Με τις διαλέξεις αυτές ο Σικελιανός υπερασπιζόταν την ανάγκη της συγκρότησης Διεθνούς Δελφικού Κέντρου και το ιδανικό της αυθεντικής αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Μαριαλένα Ανδρέου. Η πανέμορφη και αστραφτερή Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, η οποία, επηρεασμένη από το πνεύμα των Δελφικών Εορτών, έκανε την ωραία αυτή φωτογράφηση!.

Οι πρώτες δελφικές γιορτές

Οι πρώτες δελφικές γιορτές διοργανώθηκαν από τις 9 έως τις 11 Μαΐου του 1927 και είχαν ως άξονα αναφοράς την παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη, που ανέβηκε σε μετάφραση Γιάννη Γρυπάρη, σκηνοθεσία, χορογραφία και κοστούμια Εύας Πάλμερ Σικελιανού και μουσική Κωνσταντίνου Ψάχου. Τόσο ο χορός όσο και ο θίασος απαρτίζονταν κυρίως από ερασιτέχνες ηθοποιούς, και αυτό γιατί ο Σικελιανός «δεν ήθελε να προσθέσει την προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη σε ρόλους φύσει δυνατούς, που ήθελε να παραμείνουν απρόσωποι».
Πριν από την τέλεση της παράστασης, την οποία παρακολούθησαν κυρίως Έλληνες και ξένοι διανοούμενοι, ακούστηκαν σαλπίσματα μέσα από τις Φαιδριάδες, που καλούσαν τους θεατές να συγκεντρωθούν στον χώρο του θεάτρου και έγινε ανάκρουση του ύμνου του Απόλλωνα σε βυζαντινή μελωδία από τη χορωδία του Ωδείου του Πειραιά και την ορχήστρα που διήυθυνε ο Ορφέας Οικονομίδης!.
Στο πλαίσιο των δελφικών γιορτών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Βιοτεχνική Έκθεση, όπου η Εύα Σικελιανού μίλησε για τη σημασία της και για την τέχνη του αργαλειού και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ντέρπφελδ για το αρχαίο θέατρο.

Και αθλητικοί αγώνες!

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αθλητικοί αγώνες στο αρχαίο Δελφικό Στάδιο, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκε ο αρχαίος πυρρίχιος και ανακηρύχτηκαν πυθιονίκες ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη χορευτική αναπαράσταση της πάλης του Απόλλωνα με τον Πύθωνα, που εκτελέστηκε με εντυπωσιακό τρόπο από τον περίφημο χορευτή Βάσο Κανέλλο και τη γυναίκα του Τανάγρα.

Οι δεύτερες και τελευταίες δελφικές γιορτές

Οι δεύτερες και τελευταίες δελφικές γιορτές πραγματοποιήθηκαν το 1930 και υπήρξαν σαφώς πιο επιτυχημένες από τις πρώτες. Τελέστηκαν σε τρεις κύκλους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να τις παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος και διήρκεσαν από τις 3 έως τις 15 Μαΐου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε την επανάληψη της παράστασης του Προμηθέα Δεσμώτη και των λαογραφικών εκδηλώσεων των πρώτων δελφικών γιορτών, την παράσταση των Ικέτιδων και τη διεξαγωγή πυθικών αγώνων που, αυτή τη φορά, ήταν αφιερωμένοι στους ήρωες του 1821.

Οι δεύτερες δελφικές γιορτές, παρά τη μεγάλη απήχηση που είχαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσαν σε πλήθος πνευματικών ανθρώπων, ήταν οι τελευταίες, μολονότι ο Σικελιανός επεδίωξε με διάφορους τρόπους να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους στα επόμενα χρόνια.
Γενικά, η προσπάθεια αυτή του Σικελιανού έπεσε στο κενό και δεν βρήκε συνεχιστές επειδή στην ουσία επέβαλε μια μνημειακή προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και είχε ως αφετηρία ένα μεγαλόσχημο όραμα, που δεν συμβιβαζόταν με τους συγκεκριμένους περιορισμούς που έθετε η ιστορική πραγματικότητα της εποχής.
Στα νεότερα χρόνια ιδρύθηκε Διεθνές Κέντρο στους Δ., που φιλοδοξεί να δημιουργήσει διεθνή πυρήνα προώθησης των δελφικών ιδεωδών. Στο κέντρο αυτό μετέχουν εκπρόσωποι από πολλά ευρωπαϊκά κράτη και διεθνείς οργανισμούς, όπως τουλάχιστον γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και όπως τις βλέπουν ασφαλώς τα μάτια των σημερινών Ελληνίδων, όπως της Μαριαλένας Ανδρέου, που μας θύμισε την ανάγκη ενός σημερινού επετειακού αφιερώματος, ώστε να θυμηθούμε όχι μόνο τον Άγγελο Σικελιανό αλλά και τον άλλο μεγάλο, τον Λίνο Καρζή, με τον οποίον, όπως γράφεται, εμπνεύστηκαν την Δελφική Ιδέα!

ΠΗΓΕΣ:

1. Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος
2. Εγκυκλοπαίδεια «Δομή»
3. Βικιπαίδεια
4. Εφημερίδα «Το Βήμα», 11/5/1997
5. Φωτογραφικό άλμπουμ Μαριαλένας Ανδρέου (πάνω φωτογραφία)