Ο τορπιλισμός του καταδρομικού «Έλλη» γιγάντωσε την ψυχή του Έλληνα!

Κωδικός Πόρου: 00285-113990-949
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 15/08/11 16:57
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113990-949
Περιγραφή:

Ο τορπιλισμός του καταδρομικού «Έλλη» γιγάντωσε την ψυχή του Έλληνα!

Ίσως ορισμένοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά εκείνο που ώθησε την ελληνική ψυχή να γράψει τον μεγαλύτερο θρίαμβο της νεότερης ελληνικής ιστορίας στο Έπος του 1940 ήταν ο τορπιλισμός του καταδρομικού «Έλλη» ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 1940!..

«Έλλη». Στις 15 Αυγούστου 1940, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου για τη γιορτή της Παναγίας, τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο και βυθίστηκε. Από το πλήρωμά του έχασαν τη ζωή τους εννιά άντρες.


ΕΙΝΑΙ γεγονός, όπως όλοι γνωρίζουν, την 1η Σεπτεμβρίου κηρύχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίον συμμετείχε και η Ελλάδα με το ξακουστόν Έπος του 1940.

Το «μήνυμα» που μας έστειλε ο Ιταλός Μπενίτο Μουσολίνι ήταν ανήμερα στις 15 Αυγούστου του 1940, όταν τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο το καταδρομικό «Έλλη», που βρισκόταν στην Τήνο για τον εορτασμό της Παναγίας. Η ενέργεια αυτή εντασσόταν στην προσπάθεια του Μουσολίνι να σκηνοθετήσει προκλήσεις ώστε να παρέμβει στα Βαλκάνια, έχοντας καταλάβει ήδη από τις 7 Απριλίου 1939 την Αλβανία.

ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ «ΕΛΛΗ»

Το καταδρομικό «Έλλη», όπως όλοι γνωρίζουν, ήταν το πολεμικό πλοίο του ελληνικού στόλου, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1913 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πήρε το όνομα του ακρωτηρίου Έλλη (της χερσονήσου της Καλλίπολης) προς τιμή της μεγάλης ναυμαχίας που έγινε εκεί και κατέληξε σε νίκη του ελληνικού στόλου (3 Δεκεμβρίου του 1912).

Από το 1917 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική ναυτική ιστορία., αφού πρωταγωνίστησε στον αποκλεισμό των παραλίων της Τουρκίας κατά τη μικρασιατική εκστρατεία και στην παρεμπόδιση της τουρκικής προέλασης, όταν υποχωρούσαν τα ελληνικά στρατεύματα από τη Σμύρνη.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το καταδρομικό μας χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό σκάφος.

Στις 15 Αυγούστου 1940, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου για τη γιορτή της Παναγίας, τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο και βυθίστηκε. Από το πλήρωμά του έχασαν τη ζωή τους εννιά άντρες. Σε αντικατάστασή της η ιταλική κυβέρνηση παραχώρησε το 1951 το πλοίο «Eugenio di Savoia» που μετονομάστηκε σε «Έλλη ΙΙ».

Την «προειδοποίηση» που μας έκανε ο Μουσολίνι, την έκανε γιατί ακολούθησε στις 28 Οκτωβρίου 1940 η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου του Μουσολίνι από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, δεδομένου ότι ο Μουσολίνι ζητούσε την ελεύθερη δίοδο των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνικά εδάφη και την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων κι ενώ τα ιταλικά στρατεύματα περνούσαν ήδη από τα αλβανικά σύνορα!

Την ίδια ημέρα ο Μουσολίνι με τον Χίτλερ συναντήθηκαν στη Φλωρεντία και ο πρώτος τον πληροφόρησε ότι η κατάληψη της Ελλάδος θα σήμαινε και κατοχή των νησιών του Αιγαίου, που θα πρόσφεραν στον άξονα νέα αεροναυτική βάση στη Μεσόγειο. 

Πριν από την επίθεση των Ιταλών κατά της Ελλάδος είχε υπάρξει η επέμβαση των Γερμανών στη Ρουμανία, γεγονός που ενόχλησε τον Μουσολίνι, που θεωρούσε τα Βαλκάνια τομέα της ιταλικής επιρροής, αλλά και γιατί ο Χίτλερ τον έφερνε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ο Μουσολίνι, θέλοντας να αναλάβει πρωτοβουλία –παρά την αντίθετη άποψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατάρχη Μπαντόλιο–, αποφάσισε να επιτεθεί κατά της Ελλάδας, για "να φάει το κεφάλι του", που λέει ο λαός μας!

Ίσως ορισμένοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, αλλά εκείνο που ώθησε την ελληνική ψυχή να γράψει τον μεγαλύτερο θρίαμβο της νεότερης ελληνικής ιστορίας στο Έπος του 1940 ήταν ο τορπιλισμός του καταδρομικού «Έλλη», που έγινε ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940!..

Και οι Έλληνες δεν είχαν καμία αμφιβολία για το ποιος έφερε τη μεγάλη ευθύνη!...Κι αυτός δεν ήταν άλλος από έναν  υπερφίαλο και αλαζόνα ή σχιζοφρενή  Ιταλό πολιτικό ηγέτη της εποχής: Ο Μπενίτο Μουσολίνι!..