Ο φιλελληνισμός της Αμερικής κατά το 1821... (3)

Κωδικός Πόρου: 00285-113930-3670
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 22/01/13 21:02
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113930-3670
Περιγραφή:

Ο φιλελληνισμός της Αμερικής κατά το 1821... (3)

«Στο τέλος του 1824 η φιλελληνική κίνησις στην Αμερική είχε αποφέρει ένα συνολικό ποσό 40.000 δολλαρίων από εισφορές σε χρήμα. Το ποσό αυτό στάλθηκε στον Αμερικανό Πρεσβευτή στο Λονδίνο Ρίτσαρντ Ρας, ο οποίος το παρέδωσε επισήμως στους εκεί αντιπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Το στρατιωτικό υλικό και τα εφόδια που αγοράστηκαν από τα χρήματα αυτά, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα. Αργότερα και άλλα χρήματα θα συγκεντρώνονταν στην Αμερική για να βοηθήσουν τον ελληνικό αγώνα…»

Παρέλαση Ελλήνων της Αμερικής σε γνωστή λεωφόρο!..

Συνέχεια από το προηγούμενο..

Αλλά και οι Αμερικανοί φιλέλληνες ποιητές αφιέρωσαν την λύρα τους στην ελληνική υπόθεση: Ο Ουίλλιαμ Μπράϊαν έγραψε αρκετά ποιήματα με θέμα την Ελλάδα, ενώ η «Νιού Γιόρκ Ρηβιού» εδημοσίευσε το «Μάρκο Μπότσαρη» του Φιτζ-Γκρην Χάλλεκ, ένα ποίημα από τα πιο γνωστά στην Αμερική το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνος. Ένα χωριό πάνω στην Νέα Υόρκη υιοθέτησε το όνομα της Ελλάδος και ένα άλλο χωριό στο Μίσιγκαν μετωνομάστηκε Υψηλάντης!
«Στο τέλος του 1824 η φιλελληνική κίνησις στην Αμερική είχε αποφέρει ένα συνολικό ποσό 40.000 δολλαρίων από εισφορές σε χρήμα. Το ποσό αυτό στάλθηκε στον Αμερικανό Πρεσβευτή στο Λονδίνο Ρίτσαρντ Ρας, ο οποίος το παρέδωσε επισήμως στους εκεί αντιπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Το στρατιωτικό υλικό και τα εφόδια που αγοράστηκαν από τα χρήματα αυτά, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα. Αργότερα και άλλα χρήματα θα συγκεντρώνονταν στην Αμερική για να βοηθήσουν τον ελληνικό αγώνα. Γι’ αυτόν κατασκευάστηκε σε αμερικανικά ναυπηγεία και μια φρεγάτα που έχει την ιστορία της. Στα 1825 δύο τέτοια πολεμικά πλοία είχαν παραγγελθή από Έλληνες, οι Αμερικανοί όμως ναυπηγοί και μεσίτες πού είχαν συμβληθή για την κατασκευή τους εισέπραξαν υπό τύπον προστίμου περισσότερα χρήματα απ’ όσα έφθαναν για την παραγγελία αυτή. Δημιουργήθηκε έτσι πολύ αμηχανία σε όλη την Αμερική για την σκανδαλώδη μεταχείριση των Ελλήνων από τους ναυπηγούς. Το επεισόδιο έληξε με την αγορά, από το Αμερικανικό Κογκρέσο, του ενός καραβιού από τα δύο, πού πήρε τελικά το όνομα «Ελλάς» και έγινε το καύχημα του ελληνικού στόλου…» !

Και περιπέτεια το «Ελλάς» ;

«Το «Ελλάς» είχε περιπέτειες και κατά το ταξίδι του προς τον προορισμό του. Ύστερα από πολλές επιπλοκές, προσελήφθη στο τέλος του καλοκαιριού του 1826 το πλήρωμα από το οποίο οι εβδομήντα έξι (76) ήσαν Αμερικανοί ναυτικοί και στις 10 Οκτωβρίου μπόρεσε να αποπλεύση από τη Νέα Υόρκη με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Γκρέγκορυ. Κοντά στη Μάλτα το πλήρωμα στασίασε και μερικοί ναύτες αρνήθηκαν να εργασθούν. Στο τέλος όμως το πλοίο έφθασε, στις 6 Δεκεμβρίου, στο Ναύπλιο και, τέσσερις μέρες ύστερα, στην Αίγινα. Εδώ το παρέλαβε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και κυβερνήτης του έγινε ο Μιαούλης…».
Να ήταν, όμως, η πρώτη φορά πού οι Αμερικανοί ναυτικοί έρχονταν στην Ελλάδα; Μερικά χρόνια πριν η Κυβέρνησις των ΗΠΑ είχε στείλει στο Αιγαίο μια ναυτική μοίρα υπό την αρχηγία του στολάρχου Τζων Ρότζερς. Σκοπός της εδώ παρουσία της Μοίρας αυτής ήταν η παρακολούθησις των γεγονότων και η προστασία των Αμερικανικών εμπορικών πλοίων, αφού η επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η ουδετερότης. Παρ’ όλα αυτά ο Ρότζερς και άλλοι Αμερικανοί αξιωματικοί του ναυτικού έκαναν συχνές επισκέψεις σε Έλληνες αρχηγούς στα νησιά και στο Ναύπλιο ενώ ο αγώνας εξακολουθούσε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ερυθράς Ημισελήνου!…

Ο θρυλικός Άλλεν!..

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο Ελληνικός Τύπος έχει επανειλημένως αναφερθή στον ηρωϊσμό του μεγάλου Αμερικανού φιλέλληνος Τζων Μ. Άλλεν, πού έκανε τα πάντα για την ελληνική υπόθεση.
Λίγες εβδομάδες μετά την παραίτησή του από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό το 1824, ο Άλλεν «δοκίμασε μια δυνατή παρόρμηση να βοηθήση τους Έλληνες». Έφθασε στο Ναύπλιο τον Δεκέμβριο του 1824 και λίγο αργότερα ο Δόκτωρ Χάου, που είχε έρθει εκεί μερικές μέρες ενωρίτερον, τον ωνόμασε τέταρτο Αμερικανό εθελοντή αποσπασμένο στις Ελληνικές δυνάμεις. Οι άλλοι τρεις, ήσαν ο Τζάρβις, ο Μίλλερ και ο ίδιος. Υπηρέτησε στα πλοία του Τσαμαδού και του Σαχίνη και έστειλε, σαν έμπειρος αξιωματικός του ναυτικού, ενθουσιώδεις εκθέσεις για την δράση και τις επιτυχίες του ελληνικού στόλου το 1825 «Η ανδρεία των ναυτών και κυρίως ο ατρόμητος ενθουσιασμός των μπουρλοτιέρηδων, μου έχουν εμπνεύσει την πιο μεγάλη εκτίμηση γι’ αυτούς».
Σε μία σύγκρουσι με τις εχθρικές ναυτικές δυνάμεις έξω από το Μεσολόγγι, λίγες εβδομάδες ύστερα, ο Άλλεν πληγώθηκε στον μηρό από βόλι τουφεκιού. Τις αφηγήσεις του για το κατόρθωμα των Ελλήνων να κυριεύσουν πέντε εχθρικά καράβια και για την δράση του Ελληνικού στόλου κατά την καταδίωξη του εχθρού στα Βάτικα, αναφέρει περιληπτικά ο Δόκτωρ Χάου στο ημερολόγιό του. Μάλιστα, τον Μάϊο του 1826 ο Άλλεν ταξίδεψε στην Αγγλία, όπου έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ελλάδα, στην οποία ξαναγύρισε και υπηρέτησε τόσο το 1827 όσο και τον επόμενο χρόνο.
Πολλά μπορούν να διαβάσουν οι ΄Ελληνες σε διάφορα ημερολόγια ή βιβλία πού έγραψαν διάφοροι εθελοντές Αμερικανοί φιλέλληνες αγωνιστές, όπως για παράδειγμα ο Έστγουηκ ΄Εβανς, μέσα στο έργο του «Σκίτσα από την Νέα Ελλάδα» (Φεβρουάριος 1826), ο Μέρρετ Μπωλς , ο οποίος σε μία επιστολή του πού έστειλε προς μία εφημερίδα της Νέας Υόρκης έδινε μία περιγραφή με θέμα την «Σημερινή Κατάστασις των Ελλήνων», εζωγράφιζε με μελανά χρώματα τα βάσανα των γυναικοπαίδων πού πεινούσαν και τις κακουχίες των στρατιωτών, άρθρο του ιδίου σε εφημερίδα της Φιλαδελφείας με τίτλο «Ελλάδα», ή ο Τζόναθαν Μίλλερ στο βιβλίο του «Η Κατάστασις της Ελλάδος το 1827 και 1828» και αλλού.

ΓΙΑ ΝΑ επανέλθουμε, όμως, στους Αμερικανούς Προέδρους, όπως τον Τόμας Τζέφερσον, πού αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή για το θέμα της διακυβερνήσεως της χώρας του, ας θυμηθούμε και πολλά άλλα θέματα, ακόμη. Αν θέλετε και αυτό ακόμη της επιλογής της γλώσσης του Αμερικανικού λαού, που παρ’ ολίγον να είναι η ελληνική (5), ενώ είναι γνωστόν, ότι η Αμερικανική Διακήρυξις (όπως και η Γαλλική) είναι βασισμένη εις τον Επιτάφιον του Περικλέους (6) !..
Και να ήσαν μόνον αυτά;
Ακόμη και στα στρατηγικά τους σχέδια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς των στόχους, οι ΗΠΑ ανασύρουν συνεχώς τους Αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς. Όλοι οι πολίτες του κόσμου ενθυμούνται τον τότε στρατηγό και σήμερον Υπουργόν Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος κατά την περίφημη «Καταιγίδα της Ερήμου» στο Ιράκ, το 1991, η στρατηγική πού είχε εφαρμόσει για την νίκη τους κατά του Σαντάμ Χαουσείν, ήτο βασισμένη σε στρατηγικά σχέδια πού μνημονεύει ο Θουκυδίδης στην Ιστορία του, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο έχων –τότε- το γενικόν πρόσταγμα στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκπωφ! (7).
==============

Περισσότερα: Στο βιβλίο μας «Ο Παγκόσμιος Έλλην»