Η αλήθεια για την Ελληνική Επανάσταση!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113993-347
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/05/11 18:28
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113993-347
Περιγραφή:

Η αλήθεια για την Ελληνική Επανάσταση!..

Διαβάστε τι γράφουν έγκυροι ιστορικοί αναλυτές για τον ξεσηκωμό του Γένους και πώς η Ελληνική Επανάσταση του 1821 πυροδότησε όλους εκείνους τους μηχανισμούς οι οποίοι εξερράγησαν προκειμένου να δημιουργηθεί εκ των ερειπίων της Τουρκοκρατίας το Νέο Ελληνικό Κράτος!..

Το 1821, έτσι όπως το είδε η ελληνική ιδιωτική τηλεόρασης του Σκάϊ. Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη.

ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ η Επανάσταση που έλαβε χώρα μεταξύ 1821-29 είχε ως στόχο την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Παρότι πολλές άλλες απόπειρες είχαν προηγηθεί, η τελευταία ήταν επιτυχής γιατί είχε πιο καθολικό χαρακτήρα, ήταν πιο οργανωμένη και αποτέλεσε κατάληξη μιας μακρόχρονης προεργασίας. Ο ελληνισμός, που κατόρθωσε να επιβιώσει μετά την τουρκική κατάκτηση και να διατηρήσει τη συνοχή του χάρη κυρίως στο σύστημα των προνομίων και της αυτοδιοίκησης και γενικά στον φωτισμό του, άρχισε να προοδεύει ιδίως από τα μέσα του 17ου και ιδιαίτερα τον 18o αι. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπορίου και της βιοτεχνίας δημιούργησε μία οικονομικά ισχυρή τάξη στο εσωτερικό και στις παροικίες του εξωτερικού. Εκεί, τον 18o αι. οι Έλληνες μυήθηκαν στις ιδέες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και δημιούργησαν ένα παράλληλο κίνημα, τον ελληνικό Διαφωτισμό, που με την ίδρυση περισσότερων σχολείων και την έκδοση επιστημονικών και θρησκευτικών βιβλίων επεδίωκε να φωτίσει συστηματικά τον λαό, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του και να τον συνδέσει πιο στενά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή σκέψη. Στόχος ήταν η ενδυνάμωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ώστε να προετοιμάσει την απελευθέρωσή του. Η έννοια του έθνους και των δικαιωμάτων του, όπως ορίστηκε από τον γαλλικό Διαφωτισμό και τη Γαλλική επανάσταση, διεύρυνε την έννοια γένος που χρησιμοποιούσε ο ελληνισμός στην τουρκοκρατία και το εθνικό όνομα Έλληνας αντικατέστησε οριστικά το Ρωμιός, για να περιλάβει τους νέους πόθους και τις νέες τάσεις. Ανάμεσα στα ονόματα Γραικός και Έλληνας προτιμήθηκε το δεύτερο, που τελικά επικράτησε καθολικά στην Επανάσταση, επειδή συνέδεε άμεσα τα κατορθώματα του 1821 με την αρχαία ιστορία και επειδή είχε επιβιώσει στη συνείδηση του λαού με τη σημασία αντρειωμένος, αρχαίος Έλληνας.

Είχαν προηγηθεί επαναστάσεις…

Είναι αλήθεια ότι οι επαναστάσεις που είχαν προηγηθεί είχαν διατηρήσει ακμαίο το αγωνιστικό πνεύμα και είχαν δημιουργήσει από τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας τα στρατιωτικά επαναστατικά σώματα των κλεφτών. Τα σώματα αυτά τροφοδότησαν τον Αγώνα με τους σημαντικότερους αρχηγούς και δίδαξαν μία δοκιμασμένη πολεμική τακτική, τον κλεφτοπόλεμο. Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν και τα σώματα των αρματολών, που οργανώθηκαν από τους Τούρκους κατά τα βυζαντινά και βενετσιάνικα πρότυπα, για να φυλάσσουν τις ορεινές διαβάσεις και να επιβάλλουν την τάξη στις ορεινές περιοχές. Η αυτοδιοίκηση είχε δημιουργήσει ισχυρές οικογένειες προκρίτων με πολιτική επιρροή στις επαρχίες. Το όραμα και το μαρτύριο του Ρήγα Φεραίου είχαν συγκλονίσει τις ψυχές των Ελλήνων και οι αγώνες των Σουλιωτών είχαν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στη γενναιότητα και στη στρατιωτική ικανότητα του λαού. Τέλος, η διάψευση των ελπίδων ότι κάποια μεγάλη δύναμη θα βοηθήσει στην απελευθέρωση είχε καταλήξει να διαμορφώσει στα πιο δυναμικά στοιχεία την πεποίθηση πως «ό,τι είναι να κάνουν οι Έλληνες θα το κάνουνε μοναχοί τους και δεν έχουνε ελπίδα καμιά από τους ξένους», όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης.
Τις αντιλήψεις και τις δυνατότητες αυτές ενίσχυσε η δράση της Φιλικής Εταιρείας, η οποία οργάνωσε τον λαό, όρισε αρχηγούς, καθόρισε τον χρόνο και κήρυξε την Επανάσταση.


Η θετική προσφορά της Φιλικής Εταιρίας

Αναμφίβολα η Ελληνική Επανάσταση άρχισε στα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 στο Ιάσιο της Μολδαβίας, με πρωτεργάτη τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, και παράλληλα στα μέσα Μαρτίου στην Πελοπόννησο με διάφορους αρχηγούς. Αμέσως –και αυτή υπήρξε η πιο θετική προσφορά της Φιλικής Εταιρείας– διαδόθηκε σε όλο τον ελληνικό χώρο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην Κύπρο, μόνο, η άμεση τουρκική επέμβαση κατέστειλε το κίνημα.
Ο Αγώνας μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους (1821-24 και 1824-29). Η όψη του ήταν τριπλή: στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική.
Από στρατιωτική άποψη οι Έλληνες κατόρθωσαν, στην πρώτη περίοδο, να οργανώσουν στρατό και να μετατρέψουν τον κλεφτοπόλεμο σε πραγματική πολεμική τακτική. Ο στόλος, που συγκροτήθηκε από τα εξοπλισμένα εμπορικά καράβια, ιδίως της Ύδρας, των Σπετσών, των Ψαρών, της Κάσου και του Γαλαξιδίου, κατόρθωσε χρησιμοποιώντας ως κύριο σκάφος το πυρπολικό να αντιμετωπίσει τα μεγάλα πολεμικά καράβια των Τούρκων και να κυριαρχήσει στο Αιγαίο, αποτρέποντας αποβάσεις που θα ήταν μοιραίες για τον ελληνικό Αγώνα.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις…

Σύμφωνα με ιστορικές αναλύσεις, οι πολεμικές επιχειρήσεις ανέδειξαν αρχηγούς στην ξηρά, όπως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που συνδύαζε την πείρα του κλεφτοπόλεμου με τις γνώσεις ευρωπαϊκής τακτικής που απέκτησε στα Επτάνησα, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Πανουργιά, τον Δυοβουνιώτη, τον Γκούρα, τον Μακρυγιάννη, τους Μαυρομιχαλαίους, τον Νικηταρά κ.ά., και στη θάλασσα, όπως τον Ανδρέα Μιαούλη, τον Γεώργιο Σαχτούρη, τον Νικόλαο Αποστόλη, τον Γεώργιο Ανδρούτσο, και πυρπολητές, όπως τον Παπανικολή, τον Κανάρη και τον Νικόδημο.
Με την κατάληψη της Τρίπολης (Σεπτέμβριος 1821) και τις νίκες στη Γραβιά (Μάιος 1821), στα Βασιλικά (Αύγουστος 1821), στα Δερβενάκια (Ιούλιος 1822) και στο Μεσολόγγι (Δεκέμβριος 1822), η Επανάσταση ενισχύθηκε στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, ενώ οι πυρπολήσεις μεγάλων τουρκικών πολεμικών στην Ερεσό (Μάιος 1821) και στο στενό της Χίου (Ιούνιος 1822) εξασφάλισαν την κυριαρχία στο Αιγαίο. Η καταστροφή του Πέτα (Ιούλιος 1822) και η κατάπνιξη της επανάστασης στη Μακεδονία, στο Πήλιο και στην Εύβοια, περιόρισαν εδαφικά τον Αγώνα και κατά συνέπεια καθόρισαν τα σύνορα της τελικής επικράτησής του.

Συνεχίζεται…