Κατακαημένο Δίστομο!...

Κωδικός Πόρου: 00285-112210-5749
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 07/06/14 20:58
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Εθνικά Θέματα, 00285-112210-5749
Περιγραφή:

Κατακαημένο Δίστομο!...

Σαν σήμερα οι Γερμανοί ναζί σκότωσαν 218 κατοίκους του Διστόμου και 12 από άλλα χωριά. Μεταξύ των νεκρών ήταν 20 βρέφη, 45 παιδιά και 42 υπερήλικες! Μετά τον τερματισμό του πολέμου, ο διοικητής της γερμανικής φάλαγγας του Διστόμου, Χανς Ζάμπελ, εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα για να δικαστεί. Αφού προφυλακίστηκε, η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ζήτησε την παράδοσή του στις γερμανικές αρχές για να τον ανακρίνουν. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν από τη στιγμή της επιστροφής του στην Γερμανία!..

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Δίστομο, είναι μια κωμόπολη του νομού Βοιωτίας. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος και του δήμου Διστόμου. Γνωστή είναι η μάχη του Διστόμου κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Στη διάρκεια του β’ παγκόσμιου πολέμου ο πληθυσμός του Διστόμου σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς (Ιούνιος 1944). Οι Γερμανοί, σε αντίποινα των απωλειών τους ύστερα από σύγκρουση με Έλληνες αντάρτες, εκτέλεσαν συνολικά 218 άτομα, χωρίς διάκριση φύλου και ηλικίας και έκαψαν το Δίστομο. Πώς έγινε όμως αυτό;

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής προέβησαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις του άμαχου πληθυσμού στο Διστόμου, εξαιτίας της παρουσίας ομάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ στον Ελικώνα και στον Παρνασσό.

To σχέδιο είχε στόχο να τρομοκρατήσει τον ελληνικό πληθυσμό για να διευκολυνθεί η προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων προς τον βορρά. Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944, δύο φορτηγά αυτοκίνητα έφτασαν στο κέντρο του Διστόμου. Οι επιβάτες τους, περίπου 20 άντρες των Ες-Ες ντυμένοι με πολιτικά, προσποιήθηκαν τους μαυραγορίτες. Στη συνέχεια, μια γερμανική φάλαγγα, με αφετηρία την Άμφισσα και τη Λιβαδειά, εισέβαλε στο Δίστομο, αφού κατά τη διαδρομή δολοφόνησε 6 χωρικούς, συνέλαβε 12 ομήρους και λεηλάτησε σπίτια.

Στη θέση όμως Διστόμου-Στείρι, τα πρώτα αυτοκίνητα έπεσαν σε ενέδρα Ελλήνων ανταρτών. Η γερμανική δύναμη εξοντώθηκε, αλλά ο όγκος των γερμανικών δυνάμεων ανάγκασε τους αντάρτες να υποχωρήσουν, αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι Γερμανοί επέστρεψαν στο Δίστομο, απέκλεισαν τις εξόδους, σκότωσαν τους ομήρους, απαγόρευσαν την έξοδο του πληθυσμού από τα σπίτια και προχώρησαν σε σφαγές αμάχων. Συνολικά σκότωσαν 218 κατοίκους του Διστόμου και 12 από άλλα χωριά. Μεταξύ των νεκρών ήταν 20 βρέφη, 45 παιδιά και 42 υπερήλικες!!

Μετά τον τερματισμό του πολέμου, ο διοικητής της γερμανικής φάλαγγας του Διστόμου, Χανς Ζάμπελ, εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα για να δικαστεί. Αφού προφυλακίστηκε, η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ζήτησε την παράδοσή του στις γερμανικές αρχές για να τον ανακρίνουν. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν από τη στιγμή της επιστροφής του στην Γερμανία!

ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Σημαντική είναι η ιστορία του Διστόμου κατά τους χρόνους της αρχαιότητας καθώς και στη διάρκεια της Επανάστασης. Στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία φωκική πόλη Άμβρωσος ή Άμφρυσος, η οποία, αφού καταστράφηκε από τον Φίλιππο κατά τον Ιερό πόλεμο, κυριεύτηκε από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ.

Κατά την Επανάσταση του 1821, στις 9 Μαΐου 1825, δόθηκε σημαντική μάχη στο Δίστομο, μετά την οποία οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην Άμφισσα. Η δεύτερη μάχη, από τις σημαντικότερες του αγώνα, δόθηκε τον Ιανουάριο του 1827, όταν o Κιουταχής απέστειλε σώμα από 2.000 πεζούς και 500 ιππείς για να καταλάβει το Δίστομο, όπου είχαν οχυρωθεί 300 Σουλιώτες με αρχηγό τον Νότη Μπότσαρη. Οι Τούρκοι πολιόρκησαν το χωριό και απέκλεισαν τους Έλληνες στο οχύρωμα του Προφήτη Ηλία.

Ενώ η πολιορκία βρισκόταν σε εξέλιξη, 300 Σουλιώτες και ομάδα πολεμιστών με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη επιτέθηκαν στα νώτα των πολιορκητών και, αφού πέρασαν από το τουρκικό στρατόπεδο, ενώθηκαν με την πολιορκημένη φρουρά του Διστόμου. Τη νύχτα της 5ης προς 6η Φεβρουαρίου ο Καραϊσκάκης διέταξε γενική έφοδο και ύστερα από σκληρή μάχη οι αντίπαλοι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή προς την Αθήνα!..