Ελλάς και Ευρώπη!.. (7)

Κωδικός Πόρου: 00285-112367-5986
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 06/08/14 22:04
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελλάς και Ευρώπη!.., 00285-112367-5986
Περιγραφή:

Ελλάς και Ευρώπη!.. (7)

Μια σειρά δεκάδων άρθρων, τα οποία εγράφησαν για τις σχέσεις των Ελλήνων με όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης!.. Μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι μέλος μιας Ενωμένης Ευρώπης, αλλά είναι η πρώτη που έθεσε τις βάσεις για μια συνένωση κοινοτήτων, όπως στην αρχαιότητα με τον Θησέα!.. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με την Αγγλία (Βρετανία), όπου οι αναγνώστες θα έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν συγκλονιστικά ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία!..

Συνέχεια από το προηγούμενο…

Τζον Νας (1752-1835). Άγγλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος. Είναι κυρίως γνωστός για την πολεοδομική οργάνωση του Λονδίνου που του ανατέθηκε και την οποία ολοκλήρωσε μεταξύ των ετών 1812-1827. Σχεδίασε επίσης πάρκα με δάση και λίμνες, καθώς και μια σειρά από κατοικίες σε άσπρο χρώμα (παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική όπως τη φαντάζονταν τότε) που συνδυάζουν την κλασική κομψότητα με μια ρομαντική νοσταλγία.

Τζoν Σόουν (1753-1837). Άγγλος αρχιτέκτονας. Θεωρείται ο πιο πετυχημένος Άγγλος αρχιτέκτονας της εποχής του. Είναι ενδεικτικό ότι το 1788 διορίστηκε αρχιτέκτονας της Τράπεζας της Αγγλίας, για την οποία σχεδίασε μεγάλο αριθμό υποκαταστημάτων. Υπήρξε λάτρης της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, ήταν μάλιστα φανατικός συλλέκτης αρχαιοτήτων και αντιγράφων, τα οποία συγκέντρωσε στην κατοικία του στο Lincoln’s Inn Fields, ένα κτίριο σχεδιασμένο από τον ίδιο. Ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο ήδη όσο ακόμη ζούσε ο Σόουν.

Εδουάρδος Ζ' (1841-1910).
Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των κτήσεών της καθώς και αυτοκράτορας των Ινδιών (1901-1910). Ήταν γιος της βασίλισσας Βικτορίας. Το Μάρτιο του 1863 παντρεύτηκε τη θυγατέρα του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ', Αλεξάνδρα, αδελφή του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α'. Ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του, το 1901. Στο μικρό διάστημα της βασιλείας του τήρησε πιστά το σύνταγμα και έμεινε πάντα μακριά από κομματικές διαμάχες. Αμέσως μετά τη στέψη του έγιναν οι συνθήκες διαιτησίας μεταξύ Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γερμανίας και ο Εδουάρδος πήρε τον τίτλο του ειρηνοποιού.

Φρέντερικ Νορθ Γκίλφορντ (1766-1827), γνωστός Άγγλος κόμης και διπλωμάτης. Σπούδασε στην Οξφόρδη, όπου μελέτησε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Κατά την περιοδεία του (1791) στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή επισκέφθηκε την Ελλάδα και το Άγιο όρος. Μετά το 1807 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία όπου συνδέθηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια και το Σπ. Τρικούπη και φρόντισε για την εκπαίδευση νέων Ελλήνων. Το 1814 έγινε πρόεδρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» στην Αθήνα. Το 1820 διορίστηκε Άρχοντας της Παιδείας στα Επτάνησα. Ίδρυσε την «Ιόνια Ακαδημία» (1823) και δημόσια βιβλιοθήκη στην Κέρκυρα. Τον Ιανουάριο του 1791 ο Άγγλος ευγενής, γιος Πρωθυπουργού, έγινε ορθόδοξος, κατά την απαίτησή του δια κανονικού βαπτίσματος, διότι, όπως γράφει στην αυτόγραφη «Ομολογία» του, δεν το είχε λάβει ως αγγλικανός και πίστευε ότι η Ορθοδοξία ήταν η «Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία»,, κι εκτός αυτής κανένα μυστήριο δεν υπάρχει. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στη σκλαβωμένη Ελλάδα, εξαιτίας του φιλελληνισμού του και της βοήθειας που παρείχε σε Έλληνες σπουδαστές.

Ουίλιαμ Έβαρτ Γλάδστον (1809-1898). Άγγλος πολιτικός, τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Αγγλίας (1868-1874, 1880-1885, 1886 και 1892-1894), μία από τις επικρατέστερες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής στη βικτοριανή Αγγλία. Γεννήθηκε στο Λίβερπουλ και πέθανε στο Χάρντεν της Ουαλίας. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, άρχισε να αναπτύσσει πολιτική δραστηριότητα. Τη δεκαετία του 1830 ο νεαρός Γλάδστον αντιτασσόταν σε κάθε μορφή μεταρρύθμισης. Υπερασπίστηκε το καθεστώς της σκλαβιάς στις Δυτικές Ινδίες και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Αγγλικανικής εκκλησίας. Το 1832 εκλέχτηκε βουλευτής των Συντηρητικών και στην κυβέρνηση του σερ Ρόμπερτ Πιλ διατέλεσε δεύτερος λόρδος του Θησαυροφυλακίου και κατόπιν υφυπουργός των Αποικιών. Το 1843 διορίστηκε στην κυβέρνηση Πιλ υπουργός Εμπορίου, υποστηρίζοντας το ελεύθερο εμπόριο. Το 1846, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης των Συντηρητικών, και μέχρι το 1859 ο Γλάδστον είχε απομονωθεί πολιτικά χωρίς να ανήκει ουσιαστικά σε καμία παράταξη. Αυτή την περίοδο άρχισε να πιστεύει στη θρησκευτική ελευθερία και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ενότητας στην Ιταλία. Το 1859 εισήλθε στο κόμμα των Φιλελεύθερων του Πάλμερστον, παρά το γεγονός ότι δεν ενέκρινε πλήρως την πολιτική του. Πέτυχε μαζί με τον Πάλμερστον και τον Ράσελ να επιτευχθεί η ενότητα της Ιταλίας. Παράλληλα συνέχισε την προσπάθεια για την απαλλαγή φόρων εισαγωγής και ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό το ελεύθερο εμπόριο. Το 1853 η αγγλική κυβέρνηση τον έστειλε να εξετάσει την κατάσταση στα Επτάνησα, που αγωνίζονταν τότε για την ένωσή τους με την Ελλάδα. Η αποστολή αυτή απέτυχε, γιατί τα Επτάνησα επέμεναν στην ένωσή τους με την Ελλάδα, ενώ η Αγγλία την απέκρουε κατηγορηματικά. Το 1862 ως υπουργός των Οικονομικών ψήφισε για την παραχώρηση των Ιόνιων νησιών στην Ελλάδα. Το 1868, μετά την παραίτηση του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του, του συντηρητικού Ντισραέλι, ο Γλάδστον κλήθηκε από τη βασίλισσα Βικτόρια να σχηματίσει κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός ο Γλάδστον πέτυχε το χωρισμό κράτους και εκκλησίας στην Ιρλανδία, τη μεταρρύθμιση της λαϊκής εκπαίδευσης, προώθησε τη νομική αναγνώριση των συνδικάτων, τον αγροτικό νόμο της Ιρλανδίας, τους νόμους του ελεύθερου εμπορίου, της ίσης κατανομής των φόρων, της επέκτασης του δικαιώματος ψήφου στους κατοίκους της υπαίθρου και περιόρισε τις αμυντικές δαπάνες. Κατόρθωσε, επίσης, να πετύχει την παραχώρηση της Θεσσαλίας και της Άρτας (1881) στην Ελλάδα. Στην προσπάθειά του να μειώσει την ένταση ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Αγγλία επιχείρησε να παραχωρήσει αυτοδιοίκηση στους Ιρλανδούς, αλλά συνάντησε την αντίδραση των Βρετανών, γεγονός που το 1989 οδήγησε στην παραίτησή του. Ο Γλάδστον υπήρξε επίσης λογοτέχνης, ιστορικός και συγγραφέας. Μετέφρασε από τα λατινικά τις ωδές του Οράτιου και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ομηρικό ζήτημα.

Η συνέχεια στο επόμενο…