Ελλάς και Ευρώπη!.. (12)

Κωδικός Πόρου: 00285-112362-6018
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/08/14 22:40
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελλάς και Ευρώπη!.., 00285-112362-6018
Περιγραφή:

Ελλάς και Ευρώπη!.. (12)

Μια σειρά δεκάδων άρθρων, τα οποία εγράφησαν για τις σχέσεις των Ελλήνων με όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης!.. Μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι μέλος μιας Ενωμένης Ευρώπης, αλλά είναι η πρώτη που έθεσε τις βάσεις για μια συνένωση κοινοτήτων, όπως στην αρχαιότητα με τον Θησέα!.. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με την Αγγλία (Βρετανία), όπου οι αναγνώστες θα έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν συγκλονιστικά ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία!..

Συνέχεια από το προηγούμενο…

Νίκολας Χάμμοντ (Hammond 1907-2001). Σύγχρονος Άγγλος αρχαιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίων. Σύνδεσμος του Βρετανικού στρατού στην Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών από 7 Μαΐου 1996.
Θα διαβάσουμε αποσπάσματα από το βιβλίο του «The miracle that was Macedonia» Ελληνική έκδοση Παπαδήμα με τίτλο «Το θαύμα που δημιούργησε η Μακεδονία», 1995, μετάφρ. Φ. Βώρος.
 «Ως μέλη του ελληνικού έθνους και χρήστες της ελληνικής γλώσσας, οι Μακεδόνες μετείχαν στην ικανότητα που είχαν και οι άλλοι Έλληνες, να επινοούν νέες ιδέες και να δημιουργούν νέες πολιτικές μορφές.»
 «Όταν είχε κατακτήσει την Ασία ο Αλέξανδρος, προχώρησε να καθιερώσει για όλους τους ανθρώπους μέσα στα όρια του βασιλείου του "ομόνοια και ειρήνη και συνεργασία" του ενός με τον άλλο... Οι έννοιες αυτές απετέλεσαν το δράμα των θεμελιωτών της Κοινωνίας των Εθνών και των Χριστιανών στοχαστών. Αυτό που ήταν αξιοθαύμαστο για τον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες ήταν ότι αυτοί έθεσαν αυτές τις ιδέες στην πράξη... Το επίπεδο στο οποίον η έννοια της φιλίας και της συνεργασίας μπορούσε να αποκτήσει πρακτικό περιεχόμενο, ήταν το επίπεδο των ανδρών με αρετή, οποιασδήποτε φυλετικής προέλευσης ή χρώματος...»
 «Σ' αυτόν λοιπόν τον λαό, τον προικισμένο λαό, τόσο μικρόν σε πλήθος, αλλά τόσο ικανό, οφείλουμε την κληρονομιά που έχουμε από την Ελληνική γραμματεία και παιδεία και από τις δικές του ιδέες περί φυλετικής ανοχής και συνεργασίας, ιδέες, που περισσότερο από κάθε άλλο λαό, οι Μακεδόνες, μαζί με τους άλλους Έλληνες, έθεσαν σε πρακτική εφαρμογή κατά τρόπο απαράμιλλο, που δεν έχει ξεπεραστεί στους αιώνες που ακολούθησαν.»

Άλαν Τζον Μπέιαρντ Γουέις (1879-1957). Διάσημος Άγγλος αρχαιολόγος, ελληνιστής. Σπούδασε φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο οποίο και διορίστηκε αργότερα καθηγητής της αρχαιολογίας. Νέος άρχισε να εργάζεται στην Ελλάδα και το 1914 διορίστηκε διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Πραγματοποίησε ανασκαφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και εργάστηκε συστηματικά στις Μυκήνες και τη Θεσσαλία. Ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εργασίας του στην Ελλάδα με πολλές διαλέξεις σε πολλές χώρες, με άρθρα και με βιβλία όπως τα εξής: «Προϊστορική Θεσσαλία» (1912), στο οποίο συνεργάστηκε με το Μ. Τόμσον, «Οι νομάδες των Βαλκανίων» (1914), «Όμηρος» (1962) κ.ά.

Τζέιμς Χούκερ (James Hooker 1931-1991), Άγγλος γλωσσολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου. Διαβάζουμε μερικά αποσπάσματα από το σύγγραμμά του «Εισαγωγή στη Γραμμική Β', 1980. Ελληνική έκδοση Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 1994, μετάφραση Χαράλαμπος Μαραβέλιας.
 «Οι Μινωίτες (Κρήτες) ήσαν οι εφευρέτες της γραφής στο χώρο του Αιγαίου. Όχι μόνο επινόησαν αύτη την τέχνη, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού διατήρησαν την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και βελτίωση της.»
 «Η επινόηση της γραφής στην Κρήτη δεν υπαγορεύτηκε από κάποια επιθυμία επικοινωνίας, αλλά από οικονομική αναγκαιότητα... χρησιμοποιούσαν την γραφή για δύο κυρίως σκοπούς: για τον προσδιορισμό της ιδιοκτησίας και για την τήρηση αρχείων.»
 «Όσον αφορά τους ήχους που αντιπροσωπεύονται στην Γραμμική Β', η Αποκρυπτογράφηση μας έδωσε την δυνατότητα... να σχηματίσουμε μια ιδέα (αν όχι κάτι περισσότερο) ενός πολύ πρώιμου σταδίου στην εξέλιξη της Ελληνικής γλώσσας.»

Πέτρος Χωλ (Πίτερ Χολ) (Sir P. Hall). Σύγχρονος διάσημος Άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται, ερασιτεχνικά, με το θέατρο. Ως επαγγελματίας σκηνοθέτης συνεργάστηκε με πολλά θέατρα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Διατέλεσε διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης του Λονδίνου, του Βασιλικού Σαικσπηρικού Θιάσου και του Εθνικού Θεάτρου. Οι μεταφορές του κλασικού ρεπερτορίου που έκανε με το θίασό του παραμένουν υποδειγματικές και άνοιξαν ένα νέο δρόμο για την παρουσίαση του αρχαίου δράματος, ιδιαίτερα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Αυτός και ο λόγος που έκανε αίσθηση μία δήλωσή του:
 «Η θρησκεία μου είναι ο Σοφοκλής...» (Από συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Θ. Λάλα με την ευκαιρία της σκηνοθεσίας στα έργα «Οιδίπους τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» στο θέατρο της Επιδαύρου στα τέλη Αυγούστου 1996. Πηγή: Η εβδομαδιαία έκδοση «Το Βήμα» της 26ης Αυγούστου 1996.)

Ζ. Barbu. Σύγχρονος Άγγλος ανθρωπολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου.
 «(Η Ιστορία του εσωτερικού ανθρώπου είναι αλληλένδετη με την ιστορία των πολιτισμών) γι' αυτό φωνάζω: "Πίσω στους Έλληνες". Η επιστροφή στους Έλληνες επιβάλλεται για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι πρακτικός: Τα δεδομένα που έχουμε για την Ελλάδα είναι περισσότερα, πιο διαφοροποιημένα και καλύτερα επεξεργασμένα από εκείνα που αναφέρονται σε άλλους πολιτισμούς...»
 «Οι Έλληνες ανακάλυψαν το αληθινό πρόσωπο, οικοδομώντας το εσωτερικό τους "είναι" πάνω στην ισορροπία ανάμεσα σε δύο αντίθετες ψυχικές διαδικασίες: την "εξατομίκευση" και την "εκλογίκευση"... Επεξεργάστηκαν την τέλεια μορφή, το πρότυπο του προσώπου.» (Από το βιβλίο του «Problems of Historical Psychology» (Προβλήματα Ιστορικής Ψυχολογίας), Λονδίνο 1960. Πηγή: Το βιβλίο «Μύθος και σκέψη στην Αρχαία Ελλάδα» του J. P. Vemant Ελληνική έκδοση «Νεφέλη», σελ. 18, 22.)

Η συνέχεια στο επόμενο!...