Υπήρχε πηγή στην ελληνική αρχαιότητα η οποία ενέπνεε όσους έπιναν το νερό της;

Κωδικός Πόρου: 00285-111767-3141
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 24/09/12 20:03
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111767-3141
Περιγραφή:

Διαβάστε τι αναφέρει η Ελληνική Μυθολογία για την Αγανίππη, κόρη του θεού Τερμησσού και ομώνυμη πηγή στους πρόποδες του Ελικώνα, που θεωρήθηκε ιερό των Μουσών!.. Την πηγή αυτή τη μνημονεύει ο Παυσανίας και μάλιστα υπάρχει και Κέντρο Νεολαίας αφιερωμένο στο όνομα της αρχαίας αυτής Νύμφης, της Αγανίππης!..

Η Αγανίππη, όπως όλοι γνωρίζουν, ήταν μία Νύμφη της ελληνικής αρχαιότητας, κόρη του ποτάμιου θεού Τερμησσού και ομώνυμη πηγή στους πρόποδες του Ελικώνα, που θεωρήθηκε ιερό των Μουσών!.. Πίστευαν πως το νερό της πηγής αυτής, που λεγόταν και Ιπποκρήνη, είχε την ιδιότητα να εμπνέει όσους το έπιναν. Δημιουργήθηκε –λέει- από τον καλπασμό του Πήγασου και συνδέθηκε με τις Μούσες ως πηγή ποιητικής εμπνεύσεως. Εξαιτίας της πηγής της Αγανίππης, οι Μούσες λέγονταν και Αγανιππίδες.

Ο περιηγητής Παυσανίας (140 μ.Χ) γράφει ότι κινούμενος κάποιος προς το ιερό των Μουσών συναντά αριστερά του την πηγή Αγανίππη (*), για την οποίαν λέγουν ότι είναι κόρη του Τερμησσού (Περμησσού). Με βάση τη διεύθυνση πρέπει να βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο ή τον Κοκκαλά ή την Σκοπιά (Μυγδαλάκι), με πιθανότερη την τελευταία αφού έχει όλο το χρόνο νερό και μαύρη άμμο στον πυθμένα, σύμφωνα με το επίθετο «μελάνυδρος» που της δίνει ο Ησίοδος. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στον Κοκκαλά μάρμαρο με επιγραφή, κολώνα από μαύρο μάρμαρο και σφαιρική πέτρα.

Η ιερή πηγή της Βοιωτίας, Αγανίππη, θεωρήθηκε δημιούργημα των Μουσών, ήταν αφιερωμένη στις Μούσες και σύμφωνα με την παράδοση ενέπνεε σε αυτόν που έπινε το νερό της, ποιητική έμπνευση. Σε κείνη τη δεντρόφυτη πλαγιά έφτασε, από την Πισιδία της Ιωνίας, κάποια ιέρεια με μαντικές ικανότητες. Από τη στιγμή που η Αγανίππη άρχισε, εγκατεστημένη εκεί, να ιερουργεί και να προσφέρει τις μαντικές της γνώσεις, χρησιμοποιώντας το ιερό νάμα της πηγής, ο μύθος αγκάλιασε την ύπαρξή της ολότελα. Είπανε πως ήταν Νύμφη Θεϊκή, κόρη του Περμησσού ποταμού, προστάτισσα του ανθρώπινου νου.

Προ καιρού μάλιστα (και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2011) είχε δημοσιευθεί στις εφημερίδες μία Ημερίδα που θα γινόταν για την Υγεία και την Αλληλεγγύη στο Κοινωνικό Κέντρο Νεολαίας Νεοχωρίου "Η Αγανίππη", απ’ όπου και η παραπάνω εικόνα της!.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

*[5] ἐν Ἑλικῶνι δὲ πρὸς τὸ ἄλσος ἰόντι τῶν Μουσῶν ἐν ἀριστερᾷ μὲν ἡ Ἀγανίππη πηγή --θυγατέρα δὲ εἶναι τὴν Ἀγανίππην τοῦ Τερμησσοῦ λέγουσι, ῥεῖ δὲ καὶ οὗτος ὁ Τερμησσὸς περὶ τὸν Ἑλικῶνα--, τὴν δὲ εὐθεῖαν ἐρχομένῳ πρὸς τὸ ἄλσος ἔστιν εἰκὼν Εὐφήμης ἐπειργασμένη λίθῳ: τροφὸν δὲ εἶναι τὴν Εὐφήμην λέγουσι τῶν Μουσῶν. [6] ταύτης τε οὖν εἰκὼν καὶ μετ' αὐτὴν Λίνος ἐστὶν ἐν πέτρᾳ μικρᾷ σπηλαίου τρόπον εἰργασμένῃ: τούτῳ κατὰ ἔτος ἕκαστον πρὸ τῆς θυσίας τῶν Μουσῶν ἐναγίζουσι. λέγεται δὲ ὡς ὁ Λίνος οὗτος παῖς μὲν Οὐρανίας εἴη καὶ Ἀμφιμάρου τοῦ Ποσειδῶνος, μεγίστην δὲ τῶν τε ἐφ' αὑτοῦ καὶ ὅσοι πρότερον ἐγένοντο λάβοι δόξαν ἐπὶ μουσικῇ, καὶ ὡς Ἀπόλλων ἀποκτείνειεν αὐτὸν ἐξισούμενον κατὰ τὴν ᾠδήν…» (Παυσανίου, Ελλάδος Περιήγησις, Βοιωτικά, 24, 5-6]