Τι υποστήριζε ο Μίμνερμος από την Κολοφώνα;

Κωδικός Πόρου: 00285-111697-7211
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/06/15 19:27
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111697-7211
Περιγραφή:

Τι υποστήριζε ο Μίμνερμος από την Κολοφώνα;

Υπαινικτικές αναφορές σε πολεμικά γεγο­νότα της εποχής του (αγώνες εναντίον των Λυδών) βοηθούν σε μια όχι και τόσο βέβαιη χρονο­λόγηση - φαίνεται πως ήταν συνομήλικος του Σόλωνα· υπάρχει μια αναφορά των δύο ποιητών του ενός στον άλλον: ο Μίμνερμος δήλωσε την επιθυμία του να πεθάνει στα 60 του, ενώ ο Σόλωνας περίμενε την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής στα 80 (!!).

ΛΕΝΕ πως ο Μίμνερμος από την Κολοφώνα (ή τη Σμύρνη: Κολοφώνιος), ήταν ένας λυρικός ποιητής του 7ου αι. π.Χ. Υπαινικτικές αναφορές σε πολεμικά γεγο­νότα της εποχής του (αγώνες εναντίον των Λυδών) βοηθούν σε μια όχι και τόσο βέβαιη χρονο­λόγηση - φαίνεται πως ήταν συνομήλικος του Σόλωνα· υπάρχει μια αναφορά των δύο ποιητών του ενός στον άλλον: ο Μίμνερμος δήλωσε την επιθυμία του να πεθάνει στα 60 του (απόσπ. 6 D.), ενώ ο Σόλωνας περίμενε την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής στα 80 (απόσπ. 22 D.). Η ύστερη αρ­χαιότητα θεωρούσε τον Μίμνερμο αρχηγέτη της ελε­γείας· η αλήθεια είναι ότι μερικά από τα ποιή­ματα του είχαν υμνητικό χαρακτήρα (το 13 D. αναφέρεται σε έναν γενναίο στρατιώτη και ίσως ήταν μέρος της Σμυρνηίδας του) ή ήταν περι­γραφές (12 D.: για την ιδιαίτερη πατρίδα του), στην πλειονότητα τους όμως ήταν ποιήματα στα οποία ο Μίμνερμος πραγματευόταν το απαισιόδοξο θέ­μα της προσωρινότητας του ανθρώπου, θρηνολογώντας για την τόσο μικρή διάρκεια της ζω­ντάνιας και της ικμάδας του ανθρώπου και εκ­φράζοντας τον φόβο του μπροστά στα βάσανα των γηρατιών (1-6 D.).
Σαν τον Σημωνίδη (29 D.), έχοντας και αυτός για πρότυπο του τον Όμηρο (2 D.: Ιλιάδα Ζ 146 εξξ.) ζωγραφίζει την αντίθεση ανάμεσα στη νεανική ακμή του αν­θρώπου και τη γεροντική του κατάπτωση, περι­γράφοντας με τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό ιδίως τα δύσκολα χρόνια των γηρατιών: να γιατί ευχό­ταν τον θάνατο του στα 60 του χρόνια (βλ. παρα­πάνω). Αυτή η μελαγχολία που κυρίευε την ψυ­χή του καθώς στοχαζόταν πάνω στην ανθρώπι­νη ζωή έχει τα χαρακτηριστικά της ελεγείας με τη σύγχρονη σημασία της λέξης.
Περίφημος ήταν όμως ο Μίμνερμος στην αρχαιότητα για τα ερωτι­κά του ποιήματα· η αλεξανδρινή συλλογή των ποιημάτων του (ή ένα βιβλίο ποιημάτων του) έφερε τον τίτλο Ναννώ (ήταν το όνομα μιας αυλητρίδας, στην οποία - αποσπ. 7 και 8 - ο Μίμνερμος απηύθυνε τον λόγο του). Όμως αυτά ακριβώς τα κομμάτια που συγκεντρώθηκαν εκεί περιέχουν" και μυθικές διηγήσεις, όπως είναι η διήγηση για τον Ήλιο στο κοπιαστικό του ταξίδι (10) ή η δι­ήγηση για τον Ιάσονα και το χρυσόμαλλο δέρας.
Φαίνεται πως ο Μίμνερμος ήταν ο πρώτος ποιητής που χρησιμοποίησε για τέτοιου είδους μυθικές διη­γήσεις το ελεγειακό μέτρο· οι επιδράσεις όμως που άσκησε σ' αυτόν ακριβώς τον τομέα δεν μπορούν να ελεγχθούν εξαιτίας της λειψής πα­ράδοσης· το όνομα πάντως του Μίμνερμου περιλήφθηκε στον Κανόνα των ελεγειακών ποιητών. Οπωσ­δήποτε, ό,τι έχουμε σήμερα από τα ποιήματα του Μίμνερμου, με τους "ελεγειακούς", κατά κύριο λόγο, τους απαισιόδοξους τόνους τους, είναι φανερό ότι μόνο μία όψη αυτού του δεξιοτέχνη της έκ­φρασης ποιητή μας βοηθούν να γνωρίσουμε. Μερικούς στίχους του τους βρίσκουμε πια στη συλλογή των στίχων που μας παραδόθηκαν με το όνομα του Θέογνη (εκεί 1020-23). Ένα ιαμ­βικό απόσπασμα: 15, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον περίφημο Μίμνερμο από τον Κολοφώνα.

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος.