Τι ήταν η λεγόμενη αποκολοκύνθωσις του Σενέκα;

Κωδικός Πόρου: 00285-111692-7289
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 22/06/15 20:01
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111692-7289
Περιγραφή:

Τι ήταν η λεγόμενη αποκολοκύνθωσις του Σενέκα;

Μιλάμε, ασφαλώς, για έναν άνθρωπο, όπως ο Σενέκας, η σχολή του οποίου επιβλήθηκε γρήγορα στη Ρώμη και συγκέντρωσε γύρω της όλη την εκλεκτή κοινωνία της ρωμαϊκής πρωτεύουσας. Οι διαβολές όμως της Μεσσαλίνας συντέλεσαν ώστε να εξοριστεί ο Σενέκας στην Κορσική. Από εκεί ανακλήθηκε το 49 μ.Χ. από την Αγριππίνα και του ανατέθηκε η διαπαιδαγώγηση του γιου της Νέρωνα. Τι ήταν, όμως, η λεγόμενη αποκολοκύνθωσις του Σενέκα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

ΠΡΩΤΑ-πρώτα ας δούμε ποιος ήταν ο Σενέκας: Ο Λεύκιος Ανναίος Σενέκας (4-65 μ.Χ.) ήταν ένας Ρωμαίος φιλόσοφος, τραγικός ποιητής και συγγραφέας. Ήταν γιος του ρήτορα Λεύκιου Ανναίου Σενέκα του Πρεσβύτερου και γεννήθηκε στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Ο πατέρας του τον έφερε στη Ρώμη σε μικρή ηλικία και φρόντισε για τη μόρφωσή του διδάσκοντάς τον ο ίδιος τη ρητορική. Σταδιοδρόμησε γρήγορα ως δικηγόρος και κατά προτροπή του πατέρα του ίδρυσε φιλοσοφική σχολή.
Η σχολή του Λεύκιου Σενέκα επιβλήθηκε γρήγορα στη Ρώμη και συγκέντρωσε γύρω της όλη την εκλεκτή κοινωνία της ρωμαϊκής πρωτεύουσας. Οι διαβολές όμως της Μεσσαλίνας συντέλεσαν ώστε να εξοριστεί ο Σενέκας στην Κορσική. Από εκεί ανακλήθηκε το 49 μ.Χ. από την Αγριππίνα και του ανατέθηκε η διαπαιδαγώγηση του γιου της Νέρωνα. Η ευεργετική επίδραση του φιλόσοφου φάνηκε στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Νέρωνα, που κυβέρνησε συνετά την αυτοκρατορία. Ο μαθητής όμως πλήρωσε με αχαριστία το δάσκαλό του (το 65 μ.Χ. ο Σενέκας υποχρεώθηκε από το Νέρωνα να αυτοκτονήσει).
Η φιλοσοφία του Σενέκα είναι η στωική και οι ηθικές αρχές που διδάσκει πλησιάζουν προς τη χριστιανική διδασκαλία. Γι’ αυτό και το έργο του διαβάστηκε πολύ. Ο Σενέκας έγραψε πολλά φιλοσοφικά βιβλία, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι: «Διάλογοι», «Φυσικά ζητήματα», «Περί της γαλήνης της ψυχής» και «Περί προνοίας». Αξιόλογη είναι μια σάτιρά του, που έχει τη χαρακτηριστική ονομασία «Αποκολοκύνθωση του Θείου Κλαυδίου». Ο Σενέκας έγραψε ακόμα και τραγωδίες, όπως «Ηρακλής μαινόμενος», «Τρωάδες», «Φοίνισσες», «Μήδεια», καθώς και 124 επιστολές, η γνησιότητα των οποίων ωστόσο αμφισβητείται.

Η αποκολοκύνθωσις του Σενέκα

Η αποκολοκύνθωσις του Σενέκα ήταν μια σάτιρα του αυτοκράτορα Κλαύδιου, που αποδίδεται στον Σενέκα. Σύμφωνα με τον Δίωνα Κάσσιο, ο φιλόσοφος Σενέκας έγραψε μια αποκολοκύνθωση (αντίθετο του αποθέωση) για τον ηλίθιο αυτοκράτορα Κλαύδιο, μετά το θάνατό του. Πρόκειται για μια διασκεδαστική φάρσα, πότε έμμετρη και πότε πεζή, που δείχνει την άφιξη του Κλαύδιου στον ουρανό, τη δυσκολία να εξακριβωθεί ποιος είναι λόγω της άναρθρης ομιλίας του, τη συζήτηση αν πρέπει ή όχι να γίνει θεός και την πρόταση του Αυγούστου να απελαθεί από τον ουρανό λόγω των εγκλημάτων του. Αμέσως ο Ερμής τον αρπάζει από το λαιμό και τον σέρνει στον Άδη, όπου βρίσκει τον παλαιό του απελεύθερο Νάρκισσο και τα κοινά τους θύματα, που τον κατηγορούν στον Αιακό. Ο Αιακός, ακολουθώντας το σύστημα του Κλαύδιου, ακούει όλες τις εναντίον του κατηγορίες, αλλά αρνείται να ακούσει τους συνηγόρους του, και ο Κλαύδιος καταδικάζεται να γίνει κλητήρας των απελευθέρων του.

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, εγκυκλοπαίδεια «δομή», εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία».