Τι ήσαν –άραγε- τα Σατουρνάλια;

Κωδικός Πόρου: 00285-111753-3514
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/12/12 20:17
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111753-3514
Περιγραφή:

Τι ήσαν –άραγε- τα Σατουρνάλια;

«Επίσημα ενδύματα δε φοριούνταν, ενώ οι δούλοι δεν μπορούσαν να τιμωρηθούν κι αντιμετώπιζαν με χλευασμό τους κυρίους τους! Γενικότερα οι ρόλοι αντιστρέφονταν ανάμεσα σε δούλους κι ιδιοκτήτες, κάτι που οδηγούσε σε ξέφρενο γλέντι, άφθονη οινοποσία και ακολασίες: γι' αυτό το λόγο, με την έλευση του Χριστιανισμού, η λέξη "σατουρνάλια" ήταν ταυτόσημη με τα "όργια"» !..

Σκηνή από τα αρχαία ρωμαϊκά Σατουρνάλια.

ΤΑ ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑ, λέει- ήταν μια Μεγάλη γιορτή των Ρωμαίων προς τιμή του Σατούρνου, θεού αντίστοιχου με τον ελληνικό Κρόνο.

Η γιορτή άρχιζε κάθε χρόνο σαν σήμερα, στις 17 Δεκεμβρίου, και διαρκούσε αρχικά τρεις μέρες, ενώ αργότερα η διάρκειά της έγινε επταήμερη. Από το 2ο αι. π.Χ. αλλοιώθηκε ο πρωταρχικός αγροτικός χαρακτήρας της. Η κυριότερη θρησκευτική εκδήλωσή της ήταν η δημόσια θυσία την πρώτη μέρα στο θεό Σατούρνο.

Στη διάρκεια των Σατουρναλίων γινόταν μια συμβολική επιστροφή στην εποχή του Σατούρνου, τη χρυσή εποχή, όπου δεν υπήρχε οργανωμένη πολιτεία ούτε κρατικός καταναγκασμός ούτε ταξικές διακρίσεις. Τα σχολεία και οι διάφορες υπηρεσίες έπαυαν να λειτουργούν και στους δρόμους των πόλεων κυκλοφορούσαν χαρούμενα πλήθη πολιτών μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα.

Στα πλαίσια του εορτασμού αποκτούσαν για λίγες μέρες και οι δούλοι απόλυτη ελευθερία συμπεριφοράς, ενώ οργανώνονταν πλούσια γεύματα και διασκεδάσεις. Ακόμη ήταν ελεύθερα για όλους τα τυχερά παιχνίδια, γίνονταν ανταλλαγές δώρων και δινόταν αμνηστία σε πολλούς κατάδικους.

Γενικά, οι μέρες των Σατουρναλίων ήταν για τους Ρωμαίους μέρες χαράς και απαλλαγής από τις φροντίδες της καθημερινής ζωής. Πολλές από τις συνήθειες αυτές πέρασαν στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς των μεταγενέστερων εποχών.

Τι γράφει η «Βικιπαίδεια»

Τα Σατουρνάλια ήταν γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στο θεό Σατούρνους, ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο. Πραγματοποιούταν κατά τους χειμερινούς μήνες κατά την περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου, συνήθως στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά αργότερα η γιορτή κρατούσε έως και μια βδομάδα, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Τα Σατουρνάλια ήταν μεγάλη και σημαντική γιορτή για τους Ρωμαίους, οι οποίοι τα ταύτιζαν με τα αρχαία Κρόνια. Εκτός από τις τυπικές θυσίες, η γιορτή περιλάμβανε δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, όπως την ανταλλαγή μικρών δώρων ή υπαίθριες αγορές. Επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους. Επίσημα ενδύματα δε φοριούνταν, ενώ οι δούλοι δεν μπορούσαν να τιμωρηθούν κι αντιμετώπιζαν με χλευασμό τους κυρίους τους. Γενικότερα οι ρόλοι αντιστρέφονταν ανάμεσα σε δούλους κι ιδιοκτήτες, κάτι που οδηγούσε σε ξέφρενο γλέντι, άφθονη οινοποσία και ακολασίες: γι' αυτό το λόγο, με την έλευση του Χριστιανισμού, η λέξη "σατουρνάλια" ήταν ταυτόσημη με τα "όργια".