Τι είχε πει ο Αγασικλής για το πώς διοικείται ένας λαός;

Κωδικός Πόρου: 00285-111764-3183
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/10/12 21:41
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111764-3183
Περιγραφή:

Τι είχε πει ο Αγασικλής για το πώς διοικείται ένας λαός;

Στην ερώτηση: «Πώς αν τις αδορυφόρητος ων άρχειν ασφαλώς δύναιτο;» Απάντησε: «Εάν ούτως αυτών άρχη, ως οι πατέρες των υιών» («Πώς μπορεί να διοικεί κανείς έναν λαό χωρίς σωματοφύλακες;» - «Αν τον διοικεί όπως οι πατέρες τα παιδιά τους»!..) Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...

Είναι αλήθεια ότι με το όνομα Αγασικλής συναντάμε έξι ιστορικά πρόσωπα στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1. Αγασικλής ή Ηγησικλής, βασιλιάς της Σπάρτης που διαδέχτηκε τον πατέρα του Αρχίδαμο το 600 ή 590 π.Χ. κι έκανε έναν άτυχο πόλεμο με τους Τεγεάτες. Στη συλλογή λακωνικών αποφθεγμάτων, που αποδίδεται στον Πλούταρχο, υπάρχουν και μερικά ρητά του Αγασικλή. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είναι το εξής: Στην ερώτηση: «Πώς αν τις αδορυφόρητος ων άρχειν ασφαλώς δύναιτο;» Απάντησε: «Εάν ούτως αυτών άρχη, ως οι πατέρες των υιών» («Πώς μπορεί να διοικεί κανείς έναν λαό χωρίς σωματοφύλακες;» - «Αν τον διοικεί όπως οι πατέρες τα παιδιά τους»).

2. Αθλητής που καταγόταν από την Αλικαρνασσό. Στους αγώνες του Τριοπικού Ιερού ο Αγασικλής πήρε μαζί του τον τρίποδα που αποτελούσε το έπαθλο του νικητή, αντί να τον αφιερώσει, κατά το έθιμο, στο ναό. Αυτό έγινε αφορμή να αποκλειστεί η Αλικαρνασσός από την Εξάπολη, δηλαδή τις έξι δωρικές πόλεις που αποτελούσαν ενιαίο συγκρότημα.

3. Γιος ενός Σκύθη που έμενε στον Πειραιά και κατόρθωσε με δωροδοκία να αποκτήσει δικαιώματα Αθηναίου πολίτη. Οι ρήτορες Δείναρχος και Υπερείδης έβγαλαν λόγους εναντίον του γι' αυτή του την ενέργεια.

4. Φιλόσοφος της Σχολής των Ακαδημαϊκών, μαθητής του Καρνεάδη.

5. Θηβαίος που εξυμνείται από τον Πίνδαρο για μια νίκη του. Γιος του βοιωτάρχη Παγώνδα και εγγονός του Αιολάδα.

6. Γιος του Κτησία, που αναφέρεται σε μια επιγραφή της Ταυρικής χερσονήσου ως ιερέας, γυμνασίαρχος και αγορανόμος.