Σαν σήμερα, στη μάχη των Πλαταιών…

Κωδικός Πόρου: 00285-111812-1023
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 27/08/11 15:21
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111812-1023
Περιγραφή:

Σαν σήμερα, στη μάχη των Πλαταιών…

«Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν», έλεγε σε μια χαμένη τραγωδία του ο Ευριπίδης!.. Είναι ευτυχής εκείνος που γνωρίζει ιστορία!.. Και η μάχη των Πλαταιών, που έγινε σαν σήμερα το 479 π.Χ., ήταν η μεγάλη, η ένδοξη για τους Έλληνες μάχη, που στάθηκε η τελευταία των μηδικών πολέμων στην αρχαία Ελλάδα!...


Οι Πλαταιές από το βουνό Κιθαιρώνας, όπως φαίνεται σε μια παλιά γκραβούρα.

Σήμερα πολύ πρωϊ βρέθηκα για λίγο στα ερείπια των Πλαταιών, της δοξασμένης αυτής πόλης, τα οποία σώζονται κοντά στο χωριό Κούλα. Και είδα με συγκίνηση να διακρίνονται τα ίχνη της ακρόπολης κι ένα μεγάλο μέρος απ' τα τείχη. Ήταν –αν θέλετε- ένα ιερό προσκύνημα στο χώρο των προγόνων μας, που έδωσαν μία από τις πιο ιστορικές μάχες της ανθρωπότητας! Ας έλθουμε, όμως, στα γεγονότα της μάχης αυτής:

ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ, οι Πλαταιές, η αρχαιότατη κι ιστορική πόλη της Βοιωτίας, πράγματι είχαν κτιστεί απ' τους Θηβαίους ή, σύμφωνα με τη γνώμη του Παυσανία, από κατοίκους της περιοχής και ονομάστηκαν απ' το όνομα της κόρης του Ασωπού, Πλαταίας. Και είναι αλήθεια ότι στα χρόνια των μηδικών πολέμων, η πόλη καταστράφηκε από τους Πέρσες (480 π.Χ.).

Χάρτης που δείχνει τις κινήσεις των Περσών και των Ελλήνων από το 480 π.Χ μέχρι το 479 π.Χ

Στα 479 π.Χ. έγινε στην περιοχή των Πλαταιών η περίφημη ιστορική μάχη των Πλαταιών, που κατάληξε σε φοβερή ήττα των περσικών στρατευμάτων. Από τότε η πόλη των Πλαταιών κηρύχτηκε ιερή και απαραβίαστη και, αφού ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια των Αθηναίων, έζησε μέχρι τα χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου ειρηνικά και ήσυχα!

Δυστυχώς, όμως,  στα 431 π.Χ., 300 Θηβαίοι μπήκαν τη νύχτα στις Πλαταιές και κατέσφαξαν 180 Πλαταιείς. Στα 429 π.Χ. η πόλη πολιορκήθηκε για δυο ολόκληρα χρόνια απ' τους Σπαρτιάτες, που τελικά την κατέλαβαν.

Τα πράγματα όμως για τους κατοίκους των Πλαταιών δεν ήσαν πλέον εύκολά. Οι περισσότεροι Πλαταιείς έφυγαν και έζησαν μέχρι τα 387 π.Χ. σε μια μακεδονική πόλη, τη Σκιώνη, κι έπειτα επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Αλλά ούτε και τώρα αφέθηκαν στην  ησυχία τους!.. Για δεύτερη φορά, στα 372 π.Χ., οι Θηβαίοι την κατάλαβαν και την κατάστρεψαν, αλλά απ' τη μάχη της Χαιρώνειας και ύστερα, με τη βοήθεια του Φίλιππου της Μακεδονίας και μέχρι το τέλος της ρωμαϊκής κυριαρχίας, οι Πλαταιές έζησαν και πάλι ειρηνικά.

Χάρτης που δείχνει τις κινήσεις των αντιπάλων στη μάχη των Πλαταιών.

Η μάχη των Πλαταιών

Στα 479 π.Χ. έγινε στις Πλαταιές η μεγάλη, ένδοξη για τους Έλληνες μάχη, που στάθηκε η τελευταία των μηδικών πολέμων στην αρχαία Ελλάδα.

Μετά απ' την ατυχία του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Ξέρξης, αφήνοντας το Μαρδόνιο στη Θεσσαλία, έφυγε για την Περσία. Ο Μαρδόνιος προσπάθησε να συνεννοηθεί με τους Αθηναίους, προτείνοντάς τους να συμμαχήσουν μαζί του με διάφορα ανταλλάγματα. Οι Αθηναίοι όμως αρνήθηκαν περήφανα κι έτσι ο Μαρδόνιος με τους 300.000 στρατιώτες του στρατοπέδεψε στην κοιλάδα του Ασωπού, κοντά στις Πλαταιές.

Με αρχηγό το Σπαρτιάτη Παυσανία, οι ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην Ελευσίνα (110.000 Έλληνες ή, σύμφωνα μ' άλλους ιστορικούς, μόνο 37.000).

Στην κρισιμότερη στιγμή της μάχης σκοτώθηκε ο Μαρδόνιος και οι Έλληνες, με ορμή, μπήκαν στο στρατόπεδο των Περσών και τους κατέσφαξαν. Απ' τη στρατιά του Μαρδονίου μόνο λίγες χιλιάδες πολεμιστών σώθηκαν. Κοσμοϊστορική ήταν η σημασία της μάχης των Πλαταιών, γιατί η Ελλάδα ελευθερώθηκε για πάντα απ' την ξένη εισβολή!.

Χάρτης που δείχνει το κύριο σημείο της μάχης. Η ελληνική υποχώρηση αποδιοργανώνεται και οι Πέρσες, περνώντας τον Ασωπό, επιτίθενται.

Οι Πλαταιείς, για την αντρεία που έδειξαν, τιμήθηκαν με βραβείο αντρείας και πήραν και χρηματική αμοιβή 80 τάλαντα, όπως γράφουν τουλάχιστον όλα τα ιστορικά κείμενα.

Σήμερα, όπως γράψαμε στην αρχή, τα ερείπια της δοξασμένης αυτής πόλης σώζονται κοντά στο χωριό Κούλα, όπου διακρίνονται τα ίχνη της ακρόπολης κι ένα μεγάλο μέρος απ' τα τείχη...

-----

ΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ: Έλληνας και Πέρσης οπλίτης, οι οποίοι μάχονται μεταξύ τους. (Οι εικόνες και τα σχεδιάγραμματα είναι δανεισμένα από την "Βικιπαίδεια", την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου).