Πόσο αρχαία είναι η αιώρα;

Κωδικός Πόρου: 00285-111695-7240
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 10/06/15 18:08
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111695-7240
Περιγραφή:

Πόσο αρχαία είναι η αιώρα;

Η αιώρα είναι αρχαίο παιχνίδι. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν αιώρα για ψυχαγωγία των εορταστών στη γιορτή προς τιμήν του Ικάριου και της κόρης του Ηριγόνης, η οποία είχε απαγχονιστεί από λύπη για τον φόνο του πατέρα της από κάποιους μεθυσμένους βοσκούς. Προσευχήθηκε όμως στους θεούς να πεθαίνουν όλες οι Αθηναίες παρθένες με τον δικό της θάνατο. Επειδή πραγματικά πολλές παρθένες παραφρονούσαν και απαγχονίζονταν χωρίς αιτία, οι Αθηναίοι ρώτησαν σχετικά το μαντείο, το οποίο τους απάντησε ότι έπρεπε να διοργανώσουν γιορτές για να εξευμενίσουν τον Ικάριο και την Ηριγόνη. Η γιορτή αυτή ονομάστηκε αιώρα!..

ΟΠΩΣ όλοι γνωρίζουμε, αιώρα είναι η κούνια, ένα παιδικό παιχνίδι. Αποτελείται από ένα κάθισμα στερεωμένο με δύο παράλληλα σχοινιά, τα οποία δένονται σε μια εγκάρσια δοκό, κλαδί δέντρου κλπ. Η αιώρα, μετά από τις κατάλληλες ωθήσεις, παίρνει την κίνηση του εκκρεμούς, απομακρύνεται από το σημείο ισορροπίας και μπαίνει σε φυσική κίνηση όπου κάθε της αιώρηση τείνει να φτάσει στο ύψος της προηγούμενης με τελική κατάληξη φυσικά το σημείο ισορροπίας.

Πόσο αρχαία είναι η αιώρα;

Η αιώρα είναι αρχαίο παιχνίδι. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν αιώρα για ψυχαγωγία των εορταστών στη γιορτή προς τιμήν του Ικάριου και της κόρης του Ηριγόνης, η οποία είχε απαγχονιστεί από λύπη για τον φόνο του πατέρα της από κάποιους μεθυσμένους βοσκούς. Προσευχήθηκε όμως στους θεούς να πεθαίνουν όλες οι Αθηναίες παρθένες με τον δικό της θάνατο. Επειδή πραγματικά πολλές παρθένες παραφρονούσαν και απαγχονίζονταν χωρίς αιτία, οι Αθηναίοι ρώτησαν σχετικά το μαντείο, το οποίο τους απάντησε ότι έπρεπε να διοργανώσουν γιορτές για να εξευμενίσουν τον Ικάριο και την Ηριγόνη. Η γιορτή αυτή ονομάστηκε αιώρα!

Στο αρχαίο θέατρο, αιώρα έλεγαν το σχοινί από το οποίο κρεμούσαν ένα ικρίωμα (τεχνητό άλογο ή άλλο φανταστικό ζώο, ή άρμα) που λειτουργούσε με ένα σύστημα που λεγόταν μηχανή και χρησίμευε για να ανεβάζει νοητά στους ουρανούς ή να κατεβάζει από εκεί διάφορα πρόσωπα –ανάλογα με την υπόθεση του έργου– για την επικοινωνία τους με τους θεούς ή για να φύγουν από τη σκηνή κλπ. Πολλές φορές στην άκρη της αιώρας υπήρχε μια αρπάγη (άρπαξαγκυρίς) από την οποία αιωρούνταν οι ηθοποιοί που παρίσταναν τους θεούς ή τους ημίθεους στις τραγωδίες.

Σήμερα, βεβαίως, οι αιώρες έχουν εξελιχθεί. Παίρνουν διάφορες μορφές και σχήματα, ενώ αιώρες έχουμε δει ακόμη και μεταξύ βουνών, κάτι σαν τα …. Τελεφερίκ, όπου οι ενδιαφερόμενοι απολαμβάνουν την μαγευτική θέα του τοπίου που απλώνεται παντού, όπως βλέπουμε στην κάτω φωτογραφία!..