Ποιος ήταν -λέει- ο ποιητής Άλεξις;

Κωδικός Πόρου: 00285-111750-3562
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 28/12/12 16:38
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111750-3562
Περιγραφή:

Ποιος ήταν -λέει- ο ποιητής Άλεξις;

Η «Σούδα» αναφέρει 245 έργα του: από αυτά μας είναι γνω­στοί περίπου 130 τίτλοι, ενώ με 15 τίτλους εκπροσω­πείται μεταξύ των θεμάτων του η μυθολογία! Το πλήθος των προσώπων στους τίτλους των έργων (πολλές γυναίκες, ιδίως εταίρες) υποδηλώνει ερωτικές ιστορίες και έργα χαρακτήρων, κάτι προς το οποίο μπορεί και να τον έσπρωξε ο ανταγωνισμός του προς τον Μένανδρο!..

Η εκπληκτικής ομορφιάς Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Μάϊρα (Μαρία) Ψιλοπούλου σε μία εντυπωσιακή φωτογράφηση για τα ήθη των αρχαίων Ελλήνων!..

Ο Άλεξις σύμφωνα με τα διάφορα αρχαία ελληνικά λεξικά, ήταν ένας ποιητής της Μέσης κωμωδίας. Έζησε περίπου από το 372 ως το 270 π.Χ. Καταγόταν από τους θούριους, έζησε όμως ως Αθηναίος πολίτης στην Αθήνα. Μνημονεύεται ως δάσκα­λος, και μάλιστα ως θείος του Μενάνδρου.
Η ασυνήθιστα μακρόχρονη διάρκεια της ζωής του Αλέξιδος επιβεβαιώνεται από διάφορες χρονικές αναφο­ρές που γίνονται στα έργα του (το σκώμμα του για τον Πλάτωνα: πριν από το 374· ο γάμος του Πτολεμαίου Β': γύρω στο 278 π.Χ.).

Βαρβάρα Κίρκη. Η πανέμορφη και εντυπωσιακή Ελληνίδα καλλιτέχνιδα σε μία φωτογράφηση για τα ήθη των Ελλήνων, όπως τουλάχιστον μας αναφέρει ο αρχαίος ποιητής Άλεξις!.. 

Η «Σούδα» αναφέρει 245 έργα του: από αυτά μας είναι γνω­στοί περίπου 130 τίτλοι· με 15 τίτλους εκπροσω­πείται μεταξύ των θεμάτων του η μυθολογία' το πλήθος των προσώπων στους τίτλους των έργων (πολλές γυναίκες, ιδίως εταίρες) υποδηλώνει ερωτικές ιστορίες και έργα χαρακτήρων, κάτι προς το οποίο μπορεί και να τον έσπρωξε ο ανταγωνισμός του προς τον Μένανδρο.
Ο Άλεξις πρέπει να εισήγαγε στην αττική κωμωδία τη μορφή του παρασίτου· είναι πιθανό τη μορφή αυτή να την πήρε από τις δωρικές φαρσοκωμω­δίες της πατρίδας του. Μερικά από τα έργα του είναι παρωδίες μύθων χρησιμοποίησε επίσης νουβελιστικά θέματα (Αίσωπος σε διάλογο με-τον Σόλωνα), καθώς και θέματα από τον χώρο της λογοτεχνίας (παρωδίες του Πλάτωνα στον «Φαίδρο»). Ο Χορός έπαιζε βέβαια ακόμη στον Αλεξιν, πού και πού, δρώντα ρόλο, είναι όμως πολλά τα σημάδια που δείχνουν μια συνεχώς αυξανό­μενη τάση προς τη Νέα κωμωδία.
Η επιτυχία του Αλέξιδος φαίνεται πως βασιζόταν στα ασυνήθιστα θέματα του και στην πρωτότυπη γλώσσα του! Η επίδραση που άσκησε ξεπέρασε τους συγχρό­νους του και έφτασε ως τον Πλαύτο (Poenulus;) και ως τον Τερέντιο.

ΠΗΓΕΣ:Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο γράφοντος

Φωτογραφικά άλμπουμ Μαρίας Ψιλοπούλου (πάνω) και Βαρβάρας Κίρκη.