Ποιος ήταν άραγε ο Παρμενίων;

Κωδικός Πόρου: 00285-111677-7728
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 09/10/15 21:23
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111677-7728
Περιγραφή:

Ποιος ήταν άραγε ο Παρμενίων;

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρέστη σήμερα στην διακλαδική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων «Παρμενίων 2015», θα ήταν ίσως χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά στα εγκυκλοπαιδικά μας λεξικά και να δούμε πώς έγινε θρυλικός κι αυτός ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Παρμενίων, που είχε, όμως, ένα τέλος όχι και τόσο ένδοξο! Αυτός έσωσε τον Αλέξανδρο από τη συνωμοσία του Πέρση Σισίνη και του Μακεδόνα Αλεξάνδρου του Λυγκηστού, γιατί ανακάλυψε εγκαίρως τη συνωμοσία τους και τους συνέλαβε!.. Έπειτα από τη μάχη των Γαυγαμήλων και την προέλασή του μέχρι την Περσέπολη, ο Αλέξανδρος τον έκανε τιμητικά διοικητή των Εκβατάνων!.. Ας διαβάσουμε το κείμενο που ακολουθεί πιο διεξοδικά!..

ΜΕ αφορμή το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρέστη σήμερα στην διακλαδική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων «Παρμενίων 2015», θα ήταν ίσως χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά στα εγκυκλοπαιδικά μας λεξικά και να δούμε πώς έγινε θρυλικός κι αυτός ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Παρμενίων, που είχε, όμως, ένα τέλος όχι και τόσο ένδοξο! Αυτός έσωσε τον Αλέξανδρο από τη συνωμοσία του Πέρση Σισίνη και του Μακεδόνα Αλεξάνδρου του Λυγκηστού, γιατί ανακάλυψε εγκαίρως τη συνωμοσία τους και τους συνέλαβε!.. Έπειτα από τη μάχη των Γαυγαμήλων και την προέλασή του μέχρι την Περσέπολη, ο Αλέξανδρος τον έκανε τιμητικά διοικητή των Εκβατάνων!..

Όπως είναι γνωστό, Παρμενίων είναι το όνομα 3 ιστορικών προσώπων της ελληνικής αρχαιότητας. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά:

1. Στρατηγός από τη Μακεδονία, που καταγόταν από τον ευγενή οίκο της Πέλλας και είχε ζήσει στους χρόνους του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Φίλιππος εκτίμησε γρήγορα τη στρατηγική τέχνη του και το συνετό χαρακτήρα του. Αφού νίκησε τους Δαρδάνους το 336 π.Χ. και πολιόρκησε το 346 π.Χ., την Άλο, που την κατέλαβε ο Φίλιππος, τον έστειλαν στην Αθήνα με τον Αντίπατρο και τον Ευρύλοχο για να συζητήσουν τους όρους ειρήνης με τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι εντυπωσιάστηκαν τόσο από το ήθος και τον χαρακτήρα του, ώστε μετά τη μάχη της Χαιρώνειας τον ονόμασαν επίτιμο πολίτη της Αθήνας. Το 342 π.Χ., η κατάληψη των Ωρεών από τον Παρμενίωνα έκανε το Φίλιππο κύριο όλης της Εύβοιας. Όταν ο Φίλιππος άρχισε να προετοιμάζεται για την εκστρατεία εναντίον των Περσών, έστειλε τον Παρμενίωνα στη Μικρά Ασία για να του ανοίξει το δρόμο. Ο Παρμενίων απελευθέρωσε το 336 π.Χ. τις ελληνικές πόλεις του Ελλησπόντου, με τη βοήθεια του γαμπρού του Αττάλου, αλλά ενώ ετοιμαζόταν να προχωρήσει, μεσολάβησε η δολοφονία του Φιλίππου και ο Μέγας Αλέξανδρος κάλεσε τον Άτταλο να γυρίσει πίσω στη Μακεδονία. Ο Άτταλος όμως δεν δέχτηκε να υπακούσει στις διαταγές του Αλεξάνδρου, οπότε ο Παρμενίων, που ήταν πάντα πιστός στο Μακεδονικό βασιλικό οίκο, δεν δίστασε να σκοτώσει το γαμπρό του. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εκστράτευσε εναντίον των Περσών, ο Παρμενίων παρ' όλο που ήταν πια πολύ ηλικιωμένος, τον ακολούθησε και πήρε μέρος σε όλες σχεδόν τις μάχες. Αυτός έσωσε τον Αλέξανδρο από τη συνωμοσία του Πέρση Σισίνη και του Μακεδόνα Αλεξάνδρου του Λυγκηστού, γιατί ανακάλυψε εγκαίρως τη συνωμοσία τους και τους συνέλαβε. Έπειτα από τη μάχη των Γαυγαμήλων και την προέλασή του μέχρι την Περσέπολη, ο Αλέξανδρος τον έκανε τιμητικά διοικητή των Εκβατάνων. Όταν όμως αποκαλύφθηκε η συνωμοσία του Φιλώτα, γιου του Παρμενίωνα, εναντίον του Αλεξάνδρου, ο Παρμενίων θεωρήθηκε συνένοχος, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 330 π.Χ. Αυτό ήταν, δυστυχώς, το τέλος του Παρμενίωνα.

2. Αρχιτέκτονας από τη Μακεδονία, που έζησε στους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την εποχή του Πτολεμαίου Α’, είχε αναγείρει την πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αφρική, καθώς και το Σεραπείο μέσα σε αυτή την πόλη.

3. Επιγραμματοποιός από τη Μακεδονία, που έζησε στους χρόνους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στην Ελληνική Ανθολογία του Φιλίππου έχουν σωθεί μερικά επιγράμματά του.

=============

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Εγκυκλοπαίδεια "δομή", Ελληνικός Τύπος.