Ποια Τρωαδίτισσα γυναίκα σταύρωσαν οι αρχαίοι;

Κωδικός Πόρου: 00285-111749-3571
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 30/12/12 21:46
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111749-3571
Περιγραφή:

Ποια Τρωαδίτισσα γυναίκα σταύρωσαν οι αρχαίοι;

Το θέμα της πυρπόλησης των πλοίων και μία ακόμη απόδειξη ότι η σταύρωση δεν ήταν μία ξενική, αλλά αρχαία ελληνική συνήθεια, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουμε σε ένα ειδικό άρθρο στο βιβλίο μας: «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός»!..

Η Σύβαρις (στη νεοελληνική Σύβαρη και στα ιταλικά Sibari) ήταν μία αρχαία πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, που βρίσκεται στη σημερινή Νότια Ιταλία.(Στη φωτογραφία ένα νόμισμα της πόλης, 6ος αιώνας π.Χ.)

Το θέμα της πυρπόλησης των πλοίων

Το θέμα της πυρπόλησης των πλοίων, για να δικαιολογηθεί πώς βρέθηκαν οι Έλληνες αρχηγοί της τρωικής εκστρατείας εγκατεστημένοι μακριά από τις πατρίδες τους, το συναντήσαμε στις παραδόσεις του Φιλοκτήτη, του Πρωτεσίλαου και του Επειού. Έχουμε όμως και άλλα παραδείγματα:

α) Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Σηταία είναι γνωστή μία από τις Τρωαδίτισσες σκλάβες που αιχμαλώτισαν οι Αχαιοί κατά την άλωση της Τροίας. Ο Λυκόφρονας γράφει ότι τα πλοία που τις μετέφεραν στην Ελλάδα παρασύρθηκαν από θύελλες και εξώκειλαν στις ακτές της Ιταλίας, στις εκβολές του Κράθη ποταμού, κοντά στη Σύβαρη του Βρούττιου, εκεί όπου αργότερα κτίσθηκε η πόλη Σύβαρις. Εκεί η Σηταία έπεισε τις άλλες αιχμάλωτες να κάψουν τα πλοία, ώστε να μη φθάσουν ποτέ στην Ελλάδα, όπου θα γίνονταν δούλες των συζύγων των νικητών τους. Για τιμωρία οι Αχαιοί τη σταύρωσαν πάνω σ ένα βράχο για να την σπαράξουν τα αγριοπούλια. Από τότε ο βράχος ειπώθηκε Σηταίο.

β) Οι Αχαιοί - από ποια περιοχή δεν ξέρουμε, ούτε ο αρχηγός τους κατονομάζεται -, καθώς παραπλέουν τον Μαλέα, παρασύρονται από μια θύελλα, χάνουν το δρόμο και, αφού παράδειραν στα πέλαγα, όταν πια κόντευε να μπει ο χειμώνας, ρίχνονται στο Λάτιο της δυτικής Ιταλίας. Αποφασίζουν λοιπόν να ξεχειμωνιάσουν εκεί και, μόλις μπει η άνοιξη, να γυρίσουν με το καλό στην Ελλάδα. Οι Τρωαδίτισσες όμως, ξέροντας πόσο βαριά σκλαβιά τις περίμενε εκεί, καίνε τα καράβια και τους υποχρεώνουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λάτιο!..

ΠΗΓΗ: Ελληνική Μυθολογία, Εκδοτική Αθηνών