Κι όμως, ήθελε «τον άριστον των Ελλήνων»!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111766-3145
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/09/12 18:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111766-3145
Περιγραφή:

Κι όμως, ήθελε «τον άριστον των Ελλήνων»!..

Λένε πως μεταξύ των 12 μνηστήρων που ήρθαν για την Αγαρίστη βρισκόταν και ο ωραιότατος και πλουσιότατος Αθηναίος Ιπποκλείδης, που όμως έπειτα από το συμπόσιο, για να δείξει τις ικανότητές του, ανέβηκε στο τραπέζι κι άρχισε να χορεύει με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά, στηριζόμενος στα χέρια του. Ο Κλεισθένης, που αγανάκτησε για τη συμπεριφορά του αυτή, δεν κρατήθηκε και του είπε: «Ω παι Τισάνδρου, απωρχήσατό γε μεν τον γάμον» («Γιε του Τισάνδρου, με το χορό αυτό έχασες το γάμο»). Ο Ιπποκλείδης δεν στενοχωρήθηκε καθόλου κι απάντησε με μια φράση που έμεινε από τότε παροιμιώδης: «Ου φροντίς Ιπποκλείδη!» («Ο Ιπποκλείδης δεν σκοτίζεται γι' αυτό!»).

Απόσπασμα του Λεξικού του Φωτίου, ο οποίος μνημονεύει το θέμα του Ιπποκλείδη αλιευμένο μέσα από τα ψηφιοποιημένα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι, που έχουν διαβάσει για την πανέμορφη αρχαία Ελληνίδα Αγαρίστη. Ποια ήταν, όμως, η Αγαρίστη;

Η Αγαρίστη (6ος αι. π.Χ.). Κόρη του περίφημου τύραννου της Σικυώνας Κλεισθένη, σύζυγος του Αλκμεωνίδη Μεγακλή και μητέρα του Κλεισθένη, του γνωστού μεταρρυθμιστή της Αθήνας. Από το αθηναϊκό γένος των Αλκμεωνιδών καταγόταν, όπως είναι γνωστό, και ο Περικλής. Η Α. υπήρξε προγιαγιά του.
Με την Α. συνδέεται ένα από τα πιο φημισμένα προξενιά της αρχαιότητας και συγχρόνως μια γοητευτική μαρτυρία για τα ήθη της αρχαϊκής εποχής. Η ιστορία αυτή, την οποία παραδίδει ο Ηρόδοτος (VI 127), αναφέρει ότι όταν η Α. έφτασε σε ηλικία γάμου, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με τον πιο επιφανή νεαρό Έλληνα. Διακήρυξε λοιπόν ότι όποιος Έλληνας θεωρούσε τον εαυτό του άξιο να γίνει γαμπρός του Κλεισθένη, μπορούσε να πάει στη Σικυώνα για να διεκδικήσει την κόρη του. Κατέφτασαν τότε οι γόνοι των πιο σημαντικών οικογενειών από τις πόλεις της κυρίως Ελλάδας και τις αποικίες (ο Ηρόδοτος μάλιστα παραθέτει και κατάλογο των επίδοξων μνηστήρων). Από την Αθήνα πήγαν δύο νέοι από τις καλύτερες οικογένειες της πόλης, ο Ιπποκλείδης, γιος του Τισάνδρου, πρώτος στον πλούτο και στην ομορφιά ανάμεσα στους Αθηναίους, και ο Μεγακλής από το φημισμένο γένος των Αλκμεωνιδών, αυτός που είχε επισκεφθεί τον Κροίσο.

Ο Κλεισθένης τούς φιλοξένησε στο παλάτι του και ζητούσε να μάθει τα απαραίτητα για τον καθένα, ό,τι δηλαδή αφορούσε τη γενιά τους, την περιουσία τους, τη μόρφωσή τους και τα έως τότε ανδραγαθήματά τους. Περισσότερο του άρεσε ο Ιπποκλείδης, τόσο για τα πολλά του χαρίσματα όσο και επειδή ήταν συγγενής με το βασιλικό γένος της Κορίνθου, τους Κυψελίδες.

Όταν, λοιπόν, έφτασε η μέρα να διαλέξει τον γαμπρό και να γίνει ο γάμος, ο Κλεισθένης έσφαξε εκατό βόδια και παρέθεσε μεγάλο γλέντι στους μνηστήρες και σε όλους τους κατοίκους της Σικυώνας. Μόλις τελείωσαν το φαγητό και το πιοτό, ο Ιπποκλείδης διέταξε τον αυλητή να παίξει μουσική και άρχισε να χορεύει. Ο νεαρός Αθηναίος, αφού έδειξε σε όλους τις χορευτικές του ικανότητες στο δάπεδο, συνέχισε τον χορό του πάνω σε ένα τραπέζι. Στην αρχή χόρεψε μερικούς χορούς της Σπάρτης (λακωνικά σχημάτια), συνέχισε με άλλους από την Αττική και στο τέλος στήριξε το κεφάλι του στο τραπέζι, σήκωσε τα πόδια του ψηλά και με τη στάση αυτή κουνούσε τα πόδια του στον ρυθμό της μουσικής.

Ο Κλεισθένης δεν ενθουσιάστηκε από τα καμώματα του υποψήφιου γαμπρού και φώναξε αγανακτισμένος: «Γιε του Τισάνδρου, με τον χορό σου έχασες τον γάμο» («ω παι Τισάνδρου, απορχήσαό γε μεν τον γάμον»). Τότε ο Ιπποκλείδης απάντησε με τη γνωστή και από τότε παροιμιώδη για την αφέλειά της φράση «ου φροντίς Ιπποκλείδης» (= «δεν σκοτίζεται ο Ιπποκλείδης»).

Ο Κλεισθένης ευχαρίστησε τους καλεσμένους του και διάλεξε για γαμπρό του τον άλλο Αθηναίο, τον Μεγακλή. Από τον γάμο της με τον Μεγακλή η Α. γέννησε δύο γιους, τον Κλεισθένη, τον γνωστό μεταρρυθμιστή, και τον Ιπποκράτη. Η κόρη αυτού του τελευταίου, η οποία λεγόταν επίσης Α., έγινε γυναίκα του Ξανθίππου, πατέρα του Περικλή. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι, λίγες μέρες πριν από τη γέννηση του Περικλή, είδε στον ύπνο της ότι γέννησε λιοντάρι.

Ποιος ήταν ο Ιπποκλείδης

Ο Ιπποκλείδης, όπως όλοι γνωρίζου, ήταν πλούσιος και ωραίος Αθηναίος νέος, που καταγόταν από τους Κυψελίδες της Κορίνθου. Ήταν γιος του Τεισάνδρου, και πήγε μαζί με τον Μεγακλέα στη Σικυώνα, όταν ο τύραννος της πόλης Κλεισθένης διακήρυξε σε όλη την Ελλάδα πως θα έδινε την κόρη του Αγαρίστη στον άριστον των Ελλήνων. Πολλοί μνηστήρες πήγαν τότε στη Σικυώνα, όπου ο Κλεισθένης τους φιλοξένησε επί ένα χρόνο.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο τύραννος παρακολουθούσε τη στάση των μνηστήρων. Ιδίως πρόσεχε πώς συμπεριφέρονταν στις ώρες των συμποσίων και των ευωχιών, όταν το άφθονο κρασί τούς αφαιρούσε τη δυνατότητα να υποκρίνονται. Η προτίμησή του έκλινε προς τους Αθηναίους, και ιδιαίτερα προς τον Ιπποκλείδη, που υπερείχε των άλλων στην ωραιότητα, στην εξυπνάδα και την ανδρεία.

Όμως, στο πανηγυρικό συμπόσιο της ημέρας της οριστικής εκλογής, ο νεαρός υποψήφιος ζήτησε από τον αυλητή να παίξει κάποιον χορό, και όταν εκείνος υπάκουσε, χόρεψε πρώτα απλά, και έπειτα. όπως γράψαμε πιο πάνω, ζήτησε ένα τραπέζι, επάνω στο οποίο χόρεψε, πρώτα κατά τον λακωνικό τρόπο, και έπειτα κατά τον αττικό. Τέλος, στηρίζοντας το κεφάλι του στο τραπέζι, άρχισε να τινάζει διαδοχικά και ρυθμικά στον αέρα το ένα και άλλο σκέλος του.

Ο Κλεισθένης, που παρακολουθούσε απαρχής μάλλον αγανακτισμένος το θέαμα, ξέσπασε στο τέλος και αναφώνησε, απογοητευμένος: Ω παι Τεισάνδρου, απωρχήσατό γε τον γάμον! («Γιε του Τισάνδρου, με τον χορό σου έχασες τον γάμο!»). Αλλά ο Ιπποκλείδης, ατάραχος, του απάντησε το παροιμιώδες: Ου φροντίς Ιπποκλείδη! («Δεν σκοτίζεται ο Ιπποκλείδης!»). Την Αγαρίστη, την έδωσε ο Κλεισθένης σύζυγο στον Μεγακλή και από αυτόν το γάμο καταγόταν ο Περικλής. (1)

Αρχαία πεθερά η Αγαρίστη!.. Λύθηκε το ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Ασπασία δεν ήταν τελικά εταίρα, η πεθερά της η Αγαρίστη έβγαλε τη... βρώμα και δυστυχώς έγινε πιστευτή. Έτσι θα παρουσιάσει τα πράγματα ο σεναριογράφος Παναγιώτης Καποδίστριας στην τριλογία της “αρχαίας πεθεράς”, επεισόδια που πρόκειται να δούμε την επόμενη τηλεοπτική σεζόν από την πετυχημένη σειρά του Mega “Επτά θανάσιμες πεθερές” με τη σύμπραξη φυσικά της Βίκυς Σταυροπούλου, όπως διαβάσαμε προ τριών περίπου ετών (2).

Στο σημείο αυτό, για να κάνουμε και το γνωστό μας χιούμορ, θα συμφωνήσουμε με τον γνωστό ιστορικό ερευνητή κ. Δημ. Γερμιώτη, που έγραψε ότι: «Χρωστάμε τη Δημοκρατία σε έναν αδιόρθωτο γλεντζέ»!.. (2)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. (Εγκυκλοπαίδεια «Δομή»)
2. http://www.tvzapping.gr 09/06/2009
3. (Άλλη μια ιστορία από τον Ηρόδοτο (βιβλίο 6ο, Ερατώ, 122-128) http://www.sarantakos.com