Η προσωπικότητα και οι σημαντικότεροι σταθμοί του Μ. Αλεξάνδρου!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111693-7261
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 15/06/15 20:48
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111693-7261
Περιγραφή:

Η προσωπικότητα και οι σημαντικότεροι σταθμοί του Μ. Αλεξάνδρου!..

Ως το τέλος της ζωής του προσπαθούσε να βελτιώσει με καινούριες ιδέες και μεθόδους την οργάνωση της νέας τεράστιας αυτοκρατορίας του. Αφαίρεσε από τη δικαιοδοσία των σατραπών τη διαχείριση του οικονομικού τομέα, δημιουργώντας ενιαίες φορολογικές περιφέρειες. Έθεσε τέρμα στο σύστημα αποθησαύρισης των Περσών βασιλέων, μετατρέποντας σε νομίσματα τα εκατομμύρια θησαυρούς τους. Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξανδρος δημιούργησε ενιαίο αυτοκρατορικό νομισματικό σύστημα, ώστε τα νομίσματά του να γίνουν το κύριο μέσο συναλλαγής σε όλο το μεσογειακό κόσμο!...

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι το όνομα Αλέξανδρος χαρακτηρίζει το τέλος μιας εποχής της παγκόσμιας ιστορίας και την αρχή μιας νέας. Πραγματικά στα δεκατρία χρόνια της βασιλείας του (και αυτά όχι ακριβώς συμπληρωμένα) ο νεαρός βασιλιάς, χάρη στο γεγονός ότι κατέστησε την Ανατολή προσιτή στον ελληνικό πολιτισμό και στο ελληνικό εμπόριο, δημιούργησε εντελώς νέες βάσεις για ολόκληρη την επόμενη εξέλιξη του ανατολικού και δυτικού κόσμου.
Ενώ η αναγνώριση της μεγαλοφυΐας του Αλέξανδρου είναι γενική, οι κρίσεις για το πρόσωπο και το έργο του διαφέρουν ανάλογα με το αν τον θεωρεί κανείς Έλληνα ή αντίθετα «εξελληνισμένο βάρβαρο». Γύρω από τις διάφορες πλευρές της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου διατυπώθηκαν πράγματι πάμπολλες απόψεις τόσο από αρχαίους όσο και από νεότερους ιστορικούς. Όπως είναι φυσικό, όλοι όσοι έγραψαν γι’ αυτόν δεν είναι θαυμαστές του. Ωστόσο το γεγονός ότι τόσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται διαρκώς με το Μέγα Αλέξανδρο αποτελεί τρανή απόδειξη πως πρόκειται για μια εξαιρετική και μοναδική στην ιστορία προσωπικότητα.
Ο θάνατός του αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για να κρίνει κανείς το έργο του, κι αυτό γιατί ως το θάνατό του δεν ήταν ακόμη τίποτε ολοκληρωμένο.
Αδιαφιλονίκητα επιτεύγματα παρουσιάζει ο Αλέξανδρος μόνο στο στρατιωτικό πεδίο. Είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολο να τον κρίνουμε στο πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο, γιατί σ’ αυτά βρισκόταν στο στάδιο της δημιουργίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπήρξε ο μόνος κατακτητής του οποίου οι κατακτήσεις δεν ήταν απόλυτα πολεμικές αλλά και ειρηνικές, γιατί άνοιγαν το δρόμο για την πρόοδο και τον πολιτισμό.
Ως το τέλος της ζωής του προσπαθούσε να βελτιώσει με καινούριες ιδέες και μεθόδους την οργάνωση της νέας τεράστιας αυτοκρατορίας του. Αφαίρεσε από τη δικαιοδοσία των σατραπών τη διαχείριση του οικονομικού τομέα, δημιουργώντας ενιαίες φορολογικές περιφέρειες. Έθεσε τέρμα στο σύστημα αποθησαύρισης των Περσών βασιλέων, μετατρέποντας σε νομίσματα τα εκατομμύρια θησαυρούς τους. Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξανδρος δημιούργησε ενιαίο αυτοκρατορικό νομισματικό σύστημα, ώστε τα νομίσματά του να γίνουν το κύριο μέσο συναλλαγής σε όλο το μεσογειακό κόσμο.
Οι πολυάριθμες ελληνικές πόλεις που ίδρυσε, από την Αίγυπτο ως την Ινδία, έγιναν οι σπόροι για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και σταθμοί για την ανάπτυξη του εμπορίου και της συγκοινωνίας.
Μια ξεχωριστή πλευρά του χαρακτήρα του ήταν το έντονο ενδιαφέρον για την επιστήμη. Αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι κατά την εκστρατεία του τον συνόδευε ένα επιτελείο από σοφούς και τεχνικούς, οι οποίοι είχαν ως αποστολή να ερευνήσουν και να περιγράψουν τα νέα εδάφη προς όλες τις κατευθύνσεις, αποβλέποντας ιδιαίτερα στη χλωρίδα, την πανίδα και τον ορυκτό πλούτο. Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι ο Αλέξανδρος έφερε τους Έλληνες ως την Ινδία, ενώ πριν έφταναν μόνο ως τις ακτές της Ανατολής, θα πρέπει να τον κατατάξουμε στους πιο σημαντικούς εξερευνητές όλων των εποχών.
Αν και δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των τελευταίων σχεδίων του, ωστόσο όλα όσα πέτυχε στη σύντομη ζωή του είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή μεταβολή της πορείας του τότε γνωστού κόσμου και αποτέλεσαν τη βάση για όλη την κατοπινή ιστορική εξέλιξη. Έτσι ο Αλέξανδρος έμεινε ως μορφή παραμυθιού ζωντανός στη φαντασία των λαών σε Ανατολή και Δύση.
Συνεχιστής του έργου του δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε άξιος διάδοχος ούτε παγιωμένο πλαίσιο διακυβέρνησης που θα εξασφάλιζαν την επιβίωση της ποικιλόμορφης αυτοκρατορίας. Το γεγονός ότι μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Αλέξανδρου δεν υπήρχε κανένας νόμιμος διάδοχος που θα μπορούσε να λάβει, σύμφωνα με το πνεύμα του, την εξουσία, είχε τελικά ολέθριες συνέπειες για τη διατήρηση της αυτοκρατορίας.
Όταν ο Αλέξανδρος ρωτήθηκε την ώρα που ξεψυχούσε σε ποιον άφηνε το κράτος του, λέγεται ότι αποκρίθηκε: «στον ισχυρότερο». Οι λέξεις αυτές που απηχούν μάλλον πραγματισμό παρά μεγαλομανία, προοιώνιζαν καθαρά τα επερχόμενα χρόνια αναταραχών και αιματοχυσίας.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΞ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

356 π. Χ. Ιούνιος 3. Γέννησις Αλεξάνδρου.
350 π. Χ. Οι Λυσίμαχος, Λεωνίδας και Μένεχμος γίνονται παιδαγωγοί του Αλεξάνδρου.
342 π. Χ. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης αναλαμβάνει να διδάξη τον Αλέξανδρο.
338 π. Χ. Η μάχη στην Χαιρώνεια. Ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος νικούν με τα Μακεδονικά στρατεύματα τις ενωμένες δυνάμεις των συνασπισμένων Ελλήνων του νότου.
337 π. Χ. Ο Φίλιππος νυμφεύεται σε δεύτερο γάμο την Κλεοπάτρα, ανηψιά του Αττάλου. Ο Αλέξανδρος φεύγει με την μητέρα του Ολυμπιάδα στην Ήπειρο.
336 π. Χ. Επιστροφή Αλεξάνδρου εις Πέλλα. Γάμοι της θυγατρός του Φιλίππου Κλεοπάτρας με τον θείο της Αλέξανδρο και βασιλιά της Ηπείρου. Δολοφονία Φιλίππου και ενθρόνισις Αλεξάνδρου.
335 π. Χ. Τελευταία εμφύλια σύρραξις. Καταστροφή των Θηβών. Υποταγή Αθηνών και άλλων ελληνικών πόλεων.
334 π. Χ. Η μεγάλη εκστρατεία (Άνοιξη του ιδίου έτους). Διάβασις Ελλησπόντου. Μάχη στον Γρανικό ποταμό. Νίκη Αλεξάνδρου και κυρίευσις Εφέσου, Μιλήτου και Αλικαρνασσού, όπως και των λιμανιών των παραλίων της Μικράς Ασίας. Γόρδιος δεσμός.
333 π. Χ. Η μάχη στην Ισσό. Νίκη Αλεξάνδρου και κατάκτησις Συρίας και Φοινίκης. Γάμοι Αλεξάνδρου και Βαρσίνης.
332 π. Χ. Πολιορκία της Τύρου. Κατάληψις της Γάζας. Υποταγή της Ιερουσαλήμ και της Αιγύπτου. Κατάληψις της Κυρηναϊκής. Επίσκεψις Αλεξάνδρου εις το Μαντείον του Άμμωνος Διός. Ίδρυσις Αλεξανδρείας.
331 π. Χ. Αναχώρησις Αλεξάνδρου εξ Αιγύπτου και - μέσω Συρίας - διάβασις του Ευφράτη και του Τίγρη ποταμού. Θρίαμβος Γαυγαμήλων (21 Σεπτεμβρίου). Νίκη Αντιπάτρου κατά του Άγη της Σπάρτης και είσοδος αυτού εις Μεγαλόπολιν. Ο Αλέξανδρος κυριεύει την Βαβυλώνα και τα Σούσα.
330 π. Χ. Καταστροφή της Περσεπόλεως. Ο Αλέξανδρος εισέρχεται εις τα Εκβάτανα. Δολοφονία του Δαρείου από τον Βήσσο.
330 -328 π. Χ. Κατάκτησις της Κεντρικής Ασίας και δη των σατραπειών Υρκανίας, Παρθίας, Αρίας, Δραγγιανής, Αραχωσίας (Αφγανιστάν), Γεδρωσίας (Βελουχιστάν), Βακτριανής, Σογδιανής (Τουρκεστάν), Μαράκανδας (Σαμαρκάνδης). Θάνατος του Βήσσου. Διάβασις Παραμίσου, Ώξου και Ιακάρτη. Πρώτη συνωμοσία κατά Αλεξάνδρου. Καταδίκη Φιλώτα. Φόνος του Παρμενίωνος.
327 π. Χ. Φόνος του Κλείτου. Δεύτερη συνωμοσία κατά Αλεξάνδρου. Θάνατος Καλλισθένους. Γάμοι Αλεξάνδρου και Ρωξάνης, θυγατρός του Οξυάρτη. Διάβασις του Κωφήνα. Κατάληψις της Μασσάγα. Η Άορνος Πέτρα.
326 π. Χ. Διάβασις του Ινδού. Είσοδος Αλεξάνδρου στα Τάξιλα. Κατάληψις της Πενταποταμίας. Διάβασις Υδραώτη και Ακεσίνη. Πόλεμος με τον Πώρο. Άφιξις στις όχθες του Ύφασι. Μακεδονικός στρατός και Αλέξανδρος. Η επιστροφή. Η χώρα των Μαλλών. Το Δέλτα του Ινδού ποταμού.
325 π. Χ. Άφιξις Μακεδόνων εις Πάτταλα. Περίπλους Νεάρχου εις Ινδικόν Ωκεανόν (από Καράτσι έως Περσικό κόλπο). Η Έρημος της Γεδρωσίας.
324 π. Χ. Επιστροφή στην Περσέπολη και τα Σούσα. Γάμοι Αλεξάνδρου με την Στάτειρα, θυγατέρα του Δαρείου όπως και 15.000 άλλων Μακεδόνων με Περσίδες γυναίκες. Ανταρσία του Μακεδονικού στρατού. Θάνατος Ηφαιστίωνος στα Εκβάτανα.
323 π. Χ. Επιστροφή στην Βαβυλώνα. Προετοιμασίες για την εκστρατεία προς Αραβία και Καρχηδόνα. Ασθένεια και θάνατος του Αλεξάνδρου στις 11 Ιουνίου του αυτού έτους.

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία».