Η επιστροφή των προγόνων μας!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111807-1518
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/11/11 22:00
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111807-1518
Περιγραφή:

Η επιστροφή των προγόνων μας!..

Είναι γνωστό ότι επαναπατρίστηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, τριάντα έξι (36) κιβώτια, με ανθρωπολογικό - οστεολογικό υλικό, προερχόμενο από το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο του Τσέπι Μαραθώνος, καθώς και άλλες προϊστορικές θέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδος (πχ. Βολιμίδια Μεσσηνίας)!...

Οι εικόνες του παρόντος δημοσιεύματος (πάνω και κάτω) είναι αλιευμένες μέσα από το Αρχείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, για το Τσέπι του Μαραθώνος, όπου η καθηγήτρια κ. Μαρία Παντελίδου – Γκόφα έκανε ανασκαφή στο εκεί Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού μας ενημέρωσε τα εξής:

Την Παρασκευή 19.11.2010, επαναπατρίστηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, τριάντα έξι (36) κιβώτια, με ανθρωπολογικό - οστεολογικό υλικό, προερχόμενο από το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο του Τσέπι Μαραθώνος, καθώς και άλλες προϊστορικές θέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδος (πχ. Βολιμίδια Μεσσηνίας).

Το υλικό είχε εξαχθεί νομίμως στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βιέννη από τον καθηγητή Breitinger, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του σημαντικού Έλληνα αρχαιολόγου και ανασκαφέα του Τσεπίου, Σπυρίδωνα Μαρινάτου. Αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό σύνολο, η μελέτη του οποίου θα προσθέσει στις γνώσεις μας για την διατροφή, την παλαιοπαθολογία και την κοινωνία της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Το ΥΠ.ΠΟ.Τ οφείλει να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς την Δ/νση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, με ενημέρωση και πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού.

Για την ολοκλήρωση της συνεργάστηκαν οι παρακάτω υπηρεσιακές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος.*

-----------------------

* ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (23/11/2010)