Δηλαδή και οι αρχαίοι έκαναν … παρασπονδίες στους αγώνες;

Κωδικός Πόρου: 00285-111765-3159
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 28/09/12 23:42
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111765-3159
Περιγραφή:

Δηλαδή και οι αρχαίοι έκαναν … παρασπονδίες στους αγώνες;

Διαβάστε πώς ο Αγασικλής, ένα από τα έξι ιστορικά πρόσωπα,  που συναντάμε στην αρχαία ελληνική γραμματεία, πήρε μαζί του τον τρίποδα που αποτελούσε το έπαθλο του νικητή, αντί να τον αφιερώσει, κατά το έθιμο, στο ναό! Αυτό έγινε αφορμή να αποκλειστεί η Αλικαρνασσός από την Εξάπολη, δηλαδή τις έξι δωρικές πόλεις που αποτελούσαν ενιαίο συγκρότημα!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί... 

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, με το όνομα Αγασικλής συνατάμε έξι ιστορικά πρόσωπα. Ας δούμε ποια είναι αυτά και τι ρόλο διαδραμτάσιε το καθένα, έτσι όπως ακριβώς αλιεύονται τα στοιχεία μέσα από την αρχαία ελληνική γραμματεία:

1. Αγασικλής ή Ηγησικλής, βασιλιάς της Σπάρτης που διαδέχτηκε τον πατέρα του Αρχίδαμο το 600 ή 590 π.Χ. κι έκανε έναν άτυχο πόλεμο με τους Τεγεάτες. Στη συλλογή λακωνικών αποφθεγμάτων, που αποδίδεται στον Πλούταρχο, υπάρχουν και μερικά ρητά του Αγασικλή. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είναι το εξής: Στην ερώτηση: «Πώς αν τις αδορυφόρητος ων άρχειν ασφαλώς δύναιτο;» Απάντησε: «Εάν ούτως αυτών άρχη, ως οι πατέρες των υιών» («Πώς μπορεί να διοικεί κανείς έναν λαό χωρίς σωματοφύλακες;» - «Αν τον διοικεί όπως οι πατέρες τα παιδιά τους»).

2. Αθλητής που καταγόταν από την Αλικαρνασσό. Στους αγώνες του Τριοπικού Ιερού ο Αγασικλής πήρε μαζί του τον τρίποδα που αποτελούσε το έπαθλο του νικητή, αντί να τον αφιερώσει, κατά το έθιμο, στο ναό. Αυτό έγινε αφορμή να αποκλειστεί η Αλικαρνασσός από την Εξάπολη, δηλαδή τις έξι δωρικές πόλεις που αποτελούσαν ενιαίο συγκρότημα.
Η Αλικαρνασσός, όπως γνωρίζουμε, ήταν η σπουδαιότερη από τις έξι δωρικές πόλεις της Μικράς Ασίας που αποτελούσαν την Εξάπολη. Βρισκόταν στη βόρεια παραλία του Κεραμεικού Κόλπου και είχε χτιστεί από Τροιζήνιους. Πρώτοι άποικοί της ήταν Ίωνες και Δωριείς. Είχε δύο ακροπόλεις και ακμαίες εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους εναντίον της Ελλάδας με πέντε τριήρεις, την εποχή που βασίλευε η κόρη τού Λυγδάμεως Αρτεμισία. Το 454 π.Χ. είναι ελεύθερη πόλη και συμμαχεί με τους Αθηναίους. Στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. βασιλιάς της είναι ο Εκάτομνος. Τον διαδέχτηκαν ο Μαύσωλος, που ο τάφος του, το Μαυσωλείο, ύψους 40 μέτρων, συγκαταλέγεται στα Επτά Θαύματα του κόσμου, και η αδελφή του και σύζυγός του Αρτεμίσια Β', που πέθανε από τη λύπη της δύο χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της. Έπειτα από μεγάλη πολιορκία, ο Πτολεμαίος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, νίκησε το βασιλιά της Αλικαρνασσού Οθοντοπάτη. Μετά τον Αντίγονο, τους Πτολεμαίους και τους Ρόδιους η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων. Σημαντικά μνημεία της, εκτός από το Μαυσωλείο, ήταν οι ναοί του Άρη, της Αφροδίτης και του Ερμή, και η αγορά. Σήμερα λέγεται Μποντρούμ.

3. Γιος ενός Σκύθη που έμενε στον Πειραιά και κατόρθωσε με δωροδοκία να αποκτήσει δικαιώματα Αθηναίου πολίτη. Οι ρήτορες Δείναρχος και Υπερείδης έβγαλαν λόγους εναντίον του γι' αυτή του την ενέργεια.

4. Φιλόσοφος της Σχολής των Ακαδημαϊκών, μαθητής του Καρνεάδη.

5. Θηβαίος που εξυμνείται από τον Πίνδαρο για μια νίκη του. Γιος του βοιωτάρχη Παγώνδα και εγγονός του Αιολάδα.

6. Γιος του Κτησία, που αναφέρεται σε μια επιγραφή της Ταυρικής χερσονήσου ως ιερέας, γυμνασίαρχος και αγορανόμος.

[Στην πάνω εικόνα: Το αρχαίο θέατρο της Αλικαρνασσού]