Τι αποκαλύπτει ο Χρήστος Γιαναράς για τον πλούτο που κρύβει κάθε αρχαία επιγραφή;

Κωδικός Πόρου: 00285-111562-1494
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 01/11/11 16:19
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111562-1494
Περιγραφή:

Τι αποκαλύπτει ο Χρήστος Γιαναράς για τον πλούτο που κρύβει κάθε αρχαία επιγραφή;

«Θα ήμασταν πολλαπλασίως φτωχότεροι αν χάναμε τις αρχαιοελληνικές επιγραφές, απ΄ ό,τι αν χάναμε τα αγάλματα», λέει ο μεγάλος πανεπιστημιακός μας δάσκαλος, Χρήστος Γιανναράς, του οποίου το κάθε άρθρο είναι και ένα πανεπιστημιακό δοκίμιο!..

 

Ο κ. Χρήστος Γιανναράς διδάσκων.

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι η λέξη «επιγραφή» (1), σύμφωνα με όλα τα ελληνικά λεξικά, σημαίνει το κάθε τι που γράφεται πάνω σε κάποιο αντικείμενο. Οι επιγραφές διακρίνονται από την επιστήμη της ιστορίας σε:

• Λαξευμένες πάνω σε μάρμαρο, πέτρα, κεραμίδια, τοίχους, μέταλλα και τις γραμμένες με τούβλα ή πλίνθους
• Γραμμένες με χρωστήρα ή ψηφίδες
• Χαράγματα (διεθνής όρος graffiti)
• Κεντημένες πάνω σε ύφασμα
• Ακιδογραφήματα, τα οποία είναι διάφορες παραστάσεις ανθρώπων, ζώων, πλοίων κ.ά. Η πρώτη γραφή του ανθρώπου και η πρώτη εκδήλωση της Τέχνης είναι ακιδογραφήματα
• Συμπιλήματα. Αυτά είτε αποτελούν επιγραφή είτε υπάρχουν σε επιγραφές και χαράγματα.

Ανάλογα με το περιεχόμενό τους οι επιγραφές διακρίνονται σε κτητορικές, επιτύμβιες, αναθηματικές κ.ά. Επιγραφική είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τη μελέτη και ερμηνεία των επιγραφών που έχουν διασωθεί από το δημόσιο ή ιδιωτικό βίο των αρχαίων λαών.

Για να δούμε τώρα τι γράφει ο μεγάλος πανεπιστημιακός μας δάσκαλος, Χρήστος Γιανναράς, για τον πλούτο που κρύβει κάθε αρχαία επιγραφή:

Ο πλούτος που κρύβει κάθε αρχαία επιγραφή
[27/10/2011]

Ανυπολόγιστης αξίας για τη γνωριμία μας με τον αρχαίο κόσμο οι επιγραφές.

Σπύρος Γιανναράς

«Θα ήμασταν πολλαπλασίως φτωχότεροι αν χάναμε τις αρχαιοελληνικές επιγραφές, απ΄ό,τι αν χάναμε τα αγάλματα».
Η συντροφιά που ξεναγήθηκε χθες το πρωί στους θησαυρούς του Επιγραφικού Μουσείου από έναν ανέλπιστο ξεναγό κρεμάστηκε κυριολεκτικά από τα χείλη του καθηγητή Μανώλη Κορρέ. Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής που αφιερώθηκε στην αποκατάσταση του Παρθενώνα, τους σαγήνεψε με την εφηβική ζωντάνια, το άσβεστο πάθος και κυρίως το εύρος των γνώσεων που κατέχει σε βάθος. Ενώ η φιλική ξενάγηση τον βγάζει όπως είπε «έξω από τα νερά» του, μοιάζει σαν το ψάρι στο νερό στο απέραντο και δυσπέλαστο πεδίο της επιγραφικής επιστήμης. Το εν λόγω μουσείο της δύσμοιρης οδού Τοσίτσα με τις 14.000 επιγραφές του «δεν έχει όμοιό του» πουθενά στον κόσμο. Εντούτοις, ίσως και να είναι και το πιο υποτιμημένο στο πανελλήνιο.
Το κάλλος των έργων της αρχαιοελληνικής τέχνης γίνεται εύκολα αντιληπτό ακόμα και στο αδαές, σύμφωνα με τον μουσειολόγο Ζαν Κλερ, σημερινό κοινό των μουσείων. Είναι, δε, ένας πλούτος ευκόλως εξαργυρώσιμος - το ιδανικό φόντο για τη φωτογράφιση υπουργών Πολιτισμού. Ο ιλιγγιώδης όμως αυτός πλούτος δεν γίνεται αντιληπτός, ακόμα και από ένα καλλιεργημένο κοινό, χωρίς τη διαμεσολάβηση ενός επαΐοντος. Το έργο της αποκατάστασης μιας επιγραφής είναι κολοσσιαίο, ανάλογο με τη χαρτογράφηση ενός απάτητου κόσμου. Μέσω των επιγραφών ανακαλύπτουμε την ιστορία της γραφής, τη μετάβαση από τον προφορικό στον γραπτό λόγο, τα διαφορετικά ελληνικά ιδιώματα, ενώ αποτελεί κλειδί για την αποκατάσταση του χρονολογικού συστήματος των αρχαίων Ελλήνων. Οι επιγραφές αποτυπώνουν την ιστορία και κυρίως το ήθος των αρχαίων. Οι περισσότερες διασώθηκαν ως δομικό υλικό μέσα στους τοίχους.
Εμείς σήμερα μοιάζουμε έτοιμοι να χάσουμε τα πάντα, ίσως και διότι δεν θεωρήσαμε ότι η επιγραφική χρήζει μιας έδρας στο ελληνικό πανεπιστήμιο (2).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. επιγραφή
η (AM ἐπιγραφή) [επιγράφω]· 1. αυτό που είναι γραμμένο πάνω σε κάτι· 2. τίτλος συγγράμματος· 3. πινακίδα στην οποία γράφεται η ονομασία καταστήματος, ιδρύματος κ.λπ.· || (νεοελλ.) (φρ.) «επιγραφή επιστολής»· η αναγραφή τού ονόματος και τής διεύθυνσης τού παραλήπτη· || (μσν.) υπογραφή· || (αρχ.) 1. ονομασία πλοίου· 2. η απόδοση μιας πράξης στον δράστη της («τὴν ἐπιγραφὴν τῶν πραγμάτων λαβεῑν», Πολ.)· 3. (στην Αθήνα) η καταγραφή τών ονομάτων τών αντιδίκων στη δίκη· 4. παρεμβολή σε έγγραφο· 5. (στον πληθ.) αἱ ἐπιγραφαί· καταγραφή τών περιουσιών για επιβολή φορολογίας· 6. φόρος, δασμός· 7. φορολογική εκτίμηση· 8. επίταξη υποζυγίων. (Πάπυρος, Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας).

2. Σπύρος Γιανναράς, Καθημερινή (26/10/2011)