Τα σπλάχνα της ελληνικής γης «γεννούν» συνεχώς αρχαιολογικούς χώρους!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111566-1413
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 21/10/11 19:35
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111566-1413
Περιγραφή:

Τα σπλάχνα της ελληνικής γης «γεννούν» συνεχώς αρχαιολογικούς χώρους!..

Διαβάστε τι γράφει το περιοδικό «Αρχαιολογία» για δύο νέους αρχαιολογικούς χώρους που «γεννιούνται», ενώ διευρύνεται άλλος ένας ακόμη στην περιοχή των Καλαβρύτων!.. Η μάνα-γη των Ελλήνων ακόμη και τούτες τις ώρες δείχνει σαν μια πραγματική μάνα, που δεν λησμονεί ποτέ τους ανθρώπους της και ιδιαίτερα τα παιδιά της!..

Κοντά στο χωριό Βεσιναίικα βρίσκεται η αρχαία Πάος και η ακρόπολή της. (Μη παρεξηγήσουν τον γράφοντα ορισμένοι φίλοι και φίλες για κάποια συναισθηματική φόρτισή του, αλλά εκεί ψηλά στο βουνό, που φαίνεται δεξιά στη φωτογραφία μας, είναι το χωριό Βεσίνι Καλαβρύτων, όπου μια μέρα του Γενάρη του 1950  γεννήθηκε ο άνθρωπος, που συντάσσει αυτές τις γραμμές, ο Άγγελος Παν. Σακκέτος).

Νέοι αρχαιολογικοί χώροι «γεννιούνται» στα Καλάβρυτα
[10/08/2011]

Δύο νέοι αρχαιολογικοί χώροι «γεννιούνται» κι ένας ακόμα διευρύνεται στην περιοχή των Καλαβρύτων, σύμφωνα με τις ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Πρόκειται για τους νέους αρχαιολογικούς χώρους, στη θέση «Κάστρο», που αφορά το μεσαιωνικό κάστρο των Καλαβρύτων, το οποίο σύμφωνα με πολλούς μελετητές ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Κύναιθα, και στην τοποθεσία «Γκρεμουλιάς», που πιθανότατα πήρε το όνομά της από τον Φράγκο βαρώνο Ωδεβέρτο ντε Τρεμουΐγ.
Τα Κύναιθα, που ιδρύθηκαν στους αρχαϊκούς χρόνους, αναφέρονται από τον Πολύβιο και τον Παυσανία. Ο τελευταίος είδε στην αγορά της πόλης βωμούς των θεών κι έναν ανδριάντα του αυτοκράτορα Αδριανού, ενώ μνημόνευσε το ιερό του Διονύσου, θεό για τον οποίο γινόταν ετήσια γιορτή στην οποία θυσιαζόταν ένας ταύρος. Κοντά στην πόλη υπήρχε και μια πηγή, η Άλυσσος, το νερό της οποίας πίστευαν ότι θεράπευε τη λύσσα. Ο Πολύβιος αναφέρει ότι τα Κύναιθα είχαν καταληφθεί από τους Αιτωλούς, που τα λεηλάτησαν, σκοτώνοντας πολλούς από τους κατοίκους τους, οι οποίοι εντέλει τα εγκατέλειψαν.

Η ακρόπολη της Πάου, ήταν στον από πάνω, από τις πηγές του Καλαθά λόφο και είχε τείχη των οποίων το μήκος, υπολογίζεται σε 516 μ. Εκεί διατηρείται μια δεξαμενή, στην οποία καταλήγει πήλινος αγωγός, που έφερνε νερό από πηγή, 230 μέτρα ανατολικότερα. Επίσης (όπως σημειώνεται στο παραπάνω σχεδιάγραμμα), υπάρχουν θεμέλια αρχαίου οικοδομήματος, πιθανόν ανακτόρου, θεμέλια ναού των Διοσκούρων, πολλοί δευτερεύοντες τοίχοι σε χαμηλότερα σημεία, πολλοί επίσης πύργοι ορθογώνιοι, καθώς επίσης και μία πύλη. Κάτω από την ακρόπολη, στον επίπεδο χώρο, γύρω από τις πηγές, βρισκόταν, ο κυρίως συνοικισμός της αρχαίας Πάου. Εκεί ευρέθησαν κτίσματα, όστρακα και νομίσματα αρχαία, χρονολογούμενα από τα προκλασσικά, έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Χαρακτηριστική είναι και μία πλάκα με την επιγραφή «ΧΑΙΡΕΕΥΦΡΟΣΥΝΗ». Επίσης έχει εντοπισθεί και αρχαίο νεκροταφείο. Κατά τον Ηρόδοτο 6,127, η αρχαία Πάος αναφέρεται σαν πατρίδα ενός από τους μνηστήρες της Αγαρίστης (της κόρης του τυράννου της Σικυώνος Κλεισθένη), του Λαφάνη, γιου του Ευφορίονος, για τον οποίον υπήρχε η παράδοση, ότι στο σπίτι του φιλοξένησε τους Διόσκουρους και από τότε, ήταν πολύ φιλόξενος, για όλους τους ανθρώπους… (Γενικό Λύκειο Δάφνης Καλαβρύτων).

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της περιοχής έχουν εντοπιστεί στη θέση «Κιούπια», όπου βρέθηκε νεκροταφείο των ύστερων γεωμετρικών χρόνων. Συγκεκριμένα, σε παλιότερες ανασκαφές ήρθε στο φως ταφικός πίθος, με ένα εντυπωσιακό μπρούντζινο κράνος, που προστάτευε το κρανίο, το μέτωπο και τις γνάθους, αφήνοντας ακάλυπτο τον τράχηλο, ένα σιδερένιο ξίφος, δύο αιχμές ακοντίων, καθώς και δύο κνημίδες και μια αιχμή δόρατος από μπρούτζο. Στη θέση «Γκρεμουλιάς», τέλος, έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων τα ερείπια δωρικού ναού των ύστερων κλασικών χρόνων, διαστάσεων 35x14 μ., με μαρμάρινη κεράμωση, πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και άλλα ευρήματα.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πάου είναι κηρυγμένος από το 1976. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Πάος ήταν σημαντική πόλη των αρχαϊκών χρόνων και πατρίδα ενός από τους μνηστήρες της Αγαρίστης, κόρης του τυράννου της Σικυώνος Κλεισθένη. «Έρημη κώμη» τη χαρακτηρίζει ο Παυσανίας, που την επισκέφτηκε γύρω στα 170 μ.Χ. Στην ακρόπολη της Πάου έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίας οχύρωσης, μήκους περίπου 550 μ., μια δεξαμενή με πήλινο αγωγό, θεμέλια οικοδομήματος, αναλημματικά τείχη, καθώς και τέσσερις πύργοι τετράγωνης κάτοψης, που είναι ενσωματωμένοι στην οχύρωση. Επίσης, κάτω από την ακρόπολη έχει εντοπιστεί αρχαίο νεκροταφείο, κεραμική, κτίσματα και νομίσματα. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ο αρχαιολογικός χώρος της Πάου διευρύνεται.

kalavryta.net (05/08/2011)

Περιοδικό «Αρχαιολογία», 10/08/2011