Τα ψέματα στις στατιστικές ήταν … αρχαία συνήθεια;

Κωδικός Πόρου: 00285-111526-2211
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 01/03/12 21:39
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111526-2211
Περιγραφή:

Τα ψέματα στις στατιστικές ήταν … αρχαία συνήθεια;

Για να μη τα βάζουμε με την κάθε εταιρεία δημοσκοπήσεων ή … τηλεθεάσεων και φανεί ότι οι λεγόμενες «κατασκευασμένες» ή …μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις ή στατιστικές είναι «καινούργιο φρούτο», ας διαβάσουμε μια αποκάλυψη, που γίνεται μέσα στο βιβλίο “Η Βίβλος και ο Αρχαίος Κόσμος” του K. A. Kitchen, τακτικού καθηγητή της Αιγυπτιολογίας και των επιστημών της Κοπτικής γλώσσας, στη Σχολή Αρχαιολογίας και Ανατολικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Λίβερπουλ!..

Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει κάποτε πως «υπάρχουν ψέματα, υπάρχουν μεγάλα ψέματα, υπάρχουν και οι στατιστικές». Οι τελευταίες είναι πιο επικίνδυνες, επειδή φέρουν τον μανδύα της επιστημοσύνης, είναι δηλαδή μασκαρεμένες αλήθειες!
Δεν ξέρω αν ο Μαρκ Τουέιν λέει αλήθειες, ωστόσο είχαμε συνηθίζει μέχρι τώρα να «βρίζουμε πατόκορφα», που λέει ο λαός, την κάθε εταιρεία δημοσκοπήσεων ή τις διάφορες στατιστικές υπηρεσίες για λάθη ή «κατασκευασμένους αριθμούς». Ακόμη και αυτή η … φουκαριάρα η AGB έχει μπει στο στόχαστρο των κάθε λογής πικραμένων και παραπονεμένων, λες και φταίει η κάθε εταιρεία σφυγμομετρήσεων αν μία τηλεοπτική εκπομπή πάει, από πλευράς τηλεθέασης, … κατά διαβόλου!
Δεν θα γίνω συνήγορος της κάθε εταιρείας δημοσκοπήσεων, αλλά για το θέμα των λεγομένων «κατασκευασμένων» ή … «μαγειρεμένων αριθμών», διαβάστε τι αποκαλύπτει μέσα στο βιβλίο του: «Η Βίβλος και ο Αρχαίος Κόσμος» ο πανεπιστημιακός δάσκαλος K. A. Kitchen, που είναι τακτικός καθηγητής της Αιγυπτιολογίας και των επιστημών της Κοπτικής γλώσσας, στη Σχολή Αρχαιολογίας και Ανατολικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Λίβερπουλ:
«Ψέματα, ψέματα και στατιστικές!
Το απόφθεγμα αυτό είναι παιδί της μοντέρνας εποχής μας, γεννημένο από το ανακάτεμα των αριθμών, που καταβροχθίζουν τη ζωή μας, κι από τις σωστές και λαθεμένες χρήσεις τους. Όμως, οι αριθμοί είναι δυνατόν να παρουσιάσουν μεγάλα προβλήματα και στη μελέτη της αρχαίας Βιβλικής Εγγύς Ανατολής. Μερικοί - όπως σήμερα, - εκπροσωπούν τη λαθεμένη χρήση των αριθμών, όπως, όταν οι αυλικοί γραφείς του Σαργών Β' της Ασσυρίας (722-715 π.Χ.), σκόπιμα παραφούσκωναν ολόκληρα σύνολα από λάφυρα που διεκδικούσε μία απόδοση ενός κειμένου από κάποια άλλη. Έτσι, τα 1235 πρόβατα που αιχμαλωτίσθηκαν σύμφωνα με τη μια έκδοση έγιναν 100.225 σε κάποια μεταγενέστερη!
Κάποια άλλα προβλήματα που εμπλέκονται είναι κάπως διαφορετικά! Σε κείμενα που για πολύ διατηρούνταν με αλλεπάλληλες αναγραφές, η ακριβής μεταφορά των αριθμών απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή, η οποία πολλές φορές δεν υπήρχε. Συχνά, όμως, οι αρχαίοι μας παρέχουν στατιστικές γραμμένες από πρώτο-χέρι τόσο αναμφίβολης αυθεντίας, που μένουμε έκπληκτοι.
Η Έμπλα αποτελεί σ αυτό το θέμα ένα παράδειγμα σε πολλές περιπτώσεις. Η αυτοκρατορική ' Εμπλα, στο αποκορύφωμα της δύναμης της, πρέπει να είχε τεράστιο εισόδημα. Μόνο από ένα νικημένο βασιλιά της Μάρι, πάρθηκε φόρος υποτέλειας 11.000 λίβρες ασήμι και 880 λίβρες χρυσάφι, σε μία μόνη περίπτωση. Αυτοί, λοιπόν, οι δέκα τόννοι, από ασήμι, και πάνω από 1/3 τόννου από χρυσάφι, δεν ήταν κι άσχημη ψαριά. Παρόλα αυτά δεν ήταν παρά μια «έξτρα ευχαρίστηση», όσον αφορά το ποσό των θησαυρών της Έμπλα.
Σ' ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, τα 666 τάλαντα (περίπου 20 τόννοι) χρυσού του βασικού εισοδήματος του Σολομώντα, απ' ολόκληρη την αυτοκρατορία του, κάπου 15 αιώνες αργότερα (1 Βασιλέων 10/14, 2 Χρονικών 9/13) χάνουν τον αέρα της υπερβολής και μοιάζουν σαν κάτι πεζό, σαν τμήμα της ευρύτερης εικόνας του αξιοσημείωτου (αν και προσωρινού) πλούτου των μεγάλων βασιλείων του αρχαίου Βιβλικού κόσμου.
Πάλι, η τεράστια πόλη κι η ακρόπολη της Έμπλα, που απλωνόταν σε μια περιοχή δέκα φορές μεγαλύτερη απ" αυτή της Ιερουσαλήμ του Σολομώντα, απολάμβανε συγκριτικά μεγαλύτερης διοίκησης. Ενώ, λοιπόν, ο Σολομώντας είχε 12 υπαλλήλους στο Ισραήλ, που παρείχαν τις «τροφές του βασιλέα» (1 Βασ 4/7), οι βασιλιάδες της ' Εμπλα είχαν 103 «αρχηγούς» (νασέ) και 210 «βοηθούς» μόνο και μόνο για να φροντίζουν τα τέσσερα παλάτια της ακρόπολης, που περιγράψαμε πιο πάνω, για να μη αναφερθούμε στο προσωπικό 4700 ατόμων, που εργάζονταν εκεί.
Οι συγκρίσεις που κάναμε πιο πάνω δεν αποδεικνύουν ότι ο Σολομώντας στην πραγματικότητα λάβαινε 666 τάλαντα χρυσού, ή ότι το βασίλειο του ήταν πράγματι οργανωμένο, όπως αναφέρεται στο βιβλίο των "Βασιλέων" όμως, έρχονται να δείξουν ότι (Ι) τα δεδομένα της Παλαιάς Διαθήκης πρέπει να μελετούνται μέσα στο περιβάλλον της εποχής τους κι όχι μεμονωμένα και (II) η κλίμακα δραστηριότητας, που ζωγραφίζεται στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, δεν είναι ούτε αδύνατη ούτε απίθανη, όταν μελετηθεί σε σχέση με τα αντίστοιχα εξωτερικά πρότυπα…» !