Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (5)

Κωδικός Πόρου: 00285-111518-2352
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 28/03/12 17:53
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111518-2352
Περιγραφή:

Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (5)

Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων, για το αν πράγματι κάηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και από ποιους. Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που θέτουν φίλοι της ιστοσελίδας μας και πιο συγκεκριμένα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο πατριάρχης Θεόφιλος και για το αν όντως διέταξε αυτός ή ο αυτοκράτορας την καταστροφή του Σεραπείου. Και αν τελικά η καταστροφή του Σεραπείου προκάλεσε και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης. Η ανιστόρητη ταινία «Agora» με θέμα τη ζωή της Υπατίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις και θα πρέπει να υπερισχύσουν οι ιστορικά αποδεδειγμένες απαντήσεις!..

Η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Συνέχεια από το προηγούμενο…

Ο Αμρ συνέχιζε να συναναστρέφεται τους λογίους φίλους του με αδιάλειπτη κανονικότητα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του να δείξει εγκαρδιότητα, δεν τους φαινόταν τόσο αυθόρμητα προσηνής όσο στο παρελθόν. Σαν να υπήρχε μία σκιά μεταξύ τους, σκιά που ο Ιωάννης προσπάθησε μια φορά να διαλύσει.

«Μου φαίνεται, του είπε, ότι δεν έχεις πειστεί εντελώς από τις εξηγήσεις του αγαπητού μου Φιλάρετου. Άσε με λοιπόν να επανέλθω στο θέμα που, όπως θάχεις καταλάβει, αξίζει για μας περισσότερο και από την ίδια την ζωή μας».

Ο Αμρ δεν εδίστασε να παραδεχθεί ότι ο Ιωάννης (Φιλόπονος) είχε διαβάσει την σκέψη του και εξέφρασε καλοπροαίρετα την αμφιβολία του: αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Καίσαρας, κατά την μάχη της Αλεξανδρείας, είχε προξενήσει την καταστροφή σαράντα χιλιάδων Βιβλιακών κυλίνδρων.

«Κι εμείς, απήντησε ήπια ο Ιωάννης, συχνά αναρωτηθήκαμε ποια Βιβλία ήσαν εκείνα. Αλλά καταλήξαμε να μεμψιμοιρούμε για την σιωπή των ιστορικών. Σκέψου ότι ακόμη και ο Αππιανός, που γεννήθηκε και έζησε εδώ στην Αλεξάνδρεια την ευτυχισμένη εποχή του αυτοκράτορος Αδριανού, δεν λέει ούτε μία λέξη για εμπρησμό του Μουσείου, όταν στους Εμφυλίους πολέμους μιλάει για τον πόλεμο της Αλεξανδρείας. Το ίδιο ισχύει και για τον Αθηναίο - Αιγύπτιος κι αυτός - που τα ατελείωτα Βιβλία του δεν είναι παρά ενα συνοθύλευμα λογιοσύνης παρμένης από χιλιάδες έργα. Μόνο ο Δίων Κάσσιος, ο οποίος στην εποχή του υπήρξε μάρτυρας της παρανοϊκής απειλής του Καρακάλλα να πυρπολήσει το Μουσείο για να εκδικηθεί για λογαριασμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε δηλητηριασθεί (στη φαντασία του Καρακάλλα) από τον Αριστοτέλη,15 λέει κάτι συγκεκριμένο. Λέει λοιπόν ότι κατά τον εμπρησμό αποτεφρώθηκε ο ναύσταθμος και οι αποθήκες με τα σιτηρά και τα βιβλία πράγμα που μπήκε στην μέση ο Φιλάρετος, συμφωνεί μέχρι κεραίας με όσα, όπως σου είπα, αναφέρει ο Οράσιος: ότι δηλαδή τα βιβλία που κάησαν βρίσκονταν κατά τύχη στα κτήρια κοντά στο λιμάνι, «proximus forte aedibus condita», πρόσθεσε πεπεισμένος ότι το λατινικό τσιτάτο16 θα αύξανε την αποτελεσματικότητα τού επιχειρήματός του, και τα κτίρια κοντά στο λιμάνι συμπέρανε, είναι ακριβώς oι αποθήκες για τις οποίες μιλάει ο Δίων!» (…)

 Συνεχίζεται…

Βλέπε βιβλίο μας: "Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα", Τόμος Α΄, Εκδόσεις "Θέογνις", Αθήναι 2001.