Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (4)

Κωδικός Πόρου: 00285-111519-2344
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 27/03/12 17:22
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111519-2344
Περιγραφή:

Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (4)

Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων, για το αν πράγματι κάηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και από ποιους. Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που θέτουν φίλοι της ιστοσελίδας μας και πιο συγκεκριμένα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο πατριάρχης Θεόφιλος και για το αν όντως διέταξε αυτός ή ο αυτοκράτορας την καταστροφή του Σεραπείου. Και αν τελικά η καταστροφή του Σεραπείου προκάλεσε και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης. Η ανιστόρητη ταινία «Agora» με θέμα τη ζωή της Υπατίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις και θα πρέπει να υπερισχύσουν οι ιστορικά αποδεδειγμένες απαντήσεις!..

Επιγραφή σχετική με τον Τιβέριο Κλαύδιο Βάβιλλο της Ρώμης (π. 56 CE) που επιβεβαιώνει ότι η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπήρχε σε κάποια μορφή κατά τον 1ο αιώνα. (Βλέπε: Βικιπαίδεια)

Συνέχεια από το προηγούμενο...

Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Στην συνέχεια ο Λουτσιάνο Κάνφορα αναφέρεται στην μοίρα που επεφύλασσε η τύχη στην Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας μετά το γράμμα που έστειλε ο Αμρ προς τον Ομάρ:

«Πηγαίνοντας με πλοίο ένα γράμμα χρειαζόταν κατά μέσο όρο δώδεκα ημέρες για να φθάσει άπό την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη• λίγο περισσότερο χρειαζόταν για την Μεσοποταμία, αν λάβη κανείς υπόψη του ότι η χερσαία διαδρομή ήταν αρκετά μακριά και άλλες τόσες χρειαζόταν στην απάντηση. Έτσι για έναν περίπου μήνα, η μοίρα της Βιβλιοθήκης κρεμάστηκε από την απάντηση του Ομάρ, που αναμενόταν με αγωνία όχι πια μόνο από τον Ιωάννη (Φιλόπονο) αλλά και από τον ίδιο τον εμίρη.»

Και πιο κάτω:

«Επιστρέφοντας (ο Ιωάννης), βρήκε να τον περιμένει ο Αμρ. Ο εμίρης βρισκόταν εκεί αρκετή ώρα, ανυπομονώντας να του υποβάλει το ερώτημα που από ημέρες διαμορφωνόταν στο μυαλό του. Προσπάθησε να το διατυπώση με τον λιγότερο δυσάρεστο τρόπο. Άρχισε να κάνη κουβέντα με αφορμή την επίσκεψη απ’ την οποία εγύριζε ο Ιωάννης. Έπειτα ήρθε στο θέμα: «Εξηγώντας μου την υπόθεση των Βιβλίων, είπε, μού είπες ότι δεν έπαψαν ποτέ να βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο των ανακτόρων, από τους παμπάλαιους χρόνους του Βασιλέως Πτολεμαίου ως τις ημέρες μας. Όμως ένας Έλληνας δημόσιος λειτουργός που έχει ασπαστεί με ειλικρίνεια την δική μας πίστη, ήρθε πολύ συνεσταλμένος να με βρει και μου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια• απεναντίας, κατά τα λεγόμενα, όλος εκείνος ο θησαυρός των αρχαίων Βιβλίων για τα οποία μου μίλησες κάηκαν στον εμπρησμό της Αλεξανδρείας, που τον προκάλεσε ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας πολλούς αιώνες πριν από την γέννηση του προφήτη. Ο πιστός αυτός υπηρέτης μας είπε ακόμη ότι σε ορισμένους ναούς της Αλεξανδρείας, σώζονται ακόμη τα μισοκαμένα ράφια που γλίτωσαν από την φοβερή εκείνη πυρκαϊά.
Σταμάτησε εδώ, νιώθοντας την ταραχή των άλλων δύο (...).

ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΠΗ

«Μεσολάβησε μία σύντομη παύση δυσάρεστη και για τους τρεις, και μετά ο Ιωάννης ζήτησε να βγουν έξω και παρεκάλεσε τον Φιλάρετο να τους οδηγήση στον ναό του Σάραπη ή μάλλον σε ο,τι είχε απομείνει από εκείνο τον ναό. Μία ασυνήθιστη ικμάδα φλόγιζε το σώμα του γέροντα, που ήταν έτοιμος για την τελευταία απρόσμενη μάχη την οποία του φάνηκε πως, έστω και ασυνείδητα, την είχε επιθυμήσει. Η περιοχή προς την οποία κατευθύνονταν οι τρεις τους ήταν άλλοτε η καρδιά της αιγυπτιακής συνοικίας Ρακώτις. Εκεί ο πατριάρχης Θεόφιλος είχε οδηγήσει την επίθεση του χριστιανικού πλήθους ενάντια στον ναό του Σάραπη, που, κατά τον Αμμιανό, η λαμπρότητα του μόνο με του Καπιτωλίου μπορούσε να συγκριθή: μάρμαρο, χρυσός, αλάβαστρο, πολύτιμο ελεφαντόδοντο, όλα είχαν γίνει κομμάτια, και η περγαμηνή των Βιβλίων είχε αποδειχθεί άριστο καύσιμο. Τώρα εκεί βασίλευε η σιωπή από πολλά χρόνια, η τριγύρω συνοικία δεν είχε καταφέρει να ξανασυνέλθη ούτε από την καταστροφική βία...»

Για να συνεχίση:

«... Oι μέρες κυλούσαν περιμένοντας την απάντηση του Όμάρ…»

Συνεχίζεται…